Kultiviranje sociokulturnoga identiteta Bosne i Hercegovine kroz jezičnu politiku 1965. – 1973. Cultivating the Sociocultural Identity of Bosnia and Herzegovina Through Language Policy, 1965–1973 - Veladžić, Sabina (Array, 2021)
U radu autorica prati početak procesa izrastanja bosanskohercegovačke sociokulturne politike 60-ih i početkom 70-ih godina XX. stoljeća, čiji su inicijatori i protagonisti – političko rukovodstvo Bosne i Hercegovine i njemu bliska inteligencija – imali za cilj unutar idejno-političkih restrukturiranja koja su zahvatila Jugoslaviju u tom razdoblju i u kojem su republike, kao društveni i politički entiteti, zadobile puni legitimitet, političkom tijelu Bosne i Hercegovine, kao faktor njegove stabilnosti, osmisliti kulturni identitet. Fokus rada je na razvoju, idejnim metamorfozama i analizi diskursa kojim se nastoji utemeljiti zaseban jezični identitet bosanskohercegovačkoga društva i republike kao temelj njegova kulturnoga identiteta i emanacija njegove povijesne društvene osobitosti. Autorica u radu donosi prikaz povijesnoga konteksta iz kojega izrasta bosanskohercegovačka sociokulturna politika, tj. jezična politika kao njezin najvažniji segment, prikaz partijskih foruma te organizacijskih formi javnih rasprava preko kojih se utemeljuje, razvija i (pre)oblikuje idejni govor o bosanskohercegovačkoj društvenoj i kulturno-povijesnoj zasebnosti.