Poljsko javno mišljenje o nastanku Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. Public Opinion in Poland and the Establishment of the Kingdom of Serbs, Croats and Slovenes in 1918 - Dymarski, Mirosław (Array, 2021)
Poljska javnost bila je zainteresirana za zbivanja među Južnim Slavenima. Nastanak Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca poljski tisak tretirao je kao prirodno pravo malih naroda na samoodređenje. Sa simpatijama su promatrana nastojanja Slovenaca, Hrvata i Srba. Nije to, naravno, bila tema prvih stranica novina budući da se u tom trenutku obnavljala i sama Poljska. No poljska je javnost bila upoznata s djelatnošću glavnih slovenskih, hrvatskih i srpskih političara, bili su joj poznati problemi njihove borbe s Talijanima oko granica, a izražavane su i bojazni o jedinstvu države katolika, pravoslavaca i muslimana. Nije favorizirana nijedna strana. Često su se koristili pojmovi Jugoslavija i Jugoslaveni, i to još i prije negoli je došlo do ujedinjenja Slovenaca, Hrvata i Srba.