Osnovi teorije vektora : za tehničare i fizičare - Ivanović, Dragiša M. (Naučna knjiga, 1948)
Sadržaj: 1. Vektor i skalar, 2. Podjela vektora prema prirodi fizičke veličine, 3. Proizvod i količnik vektora i skalara, 4. Jedinični vektor ili ort vektora, 5. Sabiranje vektora, 6. Kolinearni i komplanarni vektori, 7. Projekcija vektora, 8. Proučavanje vektora u koordinatnom sistemu, Skalarni ili unutršnji proizvod dvaju vektora, 10. Rotacija koordinatnog sistema, 11. Euler-ovi uglovi, 12. Invarijantnost skalarnog proizvoda, 13. Vektorski ili spoljašnji proizvod dvaju vektora, 14. Lagrange-ov identitet, 15. Orijentacija površine i pretstavljanje površine vektorom, 16. Polarni i aksijalni vektori, 17. Proizvodi triju vektora, 17a. Vektorsko-skalarni proizvod, 17b. Vektorsko-vektorski proizvod, 18. Proizvod četiri vektora, 19. Dijeljenje vektorom. Vektorske jednačine. Recipročni sistemi, 20. Promjenjivi vektori kao funkcije od skalarnog argumenta, 21. Kontinualnost funkcije, 22. Hodograf vektora a (t), 23. Izvod vektora po skalarnom argumentu, 24. Pravila diferenciranja vektora koji zavise od skalarnog argumenta, 25. Osnovne teoreme i formule diferencijalnog računa kod vektora, 26. Pojam integriranja vektora koji zavisi od skalarnog argumenta, 27. Trijedar: tangenta, glavna normala, binormala, Frenet-Serret-ove formule, 28. Izračunavanje prve krivine i torzije, 29. Brzina i ubrzanje Tangencijalno i inormalno ubrzanje, 30. Kretanje elektrona u konstantnom električnom polju, 31. Kretanje elektrona u konstantnom magnetskom polju, 32. Fizičko polje: skalarno i vektorsko, 33. Skalarno polje, 34. Gradijent skalarnog polja, 35. Izvod skalara u datom pravcu, 36. Hamiltonov operator, 37. Osnovne formule teorije gradijenta, 38. Simbolički oblik izboda skalara u datom pravcu, 39. Vektorsko polje, 40. Liniski integral vektora, 41. Potencijalni vektor, 42. Vezameđu komponentama potencijalnog vektora, 43. Izvod vektora u datom pravcu, 44. Veza među totalnim i parcijalnim izvodom po t, 45. Fluks vektora, 46. Divergencija, .... itd..