Vrijeme : praktična uputa u upoznavanje i proricanje vremena bez upotrebe sprava - Marki, E. (Pomorsko-brodarski savez Jugoslavije, 1950)
Sadržaj: 1. Faktori vremena (Vjetar, Oblaci, Magla, Oborine, Samonikla voda i led, Toplotno stanje uzduha) ; 2. Uputa za opažanje vremena (Strane svijeta, Smjer vjetra, Kretanje oblaka, Razdioba oblaka na nebu, Izgled zapadnog obzorja, Kolebanje morskog raza, "Mrtvo more"-bibavica, Šćiga, Zrcaljenje ili miraža, Duga, Vlažno i suho tlo, Sijevanje i grmljavina) ; 3. Vrijeme - opis značajnih oblika vremena (Stalno vedro vrijeme, Prijelaz od vedra na oblačno kišovito ili sniježno vrijeme, Vrijeme neprekidne kiše (snijega) bez vjetra, Prolazno poboljšanje vremena, odnosno kratkotrajno ili nestalno vedro vrijeme, Promjenljivo oblačno vrijeme bez oborina i vjetra, Nevera, Vihori, Neverni vihor, Vijavice ili pijavice - trombe, Vjetrovi koji se bilokako ističu, Utjecaj na vrijeme što ga imaju stanoviti krajevi) ; 4. Vremenski znakovi i vremenska pravila ; 5. Raspoznavanje i proricanje vremena u praksi ; 5. Primjeri iz brodskog dnevnika