Potresi u Zagrebu i okolici - Cvijanović, Dragutin (Vlast. nakl, 2011)
Sadržaj: I. O potresima općenito : 1. Uvod ; 2. Osnovni pojmovi (Uzroci nastajanja potresa, Valovi potresa, Seizmograf, Jačina potresa, Građa unutrašnjosti Zemlje, Seizmičnost, Odnosi između seizmičke i tektonske aktivnosti, Prognoza potresa, Inducirana seizmičnost, Tsunami) ; II. Potresi u Zagrebu i okolici : 1. Uvod ; 2. Podaci (Katalog potresa) ; 3. Seizmičnost (Karta oslobođenih deformacija, Karta epicentara i čestina potresa, Glavna epicentralna područja, Vremenske varijacije seizmičnosti, Migracija seizmičke aktivnosti) ; 4. Primjena rezultata istraživanja seizmičnosti (Seizmička rajonizacija, Seizmička mikrorajonizacija) ; 5. Zaključak ; 6. Literatura ; 7. Prilozi ; III. Zaštita od potresa : 1. Uvod ; 2. Seizmička rajonizacija ; 3. Seizmička mikrorajonizacija ; 4. Instrumentalna mjerenja oscilacija tla prilikom jakih potresa ; 5. Proračun projektnih seizmičkih parametara ; 6. Zaključak ; 7. Literatura