Ruđer Bošković i geoznanosti : Ruđer Bošković and the geosciences - Lapaine, Miljenko (Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Državna geodetska uprava, Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije, 2016)
Sadržaj: 1. Predgovor ; 2. Riječ urednika ; 3. De veterum argumentis pro telluris sphaericitate dissertatio habita in Seminario Romano Soc. Jesu. ; 4. Dissertatio de telluris figura habita in Seminario Romano Soc. Jesu. ; 5. Ruđer Bošković i izučavanje Zemljine građe ; 6. Bošković i teorija izostazije ; 7. Ruđer Bošković i astronomija ; 8. Boškovićeve diferencijalne formule sferne trigonometrije ; 9. Bošković, usavršitelj i izumitelj geodetskih, astronomskih i optičkih instrumenata ; 10. Boškovićeva i Maireova trigonometrijska mreža pri određivanju duljine dijela meridijanskog luka Rim-Rimini ; 11. Boškovićeva karta Papinske države ; 12. Karte uz hidrotehničke ekspertize Ruđera Boškovića ; 13. Geografski aspekti djelovanja Ruđera Josipa Boškovića ; 14. Boškovićeva metoda izjednačenja