Sadržaj:
  • Prije jela (Uvodna riječ) / Jasmina Vojvodić I. Osobitost u shvaćanju hrane i posta u Posnom triodu i ruskoj književnosti / Velerij Lepahin Umjetnici gladovanja - izjelice - ljudožderi: jedenje knjiga i jezični post između grotesknog i apsurdnog svijeta / Aage A. Hansen-Löve Gogoljeva glad - jelovnik dvadesetog stoljeća: gladovanje kao estetsko samouništenje / Rainer Grübel II. Probijanje blokade gladi u djelima Lidije Ginzburg / Milica Banjanin Glad i sitost u Platonovljevu romanu Čevengur / Hand Günther Čistoća gladi - (d)uhom umjesto ustima / Anica Vlašić-Anić III. Nekolikio bilježaka o koprofagiji u djelima V. Vojnovića / Olga Sazontchik Sebejed : metafizika jela u Tumaralima Jurija Mamleeva / Josip Užarević Kako su pojeli pijetla ( A. Popov) i zašto? / Živa Benčić Sa Sorokinom za stolom: na materijalu zbirke novela Pir Vladimira Sorokina / Jasmina Vojvodić Jedu li Rusi puricu?: simulakrumi jela u Sorokinovoj pripovijesti Opričnikov dan / Katalin Szöke Fominin Pijani štakor u kuhinji: glad, pohlepa, proždrljivost / Zdenka Matek Šmit IV. Ëduarda Bagrickog flamandizam / Aleksandar Flaker O 'gutačima' u ruskoj prikazivačkoj kulturi / Ol'ga Burenina Hrana u sovjetskom slikarstvu 210-ih i 30-ih godina s aspekra tanatološkoga koda / Natalija Zlydneva sovjetski kruh u masovnoj i popularnoj artikulaciji: od ozbiljnosti i 'svega' preko sjete i sjećanja do praznine stereotipa / Danijela Lugarić V. Leksik semantičkog polja 'hrana' u romanima E. Zamjatina Mi i A. Platonova Čevengur i Iskop / Rafaela Božić-Šejić Vješati rezance na uši ili banane u ušima: skupine prenesenih značenja riječi kojima se u ruskom žargonu označava hrana / Natal'ja Fateeva