Co-occurrence of aflatoxins, ochratoxin A, fumonisins, and zearalenone in cereals and feed, determined by competitive direct enzyme-linked immunosorbent assay and thin-layer chromatography
Vrste plijesni iz rodova Aspergillus, Penicillium i Fusarium česti su kontaminanti usjeva te na takvim supstratima tvore mikotoksine. Stoga su žitarice i krmiva često kontaminirana aflatoksinima (AFs), okratoksinom A (OTA), fumonizinima (FBs) i zearalenonom (ZEA) u različitim koncentracijama ovisno...
Permalink: | http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000733607/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 60 (2009), 4 ; str. 427-434 |
Glavni autor: | Šegvić Klarić, Maja (-) |
Ostali autori: | Cvetnić, Zdenka (-), Pepeljnjak, Stjepan, Kosalec, Ivan |
Vrsta građe: | Članak |
Jezik: | eng |
Predmet: | |
Online pristup: |
Arhiv za higijenu rada i toksikologiju |
LEADER | 03138caa a2200337 ir4500 | ||
---|---|---|---|
001 | NSK01000733607 | ||
003 | HR-ZaNSK | ||
005 | 20170301142305.0 | ||
007 | ta | ||
008 | 100416s2009 ci ||| ||eng | ||
035 | |9 (HR-ZaNSK)736228 | ||
035 | |a (HR-ZaNSK)000733607 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
041 | 0 | |a eng |b hrv | |
042 | |a croatica | ||
080 | |a 57 |2 MRF 1998. | ||
100 | 1 | |a Šegvić Klarić, Maja | |
245 | 1 | 0 | |a Co-occurrence of aflatoxins, ochratoxin A, fumonisins, and zearalenone in cereals and feed, determined by competitive direct enzyme-linked immunosorbent assay and thin-layer chromatography / |c Maja Šegvić Klarić, Zdenka Cvetnić, Stjepan Pepeljnjak, Ivan Kosalec. |
300 | |b Ilustr. | ||
500 | |a 2. hrvatski znanstveni simpozij "Gljivice i mikotoksini - zdravstveni aspekti i prevencija", Zagreb, 5.12.2008 | ||
504 | |a Bibliografija: 28 jed | ||
504 | |a Sažetak | ||
520 | |a Vrste plijesni iz rodova Aspergillus, Penicillium i Fusarium česti su kontaminanti usjeva te na takvim supstratima tvore mikotoksine. Stoga su žitarice i krmiva često kontaminirana aflatoksinima (AFs), okratoksinom A (OTA), fumonizinima (FBs) i zearalenonom (ZEA) u različitim koncentracijama ovisno o mikroklimatskim uvjetima na polju i u skladištu. Konzumiranje hrane kontaminirane mikotoksinima često je povezano s akutnim ili kroničnim trovanjima, ali i s razvojem karcinoma. Cilj ovog rada bio je odrediti istodobnu pojavnost AFs (B1+B2+G1+G2), OTA, FBs (B1+B2+B3) i ZEA u uzorcima žitarica i krme (N=37) koji su nasumično skupljeni u individualnim domaćinstvima na području endemske nefropatije (EN) u Hrvatskoj (2007). Za određivanje navedenih mikotoksina korišten je kompetitivni direktni ELISA-test (CD-ELISA) u kombinaciji s tankoslojnom kromatografi jom (TLC). Najzastupljeniji mikotoksin bio je ZEA (92 %, srednja koncentracija 318.3 μg kg-1), nakon čega slijede FBs (27 %, 3690 μg kg-1), AFs (24.3 %, 4.6 μg kg-1) te OTA (16.2 %, 9.8 μg kg-1). Koncentracije AFs, FBs i ZEA određene CD-ELISA-testom statistički značajno koreliraju s rezultatima dobivenim s TLC. OTA je potvrđen metodom TLC samo u jednom uzorku zbog visokog limita detekcije. Dokazane koncentracije su ispod razina dopuštenih za krmiva, dok je 29 % uzoraka žitarica sadržavalo FBs, OTA ili ZEA u koncentracijama iznad dopuštenih u hrani za ljude. Kokontaminacija s dvama odnosno trima toksinima varirala je između 4.2 % i 54 % odnosno između 4.2 % i 7.6 %. Dugotrajni unos AFs, OTA, FBs i ZEA putem hrane može povećati rizik od razvoja različitih kroničnih bolesti zbog njihova mogućega sinergističkog djelovanja | ||
653 | 0 | |a Mikotoksini |a Aflatoksini |a Okratoksin A |a Fumonizini |a Zearalenon |a Kontaminacija hrane |a Sinergija |a Kancerogenost | |
700 | 1 | |a Cvetnić, Zdenka | |
700 | 1 | |a Pepeljnjak, Stjepan | |
700 | 1 | |a Kosalec, Ivan | |
773 | 0 | |t Arhiv za higijenu rada i toksikologiju |x 0004-1254 |g 60 (2009), 4 ; str. 427-434 |w nsk.(HR-ZaNSK)000000237 | |
981 | |b B01/09 |p CRO | ||
998 | |a dalo100416 |c đluo120709 | ||
856 | 4 | 2 | |u http://hrcak.srce.hr/aiht |y Arhiv za higijenu rada i toksikologiju |