Co-occurrence of aflatoxins, ochratoxin A, fumonisins, and zearalenone in cereals and feed, determined by competitive direct enzyme-linked immunosorbent assay and thin-layer chromatography

Vrste plijesni iz rodova Aspergillus, Penicillium i Fusarium česti su kontaminanti usjeva te na takvim supstratima tvore mikotoksine. Stoga su žitarice i krmiva često kontaminirana aflatoksinima (AFs), okratoksinom A (OTA), fumonizinima (FBs) i zearalenonom (ZEA) u različitim koncentracijama ovisno...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000733607/Details
Matična publikacija: Arhiv za higijenu rada i toksikologiju
60 (2009), 4 ; str. 427-434
Glavni autor: Šegvić Klarić, Maja (-)
Ostali autori: Cvetnić, Zdenka (-), Pepeljnjak, Stjepan, Kosalec, Ivan
Vrsta građe: Članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: Arhiv za higijenu rada i toksikologiju
LEADER 03138caa a2200337 ir4500
001 NSK01000733607
003 HR-ZaNSK
005 20170301142305.0
007 ta
008 100416s2009 ci ||| ||eng
035 |9 (HR-ZaNSK)736228 
035 |a (HR-ZaNSK)000733607 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b hrv 
042 |a croatica 
080 |a 57  |2 MRF 1998. 
100 1 |a Šegvić Klarić, Maja 
245 1 0 |a Co-occurrence of aflatoxins, ochratoxin A, fumonisins, and zearalenone in cereals and feed, determined by competitive direct enzyme-linked immunosorbent assay and thin-layer chromatography /  |c Maja Šegvić Klarić, Zdenka Cvetnić, Stjepan Pepeljnjak, Ivan Kosalec. 
300 |b Ilustr. 
500 |a 2. hrvatski znanstveni simpozij "Gljivice i mikotoksini - zdravstveni aspekti i prevencija", Zagreb, 5.12.2008 
504 |a Bibliografija: 28 jed 
504 |a Sažetak 
520 |a Vrste plijesni iz rodova Aspergillus, Penicillium i Fusarium česti su kontaminanti usjeva te na takvim supstratima tvore mikotoksine. Stoga su žitarice i krmiva često kontaminirana aflatoksinima (AFs), okratoksinom A (OTA), fumonizinima (FBs) i zearalenonom (ZEA) u različitim koncentracijama ovisno o mikroklimatskim uvjetima na polju i u skladištu. Konzumiranje hrane kontaminirane mikotoksinima često je povezano s akutnim ili kroničnim trovanjima, ali i s razvojem karcinoma. Cilj ovog rada bio je odrediti istodobnu pojavnost AFs (B1+B2+G1+G2), OTA, FBs (B1+B2+B3) i ZEA u uzorcima žitarica i krme (N=37) koji su nasumično skupljeni u individualnim domaćinstvima na području endemske nefropatije (EN) u Hrvatskoj (2007). Za određivanje navedenih mikotoksina korišten je kompetitivni direktni ELISA-test (CD-ELISA) u kombinaciji s tankoslojnom kromatografi jom (TLC). Najzastupljeniji mikotoksin bio je ZEA (92 %, srednja koncentracija 318.3 μg kg-1), nakon čega slijede FBs (27 %, 3690 μg kg-1), AFs (24.3 %, 4.6 μg kg-1) te OTA (16.2 %, 9.8 μg kg-1). Koncentracije AFs, FBs i ZEA određene CD-ELISA-testom statistički značajno koreliraju s rezultatima dobivenim s TLC. OTA je potvrđen metodom TLC samo u jednom uzorku zbog visokog limita detekcije. Dokazane koncentracije su ispod razina dopuštenih za krmiva, dok je 29 % uzoraka žitarica sadržavalo FBs, OTA ili ZEA u koncentracijama iznad dopuštenih u hrani za ljude. Kokontaminacija s dvama odnosno trima toksinima varirala je između 4.2 % i 54 % odnosno između 4.2 % i 7.6 %. Dugotrajni unos AFs, OTA, FBs i ZEA putem hrane može povećati rizik od razvoja različitih kroničnih bolesti zbog njihova mogućega sinergističkog djelovanja 
653 0 |a Mikotoksini  |a Aflatoksini  |a Okratoksin A  |a Fumonizini  |a Zearalenon  |a Kontaminacija hrane  |a Sinergija  |a Kancerogenost 
700 1 |a Cvetnić, Zdenka 
700 1 |a Pepeljnjak, Stjepan 
700 1 |a Kosalec, Ivan 
773 0 |t Arhiv za higijenu rada i toksikologiju  |x 0004-1254  |g 60 (2009), 4 ; str. 427-434  |w nsk.(HR-ZaNSK)000000237 
981 |b B01/09  |p CRO 
998 |a dalo100416  |c đluo120709 
856 4 2 |u http://hrcak.srce.hr/aiht  |y Arhiv za higijenu rada i toksikologiju