Utjecaj temperature i pH vrijednosti na klijavost sjemena i dužinu klijanaca bijele djeteline

Istraživanja su provedena u klima komori na dvije temperature (10 i 20°C), četiri razine pH vodene otopine (4, 5, 6 i 7) sa sjemenom tri kultivara bijele djeteline iste starosti i različitog podrijetla (Regal, Jura i Rivendel). Ispitivan je utjecaj temperature i pH vrijednosti na energiju klijanja,...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000760084/Details
Matična publikacija: Sjemenarstvo (Zagreb)
25 (2008), 3/4 ; str. 179-191
Glavni autor: Bukvić, Gordana (-)
Ostali autori: Ravlić, Marija, agronomka (-), Grljušić, Sonja, Rozman, Vlatka, Popović, Brigita, Tkalec, Monika
Vrsta građe: Članak
Jezik: hrv
Predmet:
Online pristup: Sjemenarstvo
LEADER 02069caa a2200349 i 4500
001 NSK01000760084
003 HR-ZaNSK
005 20120224085427.0
007 ta
008 110301s2008 ci | |||| ||hrv
035 |a (HR-ZaNSK)000760084 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a hrv  |b eng 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 |a 631/635  |2 MRF 1998. 
100 1 |a Bukvić, Gordana 
245 1 0 |a Utjecaj temperature i pH vrijednosti na klijavost sjemena i dužinu klijanaca bijele djeteline /  |c Gordana Bukvić, Marija Ravlić, Sonja Grljušić, Vlatka Rozman, Brigita Popović, Monika Tkalec. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 36 jed. 
504 |a Summary 
520 |a Istraživanja su provedena u klima komori na dvije temperature (10 i 20°C), četiri razine pH vodene otopine (4, 5, 6 i 7) sa sjemenom tri kultivara bijele djeteline iste starosti i različitog podrijetla (Regal, Jura i Rivendel). Ispitivan je utjecaj temperature i pH vrijednosti na energiju klijanja, klijavost i dužinu klijanaca kultivara bijele djeteline. Sva ispitivana svojstva imala su veću vrijednost na višoj temperaturi. Prosječna vrijednost ispitivanih svojstava bila je najveća na pH 5. Kultivar Regal imao je najmanje vrijednosti za sva svojstva. Jura i Rivendel nisu se razlikovali u energiji klijanja i klijavosti, ali je Rivendel imao duže klijance. Reakcija kultivara s obzirom na pH vrijednost imala je isti trend na nižoj temperaturi za sva svojstva. Na višoj temperaturi kultivari su različito reagirali na pH s obzirom na energiju klijanja i klijavost, a podjednako prema dužini klijanaca 
653 |a Bijela djetelina  |a Klijavost sjemena 
700 1 |a Ravlić, Marija,  |c agronomka 
700 1 |a Grljušić, Sonja 
700 1 |a Rozman, Vlatka 
700 1 |a Popović, Brigita 
700 1 |a Tkalec, Monika 
773 0 |t Sjemenarstvo (Zagreb)  |x 1330-0121  |g 25 (2008), 3/4 ; str. 179-191 
981 |b B21/08  |p CRO 
998 |a aneo110301  |c rpeo120224 
856 4 2 |u http://hrcak.srce.hr/sjemenarstvo  |y Sjemenarstvo