Tehnologija ekološke gnojidbe aronije (Aronia melanocarpa)

U posljednjih desetak godina u Hrvatskoj se sve više sadi novih nasada aronije (Aronia melanocarpa). I dok je to na početku bila biljna vrsta koja se sadila na okućnicama, u zadnje vrijeme podiže se sve više intenzivnih nasada, te je već više od 200 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvats...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001024712/Details
Matična publikacija: Glasnik zaštite bilja (Online)
41 (2018), 5 ; str. 68-83
Glavni autor: Gluhić, David (Author)
Vrsta građe: e-članak
Jezik: hrv
Predmet:
Online pristup: https://doi.org/10.31727/gzb.41.5.7
Hrčak
LEADER 03101naa a22003494i 4500
001 NSK01001024712
003 HR-ZaNSK
005 20190611133755.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 190321s2018 ci |o |0|| ||hrv
024 7 |2 doi  |a 10.31727/gzb.41.5.7 
035 |a (HR-ZaNSK)001024712 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a hrv  |b hrv  |b eng 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 631/635  |2 2011 
100 1 |a Gluhić, David  |4 aut 
245 1 0 |a Tehnologija ekološke gnojidbe aronije (Aronia melanocarpa)  |h [Elektronička građa] /  |c David Gluhić. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 6 jed. 
504 |a Sažetak ; Abstract. 
520 |a U posljednjih desetak godina u Hrvatskoj se sve više sadi novih nasada aronije (Aronia melanocarpa). I dok je to na početku bila biljna vrsta koja se sadila na okućnicama, u zadnje vrijeme podiže se sve više intenzivnih nasada, te je već više od 200 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj koji se bave uzgojem ove zanimljive voćne vrste. Iako nema službenih podataka o ukupnoj površini aronije u Hrvatskoj, prema podacima iz rada na terenu, može se govoriti o proizvodnji na oko 100 ha ukupno. Zbog dobre prilagodljivosti različitim agroekološkim uvjetima, većina nasada aronije u Hrvatskoj su u sustavu certificirane ekološke proizvodnje. Naime, zbog svojih nutritivnih vrijednosti, visokog sadržaja polifenola i snažne antioksidativne aktivnosti, plodovi i prerađevine plodova aronije (matični sok, sirup, čaj, pekmez i dr.) vrlo su traženi proizvodi na tržištu zdrave i ekološke hrane. Stoga je poznavanje tehnologije ekološke gnojidbe aronije vrlo važno u proizvodnji ove voćne vrste. 
520 |a Over the last decade, in Croatia are growing a lot of new plantations of chokeberry (Aronia melanocarpa). While it was a plant species that was mostly planted on the home grounds, today is more intensive cultivation plants and have been growing more than 200 family farms in Croatia now. Although there is no official data on the total area of chokeberry in Croatia, according to the data from the other source, it can be said that the production is about 100 ha total. Due to good adaptability to different agro-ecological conditions, most of the new and intensive plantations in Croatia are certified for ecological/organic production. Namely, due to their nutritional value, high content of polyphenols and strong antioxidant activity, fruits and their products (juice, syrup, tea, jam, etc.) are highly demand products on the market of healthy and ecological foods. Therefore, knowledge of ecological fertilization technology is very important in the production of this fruit. 
653 0 |a Aronija  |a Gnojidba  |a Ekološki uzgoj 
773 0 |t Glasnik zaštite bilja (Online)  |x 2584-3265  |g 41 (2018), 5 ; str. 68-83  |w nsk.(HR-ZaNSK)000965205 
981 |b Be2018  |b B01/18 
998 |b dalo1903  |b dali1906 
856 4 0 |u https://doi.org/10.31727/gzb.41.5.7 
856 4 0 |u https://hrcak.srce.hr/207282  |y Hrčak 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr