Ljekovita svojstva gljiva

Cilj ovog rada je dati pregledan prikaz ljekovitih svojstava nekih vrsta gljiva. Prikazane vrste gljiva sistematski pripadaju razredu Basidiomycetes, a prema načinu ishrane su saprotrofi te su izuzetno pogodne za uzgoj. Također, neke od vrsta spomenutih u ovom radu rastu na prirodnim staništima dilj...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001024725/Details
Matična publikacija: Glasnik zaštite bilja (Online)
41 (2018), 6 ; str. 53-62
Glavni autori: Širić, Ivan, inženjer agronomije (Author), Han, Luka
Vrsta građe: e-članak
Jezik: hrv
Predmet:
Online pristup: https://doi.org/10.31727/gzb.41.6.6
Hrčak
LEADER 03179naa a22003734i 4500
001 NSK01001024725
003 HR-ZaNSK
005 20190613101318.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 190321s2018 ci |o |0|| ||hrv
024 7 |2 doi  |a 10.31727/gzb.41.6.6 
035 |a (HR-ZaNSK)001024725 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a hrv  |b hrv  |b eng 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 613  |2 2011 
080 1 |a 615  |2 2011 
100 1 |a Širić, Ivan,  |c inženjer agronomije  |4 aut 
245 1 0 |a Ljekovita svojstva gljiva  |h [Elektronička građa] /  |c Ivan Širić, Luka Han. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: str. 61-62. 
504 |a Sažetak ; Abstract. 
520 |a Cilj ovog rada je dati pregledan prikaz ljekovitih svojstava nekih vrsta gljiva. Prikazane vrste gljiva sistematski pripadaju razredu Basidiomycetes, a prema načinu ishrane su saprotrofi te su izuzetno pogodne za uzgoj. Također, neke od vrsta spomenutih u ovom radu rastu na prirodnim staništima diljem Hrvatske. Danas su gljive popularna vrijedna hrana, jer imaju nisku kalorijsku vrijednost, siromašne su ugljikohidratima, mastima i natriju te ne sadrže kolesterol. Gljive sadrže važne hranjive tvari, uključujući selen, kalij, riboflavin, niacin, vitamin D, proteine i vlakna. Brojna istraživanja ukazuju blagotvorne učinke na zdravlje i liječenje nekih bolesti gljivama, kao što su prevencija ili liječenje Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, hipertenzije i visokog rizika od moždanog udara. Također se koriste za smanjenje vjerojatnosti pojave raka i metastaza. Gljive djeluju antibakterijski, snizuju kolesterol i jačaju imunološki sustav te su važan izvori bioaktivnih spojeva. 
520 |a The aim of this paper was to give a general overview medicinal properties of some mushrooms species. Reported mushroom mushrooms species are systematically classed under the Basidiomycota division. These species are saprophytes and they are very useful for cultivation. In addition, they are naturally present in various parts of Croatia. Nowadays, mushrooms are popular valuable foods because they are low in calories, carbohydrates, fat, and sodium: also, they are cholesterol-free. mushrooms provide important nutrients, including selenium, potassium, riboflavin, niacin, vitamin D, proteins, and fiber. Numerous studies have shown beneficial effects for health and the treatment of some diseases, such as prevention or treatment of Parkinson, Alzheimer, hypertension, and high risk of stroke. They are also utilized to reduce the likelihood of cancer invasion and metastasis. Mushrooms act as antibacterial, immune systemenhancer and cholesterol lowering agents, and they are important sources of bioactive compounds. 
653 0 |a Basidiomycetes  |a Gljive  |a Hrana  |a Ljekovitost 
700 1 |a Han, Luka  |4 aut 
773 0 |t Glasnik zaštite bilja (Online)  |x 2584-3265  |g 41 (2018), 6 ; str. 53-62  |w nsk.(HR-ZaNSK)000965205 
981 |b Be2018  |b B01/18 
998 |b dalo1904  |b dali1906 
856 4 0 |u https://doi.org/10.31727/gzb.41.6.6 
856 4 0 |u https://hrcak.srce.hr/214339  |y Hrčak 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr