Količina željeza u korijenu celera korjenaša na tržištu grada Zagreba

Celer je povrće s malom kalorijskom vrijednosti i razmjerno malo vitamina no s brojnim zdravstvenim vrijednostima. Željezo je esencijalni element za biljke i za čovjeka zbog čega je nužno zadovoljiti potrebe njegovog dnevnog unosa oko 8-20 mg/dan. Cilj istraživanja bio je utvrditi količine željeza u...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001060311/Details
Matična publikacija: Glasnik zaštite bilja (Online)
42 (2019), 6 ; str. 30-36
Glavni autori: Petek, Marko (Author), Fabek, Sanja, Karažija, Tomislav, inženjer agronomije, Ćosić, Matea, Lazarević, Boris, Herak Ćustić, Mirjana
Vrsta građe: e-članak
Jezik: hrv
Predmet:
Online pristup: https://doi.org/10.31727/gzb.42.6.5
Hrčak
LEADER 03178naa a22004214i 4500
001 NSK01001060311
003 HR-ZaNSK
005 20200713095332.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 200407s2019 ci d |o |0|| ||hrv
024 7 |2 doi  |a 10.31727/gzb.42.6.5 
035 |a (HR-ZaNSK)001060311 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a hrv  |b eng  |b hrv 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 631/635  |2 2011 
100 1 |a Petek, Marko  |4 aut 
245 1 0 |a Količina željeza u korijenu celera korjenaša na tržištu grada Zagreba  |h [Elektronička građa] /  |c Marko Petek, Sanja Fabek Uher, Tomislav Karažija, Matea Ćosić, Boris Lazarević, Mirjana Herak Ćustić. 
300 |b Graf. prikazi. 
504 |a Bibliografija: 20 jed. 
504 |a Sažetak ; Abstract. 
520 |a Celer je povrće s malom kalorijskom vrijednosti i razmjerno malo vitamina no s brojnim zdravstvenim vrijednostima. Željezo je esencijalni element za biljke i za čovjeka zbog čega je nužno zadovoljiti potrebe njegovog dnevnog unosa oko 8-20 mg/dan. Cilj istraživanja bio je utvrditi količine željeza u korijenu celera korjenaša s obzirom na konvencionalni ili ekološki način poljoprivredne proizvodnje. Uzorci su prikupljeni u gradu Zagrebu u trgovačkim lancima, trgovinama ekološkim proizvodima i tržnici. Nakon razgradnje s koncentriranom HNO3 i HClO4 željezo je određeno pomoću AAS (atomskog apsorpcijskog spektrofotometra). Statistička obrada podataka provedena je prema metodi analize varijance (ANOVA). Količina željeza u suhoj tvari korijena celera korjenaša kretala se od 39,68 do 68,11 mg Fe/kg ST, odnosno od 0,44 do 0,71 mg Fe/100 g svježe tvari. 
520 |a Celery is a vegetable with low calories and low content of vitamins, but has many good benefits on health. Iron is an essential microelement for plants and for humans too. Therefore, it is necessary to satisfy RDA (Recommended Dietary Allowance) uptake of 8-20 mg/day. The goal of present research was to determine the celeriac iron content regarding conventional and ecological agricultural production. Samples were taken in city of Zagreb in chain stores, stores with organic products and markets. After digestion with concentrated HNO3 and HClO4, iron was determined by AAS (Atomic Absorption Spectroscopy). Statistical data analysis was performed using Analysis of variance method (ANOVA). Iron celeriac content ranged from 39.68 to 68.11 mg Fe/kg DW, and from 0.44 to 0.71 mg Fe/100 g fresh weight. 
653 0 |a Celer  |a Korijen celera  |a Apium graveolens var. rapaceum Mill.  |a Željezo  |a Mikroelementi  |a Suha tvar 
653 5 |a Zagreb 
700 1 |a Fabek, Sanja  |4 aut 
700 1 |a Karažija, Tomislav,  |c inženjer agronomije  |4 aut 
700 1 |a Ćosić, Matea  |4 aut 
700 1 |a Lazarević, Boris  |4 aut 
700 1 |a Herak Ćustić, Mirjana  |4 aut 
773 0 |t Glasnik zaštite bilja (Online)  |x 2584-3265  |g 42 (2019), 6 ; str. 30-36  |w nsk.(HR-ZaNSK)000965205 
981 |b Be2019  |b B02/19 
998 |b dalo2004 
856 4 0 |u https://doi.org/10.31727/gzb.42.6.5 
856 4 0 |u https://hrcak.srce.hr/231150  |y Hrčak 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr