Stanje ekološkog maslinarstva u Europskoj uniji i Republici Hrvatskoj

Razvoj ekološkog maslinarstva direktno je povezan sa razvojem ekološke poljoprivrede. Prve zabilježene podatke u EUROSTAT-u o količinama ekološki proizvedenih maslina imamo već 2002. godine za Italiju, da bi se od 2009. godine pratila i Hrvatska. Najveći dio ekološke proizvodnje maslina koncentriran...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001060331/Details
Matična publikacija: Glasnik zaštite bilja (Online)
42 (2019), 4 ; str. 15-20
Glavni autori: Batelja Lodeta, Kristina (Author), Bolarić, Snježana, Vokurka, Aleš, Kereša, Snježana, Benčić, Đani, Očić, Vesna
Vrsta građe: e-članak
Jezik: hrv
Predmet:
Online pristup: https://doi.org/10.31727/gzb.42.4.2
Hrčak
LEADER 03624naa a22004334i 4500
001 NSK01001060331
003 HR-ZaNSK
005 20211021101109.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 200407s2019 ci d |o |0|| ||hrv
024 7 |2 doi  |a 10.31727/gzb.42.4.2 
035 |a (HR-ZaNSK)001060331 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a hrv  |b eng  |b hrv 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 631/635  |2 2011 
100 1 |a Batelja Lodeta, Kristina  |4 aut 
245 1 0 |a Stanje ekološkog maslinarstva u Europskoj uniji i Republici Hrvatskoj  |h [Elektronička građa] /  |c Kristina Batelja Lodeta, Snježana Bolarić, Aleš Vokurka, Snježana Kereša, Đani Benčić, Vesna Očić. 
300 |b Graf. prikazi. 
504 |a Bibliografija: str. 19-20. 
504 |a Sažetak ; Summary. 
520 |a Razvoj ekološkog maslinarstva direktno je povezan sa razvojem ekološke poljoprivrede. Prve zabilježene podatke u EUROSTAT-u o količinama ekološki proizvedenih maslina imamo već 2002. godine za Italiju, da bi se od 2009. godine pratila i Hrvatska. Najveći dio ekološke proizvodnje maslina koncentriran je u Španjolskoj, Italiji i Grčkoj. Zakonodavstvo Europske unije (EU) konstantno se zalaže za stimulaciju i rast proizvodnje ekološke hrane i ekološkog načina proizvodnje. U Hrvatskoj, iako proizvodnja ekoloških maslina ima zabilježen značajan porast prinosa kao i uzgojnih površina, nailazimo na nerazumijevanje i nepoznavanje principa ekološke proizvodnje, neučinkovitu zakonsku regulativu, nepostojanje ekoloških rasadnika kao i vrlo mali broj uljara za preradu ekološki proizvedenih maslina. 
520 |a In this work, the effectiveness of cold and hot (Soxhlet) extraction of oil from the dry matter of lyophilized olive pastes (without pit and with pit) and seeds of olive fruits of Leccino cultivar, was investigated. The effect of extraction on the content of total phenols and ortho-diphenols in the obtained oils was also investigated. Total phenols content and antioxidant capacity (IC50) were determined in olive pastes and seeds. Cold and hot extraction proved to be equally effective in extracting oil from lyophilized olive pastes, while hot extraction was more efficient in extracting oil from seeds. Olive pastes without pits had the highest total phenols content (12.9 mg g-1 of dry mass) of the three investigated plant materials. Therefore, the oils obtained from them, particularly those obtained by Soxhlet extraction, contained the highest total phenols content (396.7 mg kg-1) and ortho-diphenols (206.3 mg kg-1). Compared to olive pastes, the seeds had a statistically significantly lower total phenols content and a multiple lower antioxidant capacity. The results confirmed that pits removal reduces the negative influence of peroxidases from seeds on the phenol compounds in the olive paste and in the oil, also suggesting that hot extraction increases the solubility of phenols from plant material in the oil. 
653 0 |a Maslinarstvo  |a Ekološka poljoprivreda  |a Organska proizvodnja 
653 2 |a Europska unija 
653 5 |a Hrvatska 
700 1 |a Bolarić, Snježana  |4 aut 
700 1 |a Vokurka, Aleš  |4 aut 
700 1 |a Kereša, Snježana  |4 aut 
700 1 |a Benčić, Đani  |4 aut 
700 1 |a Očić, Vesna  |4 aut 
773 0 |t Glasnik zaštite bilja (Online)  |x 2584-3265  |g 42 (2019), 4 ; str. 15-20  |w nsk.(HR-ZaNSK)000965205 
981 |b Be2019  |b B02/19 
998 |b dalo2004 
856 4 0 |u https://doi.org/10.31727/gzb.42.4.2 
856 4 0 |u https://hrcak.srce.hr/223645  |y Hrčak 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr