Utjecaj paleolitičke prehrane u trajanju od 12 tjedana na tjelesnu masu, HbA1c i kvalitetu života kod osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2

U današnje doba dijabetes tipa 2 jedno je od najčešćih kroničnih oboljenja kod kojeg se s vremenom, zbog loše metaboličke regulacije, razvijaju različite zdravstvene komplikacije. Osnovni princip liječenja dijabetesa tipa 2 je prehrana uz redovitu tjelesnu aktivnost, samokontrola i peroralna terapij...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001128675/Details
Matična publikacija: Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (Online)
15 (2020), 1/2 ; str. 65-71
Glavni autori: Šadek, Tihana (Author), Vukelić, Ana, matematičarka, Prašek, Manja, Šatalić, Zvonimir
Vrsta građe: e-članak
Jezik: hrv
Predmet:
Online pristup: https://doi.org/10.31895/hcptbn.15.1-2.2
Hrčak
LEADER 04492naa a22004094i 4500
001 NSK01001128675
003 HR-ZaNSK
005 20220225141332.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 220221s2020 ci d |o |0|| ||hrv
024 7 |2 doi  |a 10.31895/hcptbn.15.1-2.2 
035 |a (HR-ZaNSK)001128675 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a hrv  |b eng 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 613  |2 2011 
080 1 |a 616  |2 2011 
100 1 |a Šadek, Tihana  |4 aut 
245 1 0 |a Utjecaj paleolitičke prehrane u trajanju od 12 tjedana na tjelesnu masu, HbA1c i kvalitetu života kod osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2  |h [Elektronička građa] =  |b Influence of 12 weeks of Paleolithic diet on body weight, HbA1c and quality of life in patients with type 2 diabetes /  |c Tihana Šadek, Ana Vukelić, Manja Prašek, Zvonimir Šatalić. 
246 3 1 |a Influence of 12 weeks of Paleolithic diet on body weight, HbA1c and quality of life in patients with type 2 diabetes 
300 |b Graf. prikazi. 
504 |a Bibliografija: str. 70-71. 
504 |a Sažetak ; Summary. 
520 |a U današnje doba dijabetes tipa 2 jedno je od najčešćih kroničnih oboljenja kod kojeg se s vremenom, zbog loše metaboličke regulacije, razvijaju različite zdravstvene komplikacije. Osnovni princip liječenja dijabetesa tipa 2 je prehrana uz redovitu tjelesnu aktivnost, samokontrola i peroralna terapija prema uputi liječnika. Kako paleolitička prehrana ima karakteristike koje bi mogle biti od koristi u kontroli dijabetesa tipa 2, od nedavno se istražuje kao moguća prevencija i dijetoterapija. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj paleolitičke prehrane na tjelesnu masu, indeks tjelesne mase kao i na parametar dugoročne glikemije (HbA1c) te procijeniti njenu prihvatljivost kod oboljelih i utjecaj na kvalitetu života. Osam ispitanika s dijabetesom tipa 2 slijedilo je načela paleolitičke prehrane u trajanju od 12 tjedana. Nakon intervencije došlo je do vrlo malog smanjenja u tjelesnoj masi (1,4 %) i HbA1c (0,1 %) te se umjereno povećala kvaliteta života u pogledu društvenih odnosa (10,9 %) i utjecaja okoline (6,6 %). Paleolitička prehrana se pokazala prihvatljiva prema percepciji zdravstvenog utjecaja, lakoći pridržavanja, stupnju sitosti, ukusnosti, smanjenoj potrebi za slatkom hranom, lakoći nabave namirnica te prema percepciji općeg zdravlja i blagostanja, dok je financijski trošak predstavljao jedini faktor neprihvatljivosti ovakvog načina prehrane. 
520 |a Today, type 2 diabetes is one of the most common chronic conditions in which various health complications develop over the time due to the poor metabolic regulation. The basic principle for the treatment of type 2 diabetes is nutrition with regular physical activity, self-check and prescribed medications. As the Paleolithic diet has characteristics that could be of use in control of type 2 diabetes, it has recently been explored as a possible prevention and diet therapy. The aim of this study was to examine the influence of the Paleolithic diet on body weight, body mass index as well as on the parameter of long-term glycemic control (HbA1c) and to assess its acceptability in patients and influence on quality of life. Eight participants with type 2 diabetes followed the Paleolithic diet for 12 weeks. After the intervention, there was a very small decrease in body weight (1.4 %) and HbA1c (0.1 %), and a moderate increase in quality of life in terms of social relations (10.9 %) and environmental impact (6.6 %). The Paleolithic diet has been proven acceptable according to the perception of health impact, ease of adherence, degree of satiety, overall taste, decreased desire to eat sugary foods, ease of purchasing food, and perception of general health and well-being, while financial cost was the only factor of the unacceptability of this diet. 
653 0 |a Paleolitička prehrana  |a Dijabetes tipa 2  |a HbA1c  |a Tjelesna masa  |a Kvaliteta života 
700 1 |a Vukelić, Ana,  |c matematičarka  |4 aut 
700 1 |a Prašek, Manja  |4 aut 
700 1 |a Šatalić, Zvonimir  |4 aut 
773 0 |t Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (Online)  |x 1847-7461  |g 15 (2020), 1/2 ; str. 65-71  |w nsk.(HR-ZaNSK)000740670 
981 |b Be2020  |b B04/20 
998 |b dalo2202 
856 4 0 |u https://doi.org/10.31895/hcptbn.15.1-2.2 
856 4 0 |u https://hrcak.srce.hr/245706  |y Hrčak 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr