Pomological and sensory properties of 8 different fig varieties in Croatia
The common fig (Ficus carica L.) is a fruit species traditionally cultivated in coastal Croatia. After some years of being of low commercial value, the interest in fig consumption and cultivation in this region seems to start following the increasing trend. One way of promoting fig consumption is to...
Permalink: | http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001137831/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Glasnik zaštite bilja (Online) 44 (2021), 4 ; str. 82-87 |
Glavni autori: | Prgomet, Iva (Author), Gonçalves, Berta, Vilela, Alice, Pascual Seva, Núria, Prgomet, Željko |
Vrsta građe: | e-članak |
Jezik: | eng |
Predmet: | |
Online pristup: |
https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.11 Hrčak |
LEADER | 04429naa a22004094i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | NSK01001137831 | ||
003 | HR-ZaNSK | ||
005 | 20220520100801.0 | ||
006 | m d | ||
007 | cr|||||||||||| | ||
008 | 220511s2021 ci ad |o |0|| ||eng | ||
024 | 7 | |2 doi |a 10.31727/gzb.44.4.11 | |
035 | |a (HR-ZaNSK)001137831 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
041 | 0 | |a eng |b hrv | |
042 | |a croatica | ||
044 | |a ci |c hr | ||
080 | 1 | |a 631/635 |2 2011 | |
100 | 1 | |a Prgomet, Iva |4 aut | |
245 | 1 | 0 | |a Pomological and sensory properties of 8 different fig varieties in Croatia |h [Elektronička građa] / |c Iva Prgomet, Berta Gonçalves, Alice Vilela, Núria Pascual Seva, Željko Prgomet. |
300 | |b Ilustr., graf. prikazi. | ||
504 | |a Bibliografija: 11 jed. | ||
504 | |a Summary ; Sažetak. | ||
520 | |a The common fig (Ficus carica L.) is a fruit species traditionally cultivated in coastal Croatia. After some years of being of low commercial value, the interest in fig consumption and cultivation in this region seems to start following the increasing trend. One way of promoting fig consumption is to identify the varietal sensory properties, intending to match the consumer preferences. For this reason, the goal of this study was to evaluate sensory properties and pomological characteristics of fresh fruits of five dark ("Šaraguja", "Miljska", "Crnica", "Piombinese", "Nero Rosso") and three light-coloured ("Petrovača bijela", "Tiger", "San Martino") skin fig varieties, grown in Croatia. Figs were harvested from 5-years old trees in the fig experimental orchard located in Istria County (Croatia). Significant differences were observed for the properties of appearance, odour, flavour, and taste. Fresh fruits of varieties 'Šaraguja' and 'Tiger' reached the highest scores for the intensity of taste, fig odour, and flavour, compared to all the others. The highest values regarding fruit thickness and width were recorded from the variety 'Petrovača bijela', lenght from the variety 'Šaraguja', while 'San Martino' variety had the fruits of biggest weight. The variety 'Miljska' displayed the lowest values in all the observed pomological parameters. The importance of the pomological description and observation of sensory parameters of fresh figs lies in permitting the producers to decide the potential of each variety based on consumer preferences. | ||
520 | |a Smokva (Ficus carica L.) je voćna vrsta koja se tradicionalno uzgaja u primorskoj Hrvatskoj. Nakon nekoliko godina niske komercijalne vrijednosti ove kulture, čini se da interes za potrošnjom i uzgojem smokava u ovoj regiji počinje rasti. Jedan od načina promicanja konzumacije smokava je prepoznavanje sortnih senzornih svojstava, sa ciljem usklađivanja sklonosti potrošača. Iz tog razloga cilj ovog istraživanja bio je procijeniti senzorna i pomološka svojstva svježih plodova pet crnih ('Šaraguja', 'Miljska', 'Crnica', 'Piombinese', 'Nero Rosso') i tri bijele ('Petrovača bijela', 'Tiger', 'San Martino') sorte smokve uzgojene u Hrvatskoj. Smokve su ubrane s pet godina starih stabala u pokusnom smokviku u Istarskoj županiji (Hrvatska). Uočene su značajne razlike u svojstvima izgleda, mirisa, arome i okusa. Svježi plodovi smokve sorti "Šaraguja" i "Tiger" postigli su najviše ocjene za intenzitet okusa, mirisa i arome smokve u odnosu na sve ostale sorte. Najviše vrijednosti debljine i širine ploda utvrđene su za sortu 'Petrovača bijela', širine za sortu 'Šaraguja', dok je sorta 'San Martino' imala plodove najveće mase. Sorta 'Miljska' imala je najmanje vrijednosti za sva istraživana pomološka svojstva. Važnost pomološkog opisa i istraživanja senzornih svojstava svježih smokava leži u omogućavanju proizvođačima da odluče o potencijalu svake sorte na temelju preferencija potrošača. | ||
653 | 0 | |a Smokva |a Ficus carica L. |a Svježi plodovi |a Senzorna svojstva |a Pomološka svojstva | |
653 | 5 | |a Hrvatska | |
700 | 1 | |a Gonçalves, Berta |4 aut |9 HR-ZaNSK | |
700 | 1 | |a Vilela, Alice |4 aut |9 HR-ZaNSK | |
700 | 1 | |a Pascual Seva, Núria |4 aut |9 HR-ZaNSK | |
700 | 1 | |a Prgomet, Željko |4 aut | |
773 | 0 | |t Glasnik zaštite bilja (Online) |x 2584-3265 |g 44 (2021), 4 ; str. 82-87 |w nsk.(HR-ZaNSK)000965205 | |
981 | |b Be2021 |b B02/21 | ||
998 | |b dalo2205 | ||
856 | 4 | 0 | |u https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.11 |
856 | 4 | 0 | |u https://hrcak.srce.hr/261294 |y Hrčak |
856 | 4 | 1 | |y Digitalna.nsk.hr |