Organska poljoprivreda kao ključni čimbenik razvoja ekoagriturizma – studija slučaja Zadarska županija
Simbioza agriturizma i ekoturizma kroz kružnu ekonomiju je idealna za ruralna područja s prirodnim djevičanskim krajobrazima, kakvih ne nedostaje na hrvatskim otocima i zaobalju. U cijeloj Zadarskoj županiji samo je 9 takvih gospodarstava, stoga je među njima provedena anketa licem u lice. Glavna ob...
Permalink: | http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001162978/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Agronomski glasnik (Online) 83 (2021), 5-6 ; str. 225-248 |
Glavni autor: | Vrsaljko, Anđelko (Author) |
Vrsta građe: | e-članak |
Jezik: | hrv |
Predmet: | |
Online pristup: |
https://doi.org/10.33128/ag.83.5-6.1 Elektronička verzija članka Elektronička verzija članka |
LEADER | 04828naa a22003614i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | NSK01001162978 | ||
003 | HR-ZaNSK | ||
005 | 20230210161413.0 | ||
006 | m d | ||
007 | cr|||||||||||| | ||
008 | 230210s2022 ci |o |0|| ||hrv | ||
024 | 7 | |2 doi |a 10.33128/ag.83.5-6.1 | |
035 | |a (HR-ZaNSK)001162978 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
041 | 0 | |a hrv |b eng | |
042 | |a croatica | ||
044 | |a ci |c hr | ||
080 | 1 | |2 2011 | |
100 | 1 | |a Vrsaljko, Anđelko |4 aut |9 HR-ZaNSK | |
245 | 1 | 0 | |a Organska poljoprivreda kao ključni čimbenik razvoja ekoagriturizma – studija slučaja Zadarska županija |h [Elektronička građa] |b Organic agriculture as a key factor in the development of eco-agritourism – a case study of the Zadar County / |c Anđelko Vrsaljko. |
246 | 3 | 1 | |a Organic agriculture as a key factor in the development of eco-agritourism – a case study of the Zadar County |
300 | |b Ilustr. | ||
504 | |a Bibliografija: | ||
504 | |a Summary. | ||
520 | |a Simbioza agriturizma i ekoturizma kroz kružnu ekonomiju je idealna za ruralna područja s prirodnim djevičanskim krajobrazima, kakvih ne nedostaje na hrvatskim otocima i zaobalju. U cijeloj Zadarskoj županiji samo je 9 takvih gospodarstava, stoga je među njima provedena anketa licem u lice. Glavna obilježja gospodarstava su diversificirana poljoprivredna proizvodnja s raznolikim objektima, uslugama i promocijom. Primarni motiv ulaska ispitanika u ekoagriturizam je oplemenjivanje i podizanje poljoprivredne djelatnosti kroz turizam na višu razinu, prodaja poljoprivrednih proizvoda više vrijednosti na imanju, samozapošljavanje, očuvanje prirodne i kulturne baštine, te kvalitetnog obiteljskog života. Posjetitelji su pak "gladni" organskih i tradicijskih proizvoda uz boravak i aktivnosti u prirodi. Prednosti ekoagriturizma su prepoznate kroz kvalitetu života, društveni kontakt i dodir s drugim kulturama, dok su ograničavajući čimbenici administracija i sezonalnost. Svi ispitanici naglašavaju da je organska proizvodnja jedan od ključnih čimbenika uspješnosti ekoagriturizma. Temeljem sekundarnih izvora i dosadašnjih primarnih istraživanja autor donosi konzistentnu definiciju ekoagriturizma: Ekoagriturizam je simbioza organske proizvodnje hrane i ekoturizma na poljoprivrednom gospodarstvu gdje se poštuju načela organske proizvodnje hrane i načela ekoturizma, sljubljuju se horizontalno i vertikalno u svim svojim formama i varijacijama, daju vrhunski ekoagrituristčki proizvod najvišeg stupnja održivosti, a uključuje cjelokupnu prirodnu i kulturnu baštinu lokalnog okruženja | ||
520 | |a The symbiosis between agritourism and ecotourism facilitated by the circular economy would be ideal for rural areas with natural virgin landscapes, which we find in abundance across the Croatian islands and coast. However, only 9 such farms exist in the entire Zadar County, and we conducted a face-toface survey among them. These farms are primarily characterized by diversified agricultural production with a variety of facilities, services and promotion. The primary motive for the respondents to enter eco-agritourism has proven to be the improvement of agricultural activity and exploitation of its tourist potential, the sale of agricultural products of a higher value on the property, selfemployment, preservation of natural and cultural heritage and a greater quality of family life. Visitors appear to desperately desire organic and traditional products, whilst staying in nature and engaging in nature-based activities. A greater quality of life, social contact and inter-cultural interaction have been identified as the main benefits of eco-agritourism, while administration and seasonality have been recognized as the limiting factors. All respondents emphasized that the organic production has been one of the key factors in the success of eco-agritourism. Based on secondary sources and previous research, we propose a consistent definition of eco-agritourism: Eco-agritourism can be defined as an agricultural farm-based symbiosis between organic food production and ecotourism where the principles of both organic food production and ecotourism are adhered to, are integrated both vertically and horizontally, and represent a product of the highest degree of sustainability, while incorporating natural and cultural heritage of the local community. | ||
653 | 0 | |a poljoprivreda, turizam, agriturizam, ekoagriturizam | |
773 | 0 | |t Agronomski glasnik (Online) |x 1848-8900 |g 83 (2021), 5-6 ; str. 225-248 |w nsk.(HR-ZaNSK)000838160 | |
981 | |b Be2022 | ||
856 | 4 | 0 | |u https://doi.org/10.33128/ag.83.5-6.1 |
856 | 4 | 0 | |u https://hrcak.srce.hr/280323 |y Elektronička verzija članka |
856 | 4 | 0 | |u https://hrcak.srce.hr/file/406344 |y Elektronička verzija članka |
856 | 4 | 1 | |y Digitalna.nsk.hr |