Procjena hranjive vrijednosti jela na temelju opisa sastojaka

Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisani su postupci za označavanje i predviđanje struktura unutar fraza sastojaka recepta jela. Konkretno ovdje je korišten model linearno ulančanih uvjetnih slučajnih polja za pronalaženje redoslijeda oznaka riječi unutar fraze sastojka. Na temelju označenih fraza...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/fer.KOHA-OAI-FER:48532/Details
Glavni autor: Generalić, Boris (-)
Ostali autori: Vladimir, Klemo (Thesis advisor)
Vrsta građe: Drugo
Impresum: Zagreb, B. Generalić, 2018.
Predmet:
LEADER 02018na a2200229 4500
003 HR-ZaFER
008 160221s2018 ci ||||| m||| 00| 0 hr d
035 |a (HR-ZaFER)ferid5453 
040 |a HR-ZaFER  |b hrv  |c HR-ZaFER  |e ppiak 
100 1 |a Generalić, Boris 
245 1 0 |a Procjena hranjive vrijednosti jela na temelju opisa sastojaka :  |b diplomski rad /  |c Boris Generalić ; [mentor Klemo Vladimir]. 
246 1 |a Nutritional Value Estimation Based on Recipe Ingredients Description  |i Naslov na engleskom:  
260 |a Zagreb,  |b B. Generalić,  |c 2018. 
300 |a 50 str. ;  |c 30 cm +  |e CD-ROM 
502 |b diplomski studij  |c Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu  |g smjer: Računarska znanost, šifra smjera: 56, datum predaje: 2018-06-29, datum završetka: 2018-09-03 
520 3 |a Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisani su postupci za označavanje i predviđanje struktura unutar fraza sastojaka recepta jela. Konkretno ovdje je korišten model linearno ulančanih uvjetnih slučajnih polja za pronalaženje redoslijeda oznaka riječi unutar fraze sastojka. Na temelju označenih fraza sastojaka, odnosno na temelju imena, mjerne jedinice i količine sastojka radi se upit prema bazi podataka s nutritivnim informacijama kako bi se izračunale hranjive vrijednosti recepta jela. 
520 3 |a Sažetak na engleskom: This master thesis describes the task of predicting ingredient components from the ingredient phrases of the recipe. A discriminative structured prediction model called a linear-chain conditional random field (CRF) is used for predicting the tag sequence in recipe ingredient phrases. Based on the predicted ingredient components, name, unit and quantity the nutrient database is queried in order to calculate the nutritional value of the recipe. 
653 1 |a obrada prirodnog jezika  |a uvjetna slučajna polja  |a recepti jela  |a procjena hranjivih vrijednosti  |a USDA 
653 1 |a NLP  |a CRF  |a recipes  |a nutritional value estimation  |a USDA 
700 1 |a Vladimir, Klemo  |4 ths 
942 |c Y 
999 |c 48532  |d 48532