Laičko i ekspertno poimanje tehnoloških rizika
U radu su prikazane dvije osnovne dimenzije percepcije i upravljanja rizikom - ekspertna i laička dimenzija. Ukazuje se na relativnu nepomirljivost ove dvije perspektive te na potrebu približavanja ekspertnog znanja općoj javnosti - publici. Da bi se toi postiglo, potrebno je demokratizirati proces...
Permalink: | http://skupni.nsk.hr/Record/ffzg.KOHA-OAI-FFZG:306631/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Socijalna ekologija - časopis za ekološku misao i sociologijska istraživanja okolione 4 (1995), 4 ; str. 361-386 |
Glavni autori: | Čaldarović, Ognjen (-), Škanata, Dejan (Author) |
Vrsta građe: | Članak |
Jezik: | hrv |
LEADER | 01463naa a2200241uu 4500 | ||
---|---|---|---|
008 | 131105s1995 xx hrv|d | ||
022 | |a 1330-0113 | ||
035 | |a (CROSBI)255291 | ||
040 | |a HR-ZaFF |b hrv |c HR-ZaFF |e ppiak | ||
100 | 1 | |a Čaldarović, Ognjen | |
245 | 1 | 0 | |a Laičko i ekspertno poimanje tehnoloških rizika / |c Čaldarović, Ognjen ; Škanata, Dejan. |
246 | 3 | |i Naslov na engleskom: |a Lay and Expert Apprehension of Technological Risks | |
300 | |a 361-386 |f str. | ||
363 | |a 4 |b 4 |i 1995 | ||
520 | |a U radu su prikazane dvije osnovne dimenzije percepcije i upravljanja rizikom - ekspertna i laička dimenzija. Ukazuje se na relativnu nepomirljivost ove dvije perspektive te na potrebu približavanja ekspertnog znanja općoj javnosti - publici. Da bi se toi postiglo, potrebno je demokratizirati proces donošenja odluka, pojednostaviti profesionalni jezik i uvesti mnoge druge promjene. | ||
546 | |a HRV | ||
690 | |a 5.05 | ||
693 | |a Eksperti, Javnost, Laici, Nesreće, Percepcija rizika, Rizik, Socijalna teorija rizika, Upravljanje rizikom |l hrv |2 crosbi | ||
693 | |a Experts, Public, Lay people, Risk Perception, Accidents, Risk, Social Theory of Risk, Risk Management |l eng |2 crosbi | ||
700 | 1 | |a Škanata, Dejan |4 aut | |
773 | 0 | |t Socijalna ekologija - časopis za ekološku misao i sociologijska istraživanja okolione |x 1330-0113 |g 4 (1995), 4 ; str. 361-386 | |
942 | |c CLA |t 1.01 |u 1 |z Znanstveni - Izvorni znanstveni rad | ||
999 | |c 306631 |d 306629 |