HPLC-MS analysis of chloramphenicol residues in milk and powdered milk products

Kloramfenikol je jedan od antibiotika sa širokim spektrom djelovanja. Zbog toksiènih svojstava zabranjena je njegova primjena u Hrvatskoj i u Europskoj uniji u prehrambenim namirnicama. Ekstrakcija uzorka i èišæenje temeljeni su na modificiranoj AOAC-ovoj metodi 993.32. Tijekom HPLC-MS-analize upora...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000696536/Details
Matična publikacija: Kemija u industriji
56 (2007), 2 ; str. 53-56
Glavni autor: Krivohlavek, Adela (-)
Ostali autori: Barušić, Lidija (-), Šmit, Zdenko, Bošnir, Jasna, Puntarić, Dinko
Vrsta građe: Članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: KEMIJA U INDUSTRIJI
LEADER 02739caa a2200373 ir4500
001 NSK01000696536
003 HR-ZaNSK
005 20120119103225.0
007 ta
008 090407s2007 ci ||| ||eng
035 |9 (HR-ZaNSK)699026 
035 |a (HR-ZaNSK)000696536 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b hrv 
042 |a croatica 
080 |a 615  |2 MRF 1998. 
080 |a 54  |2 MRF 1998. 
100 1 |a Krivohlavek, Adela 
245 1 0 |a HPLC-MS analysis of chloramphenicol residues in milk and powdered milk products /  |c Adela Krivohlavek, Lidija Barušić, Zdenko Šmit, Jasna Bošnir i Dinko Puntarić. 
246 3 |a High Performance Liquid Chromatography-Mass Spectrometer analysis 
300 |b Ilustr. 
500 |a 10th International Symposium "New Achivement in hromatography", Opatija, 12-15, October 2004 
504 |a Bibliografija: 18 jed 
504 |a Summary 
520 |a Kloramfenikol je jedan od antibiotika sa širokim spektrom djelovanja. Zbog toksiènih svojstava zabranjena je njegova primjena u Hrvatskoj i u Europskoj uniji u prehrambenim namirnicama. Ekstrakcija uzorka i èišæenje temeljeni su na modificiranoj AOAC-ovoj metodi 993.32. Tijekom HPLC-MS-analize uporabljena je kolona ODS Hypersile s gradijentnim programom kombinacije acetonitrila u vodi. Primijenjena je negativna ionizacija elektroraspršivanjem (neg ESI) molekula kloramfenikola i nakon toga praæenje tri odabrane karakteristiène mase iona m/z 321, 323 i 325 radi detekcije, identifikacije i kvantifikacija analita. Takoðer, kao dodatni kriterij ispitan je i usporeðen odnos intenziteta te tri odabrane velièine u realnim uzorcima i u uzorku mlijeka nacijepljenog s kloramfenikolom prema teorijskoj vrijednosti karakteristiènoj za prirodnu raspodjelu izotopa kada su dva atoma klora adicijski vezani u molekuli analita. Postignuta je granica detekcije 0,1 g kg–1 kloramfenikola u mlijeku. Srednja vrijednost iskorištenja bila je 94 %, a koeficijent korelacije kalibracijskih krivulja pri dvije m/z bio je veæi od 0,99. Ovom metodom analizirano je oko 40 uzoraka mlijeka i mlijeènih proizvoda pri èemu su samo tri uzorka bila pozitivna s vrijednostima kloramfenikola 0,37, 0,29, 0,39 g kg–1 mlijeka, dok su u ostalim uzorcima kolièine kloramfenikola bile ispod granice detekcije 
653 |a Antibiotici  |a Kemijska analiza 
700 1 |a Barušić, Lidija 
700 1 |a Šmit, Zdenko 
700 1 |a Bošnir, Jasna 
700 1 |a Puntarić, Dinko 
773 0 |t Kemija u industriji  |x 0022-9830  |g 56 (2007), 2 ; str. 53-56  |w nsk.(HR-ZaNSK)000004717 
981 |b B15/07  |p CRO 
998 |a rado090407  |a luki090430  |c rpeo120119 
856 4 2 |u http://nippur.irb.hr/hrv/kui/index.html  |y KEMIJA U INDUSTRIJI