Antimutagenic effects of vitamin C against oxidative changes induced by quinolones
Kinoloni su antibiotici širokog spektra koji djeluju na Gram-pozitivne i Gram-negativne bakterije. Stvaraju reaktivne metabolite kisika što mogu oštetiti strukturu stanica i time narušiti zdravlje ljudi. Da bi se taj rizik smanjio, koristi se vitamin C koji medutim može imati i suprotno djelovanje:...
Permalink: | http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000716098/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Food technology and biotechnology 46 (2008), 1 ; str. 38-43 |
Glavni autor: | Arriaga-Alba, Myriam (-) |
Ostali autori: | Rivera-Sanchez, Roberto (-), Flores-Paz, Rocio, Torres-Ramos, Yessica Dorin, Olivares-Corichi, Ivonne Maria, Hicks, Juan Jose |
Vrsta građe: | Članak |
Jezik: | eng |
Predmet: | |
Online pristup: |
Food technology and biotechnology |
LEADER | 02050caa a2200337 ir4500 | ||
---|---|---|---|
001 | NSK01000716098 | ||
003 | HR-ZaNSK | ||
005 | 20220110182004.0 | ||
007 | ta | ||
008 | 091015s2008 ci ||| ||eng | ||
035 | |9 (HR-ZaNSK)718665 | ||
035 | |a (HR-ZaNSK)000716098 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
041 | 0 | |a eng |b hrv | |
042 | |a croatica | ||
080 | |a 577 |2 MRF 1998. | ||
100 | 1 | |a Arriaga-Alba, Myriam | |
245 | 1 | 0 | |a Antimutagenic effects of vitamin C against oxidative changes induced by quinolones / |c Myriam Arriaga-Alba, Roberto Rivera-Sánchez, Rocio Flores-Paz, Yessica Dorin Torres-Ramos, Ivonne María Olivares-Corichi and Juan José Hicks. |
300 | |b Ilustr. | ||
504 | |a Bibliografija: 28 jed. | ||
520 | 8 | |a Kinoloni su antibiotici širokog spektra koji djeluju na Gram-pozitivne i Gram-negativne bakterije. Stvaraju reaktivne metabolite kisika što mogu oštetiti strukturu stanica i time narušiti zdravlje ljudi. Da bi se taj rizik smanjio, koristi se vitamin C koji medutim može imati i suprotno djelovanje: u prisutnosti dvovalentnih iona metala potice Fentonovu reakciju, što dovodi do stvaranja hidroksil radikala (HO˙) koji oštecuju stanicu. Svrha je ovoga rada utvrditi antioksidativna i prooksidativna svojstva vitamina C ispitivanjem njegova utjecaja na peroksidaciju lipida i mutagenezu induciranu kinolonima poput nalidiksinske kiseline i norfloksacina iz soja bakterije Salmonella typhimurium TA102. | |
653 | 0 | |a Kinoloni |a Antibiotici |a Vitamin C |a Askorbinska kiselina |a Antioksidativna svojstva |a Lipidna peroksidacija |a Mutageneza |a Salmonella typhimurium | |
700 | 1 | |a Rivera-Sanchez, Roberto | |
700 | 1 | |a Flores-Paz, Rocio | |
700 | 1 | |a Torres-Ramos, Yessica Dorin | |
700 | 1 | |a Olivares-Corichi, Ivonne Maria | |
700 | 1 | |a Hicks, Juan Jose | |
773 | 0 | |t Food technology and biotechnology |x 1330-9862 |g 46 (2008), 1 ; str. 38-43 |w nsk.(HR-ZaNSK)000174173 | |
981 | |b B08/08 |p CRO | ||
998 | |a luko091015 |c vol2o120907 | ||
856 | 4 | 2 | |u http://www.ftb.com.hr/ |y Food technology and biotechnology |