Microbiological production of citric and isocitric acids from sunflower oil

Sažetak: U radu je ispitan rast divljeg soja kvasca Yarrowia lipolytica VKM Y-2373 i mutantnog soja Yarrowia lipolytica N 15, te biosinteza limunske i izolimunske kiseline na podlozi od suncokretovog ulja. Utvrđeno je da je rast stanica povezan s istodobnim iskorištenjem glicerola i slobodnih masnih...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000716106/Details
Matična publikacija: Food technology and biotechnology
46 (2008), 1 ; str. 51-59
Glavni autor: Kamzolova, Svetlana V. (-)
Ostali autori: Finogenova, Tatiana V. (-), Morgunov, Igor G.
Vrsta građe: Članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: Food technology and biotechnology
LEADER 02360caa a2200301 ir4500
001 NSK01000716106
003 HR-ZaNSK
005 20120907093845.0
007 ta
008 091015s2008 ci ||| ||eng
035 |9 (HR-ZaNSK)718673 
035 |a (HR-ZaNSK)000716106 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b hrv 
042 |a croatica 
080 |a 57  |2 MRF 1998. 
100 1 |a Kamzolova, Svetlana V. 
245 1 0 |a Microbiological production of citric and isocitric acids from sunflower oil /  |c Svetlana V. Kamzolova, Tatiana V. Finogenova and Igor G. Morgunov. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 55 jed 
520 8 |a Sažetak: U radu je ispitan rast divljeg soja kvasca Yarrowia lipolytica VKM Y-2373 i mutantnog soja Yarrowia lipolytica N 15, te biosinteza limunske i izolimunske kiseline na podlozi od suncokretovog ulja. Utvrđeno je da je rast stanica povezan s istodobnim iskorištenjem glicerola i slobodnih masnih kiselina nastalih tijekom hidrolize ulja. Usporedno je ispitana aktivnost enzima koji sudjeluju u metabolizmu glicerola (glicerol kinaze), glioksilatnom ciklusu asimilacije masnih kiselina (izocitrat liaze i malat sintaze) i ciklusu limunske kiseline u kvascu Y. lipolytica uzgojenom na podlozi od suncokretovog ulja, glicerola i oleinske kiseline. Glicerol kinaza i enzimi glioksilatnog ciklusa bili su aktivni cijelo vrijeme uzgoja stanica na podlozi od suncokretovog ulja. Količina proizvedene limunske kiseline i omjer limunske i izolimunske kiseline ovise o upotrijebljenom soju i sastavu podloge. Otkriveno je da je divlji soj Y. lipolytica VKM Y-2373 proizveo skoro jednaku kolicinu limunske i izolimunske kiseline pri pH=4,5, a pretežno izolimunsku kiselinu pri pH=6.0. Mutantni soj Y. lipolytica N 15 proizveo je samo limunsku kiselinu (150 g/L, s masenim stupnjem pretvorbe YCA=1,32 g/g). U radu su takoder razmotrene biokemijske značajke mutantnog soja Y. lipolytica N 15 
653 0 |a Yarrowia lipolytica  |a Limunska kiselina  |a Izolimunska kiselina  |a Suncokretovo ulje 
700 1 |a Finogenova, Tatiana V. 
700 1 |a Morgunov, Igor G. 
773 0 |t Food technology and biotechnology  |x 1330-9862  |g 46 (2008), 1 ; str. 51-59  |w nsk.(HR-ZaNSK)000174173 
981 |b B08/08  |p CRO 
998 |a luko091015  |c vol2o120907 
856 4 2 |u http://www.ftb.com.hr/  |y Food technology and biotechnology