Microbiological production of citric and isocitric acids from sunflower oil
Sažetak: U radu je ispitan rast divljeg soja kvasca Yarrowia lipolytica VKM Y-2373 i mutantnog soja Yarrowia lipolytica N 15, te biosinteza limunske i izolimunske kiseline na podlozi od suncokretovog ulja. Utvrđeno je da je rast stanica povezan s istodobnim iskorištenjem glicerola i slobodnih masnih...
Permalink: | http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000716106/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Food technology and biotechnology 46 (2008), 1 ; str. 51-59 |
Glavni autor: | Kamzolova, Svetlana V. (-) |
Ostali autori: | Finogenova, Tatiana V. (-), Morgunov, Igor G. |
Vrsta građe: | Članak |
Jezik: | eng |
Predmet: | |
Online pristup: |
Food technology and biotechnology |
LEADER | 02360caa a2200301 ir4500 | ||
---|---|---|---|
001 | NSK01000716106 | ||
003 | HR-ZaNSK | ||
005 | 20120907093845.0 | ||
007 | ta | ||
008 | 091015s2008 ci ||| ||eng | ||
035 | |9 (HR-ZaNSK)718673 | ||
035 | |a (HR-ZaNSK)000716106 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
041 | 0 | |a eng |b hrv | |
042 | |a croatica | ||
080 | |a 57 |2 MRF 1998. | ||
100 | 1 | |a Kamzolova, Svetlana V. | |
245 | 1 | 0 | |a Microbiological production of citric and isocitric acids from sunflower oil / |c Svetlana V. Kamzolova, Tatiana V. Finogenova and Igor G. Morgunov. |
300 | |b Ilustr. | ||
504 | |a Bibliografija: 55 jed | ||
520 | 8 | |a Sažetak: U radu je ispitan rast divljeg soja kvasca Yarrowia lipolytica VKM Y-2373 i mutantnog soja Yarrowia lipolytica N 15, te biosinteza limunske i izolimunske kiseline na podlozi od suncokretovog ulja. Utvrđeno je da je rast stanica povezan s istodobnim iskorištenjem glicerola i slobodnih masnih kiselina nastalih tijekom hidrolize ulja. Usporedno je ispitana aktivnost enzima koji sudjeluju u metabolizmu glicerola (glicerol kinaze), glioksilatnom ciklusu asimilacije masnih kiselina (izocitrat liaze i malat sintaze) i ciklusu limunske kiseline u kvascu Y. lipolytica uzgojenom na podlozi od suncokretovog ulja, glicerola i oleinske kiseline. Glicerol kinaza i enzimi glioksilatnog ciklusa bili su aktivni cijelo vrijeme uzgoja stanica na podlozi od suncokretovog ulja. Količina proizvedene limunske kiseline i omjer limunske i izolimunske kiseline ovise o upotrijebljenom soju i sastavu podloge. Otkriveno je da je divlji soj Y. lipolytica VKM Y-2373 proizveo skoro jednaku kolicinu limunske i izolimunske kiseline pri pH=4,5, a pretežno izolimunsku kiselinu pri pH=6.0. Mutantni soj Y. lipolytica N 15 proizveo je samo limunsku kiselinu (150 g/L, s masenim stupnjem pretvorbe YCA=1,32 g/g). U radu su takoder razmotrene biokemijske značajke mutantnog soja Y. lipolytica N 15 | |
653 | 0 | |a Yarrowia lipolytica |a Limunska kiselina |a Izolimunska kiselina |a Suncokretovo ulje | |
700 | 1 | |a Finogenova, Tatiana V. | |
700 | 1 | |a Morgunov, Igor G. | |
773 | 0 | |t Food technology and biotechnology |x 1330-9862 |g 46 (2008), 1 ; str. 51-59 |w nsk.(HR-ZaNSK)000174173 | |
981 | |b B08/08 |p CRO | ||
998 | |a luko091015 |c vol2o120907 | ||
856 | 4 | 2 | |u http://www.ftb.com.hr/ |y Food technology and biotechnology |