Investigation of lipase production by milk isolate Serratia rubidaea
Sažetak: U radu je istražena proizvodnja ekstracelularne lipaze pri submerznom uzgoju bakterije Serratia rubidaea, optimirana pokusima na tresilici. Za maksimalnu proizvodnju lipaze optimalna pH-vrijednost bila je 7-8, a optimalna temperatura 30-40 °C. Primjenom kazeina ((6,5±0,015) U/mL) i peptona...
Permalink: | http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000716110/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Food technology and biotechnology 46 (2008), 1 ; str. 60-65 |
Glavni autor: | Immanuel, Grasian (-) |
Ostali autori: | Esakkiraj, Palanichamy (-), Jebadhas, Austin, Iyapparaj, Palanisamy, Palavesam, Arunachalam |
Vrsta građe: | Članak |
Jezik: | eng |
Predmet: | |
Online pristup: |
Food technology and biotechnology |
LEADER | 02193caa a2200325 ir4500 | ||
---|---|---|---|
001 | NSK01000716110 | ||
003 | HR-ZaNSK | ||
005 | 20120907094610.0 | ||
007 | ta | ||
008 | 091015s2008 ci ||| ||eng | ||
035 | |9 (HR-ZaNSK)718677 | ||
035 | |a (HR-ZaNSK)000716110 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
041 | 0 | |a eng |b hrv | |
042 | |a croatica | ||
080 | |a 66 |2 MRF 1998. | ||
100 | 1 | |a Immanuel, Grasian | |
245 | 1 | 0 | |a Investigation of lipase production by milk isolate Serratia rubidaea / |c Grasian Immanuel, Palanichamy Esakkiraj, Austin Jebadhas, Palanisamy Iyapparaj and Arunachalam Palavesam. |
300 | |b Ilustr. | ||
504 | |a Bibliografija: 23 jed | ||
520 | 8 | |a Sažetak: U radu je istražena proizvodnja ekstracelularne lipaze pri submerznom uzgoju bakterije Serratia rubidaea, optimirana pokusima na tresilici. Za maksimalnu proizvodnju lipaze optimalna pH-vrijednost bila je 7-8, a optimalna temperatura 30-40 °C. Primjenom kazeina ((6,5±0,015) U/mL) i peptona iz soje ((9,4±0,02) U/mL) kao izvora dušika, pospješena je proizvodnja lipaze. Optimirana koncentracija kazeina iznosila je 24 g/L ((9,95±0,02) U/mL), a peptona iz soje 5 g/L ((14,8±0,03) U/mL). Za maksimalnu proizvodnju lipaze ((15,60±0,20) U/mL) najbolji izvor ugljika bio je škrob, pri optimalnoj koncentraciji od 4 g/L ((17,46±0,20) U/mL). Ispitivanje utjecaja lipida i površinski aktivnih tvari pokazalo je da su sezamovo ulje ((20,52±0,20) U/mL) i Tween 20 ((27,10±0,01) U/mL) najprikladniji supstrati za maksimalnu proizvodnju lipaze. Optimalni volumni udio sezamovog ulja bio je 15 mL/L ((23,15±0,24) U/mL), a Tweena 20 6 mL/L ((34,20±0,01) U/mL). Djelomično pročišćavanje lipaze pokazalo je da je njezina molekularna masa 54 kDa | |
653 | 0 | |a Lipaza |a Serratia rubidaea |a Sezamovo ulje | |
700 | 1 | |a Esakkiraj, Palanichamy | |
700 | 1 | |a Jebadhas, Austin | |
700 | 1 | |a Iyapparaj, Palanisamy | |
700 | 1 | |a Palavesam, Arunachalam | |
773 | 0 | |t Food technology and biotechnology |x 1330-9862 |g 46 (2008), 1 ; str. 60-65 |w nsk.(HR-ZaNSK)000174173 | |
981 | |b B08/08 |p CRO | ||
998 | |a luko091015 |c vol2o120907 | ||
856 | 4 | 2 | |u http://www.ftb.com.hr/ |y Food technology and biotechnology |