Investigation of lipase production by milk isolate Serratia rubidaea

Sažetak: U radu je istražena proizvodnja ekstracelularne lipaze pri submerznom uzgoju bakterije Serratia rubidaea, optimirana pokusima na tresilici. Za maksimalnu proizvodnju lipaze optimalna pH-vrijednost bila je 7-8, a optimalna temperatura 30-40 °C. Primjenom kazeina ((6,5±0,015) U/mL) i peptona...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000716110/Details
Matična publikacija: Food technology and biotechnology
46 (2008), 1 ; str. 60-65
Glavni autor: Immanuel, Grasian (-)
Ostali autori: Esakkiraj, Palanichamy (-), Jebadhas, Austin, Iyapparaj, Palanisamy, Palavesam, Arunachalam
Vrsta građe: Članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: Food technology and biotechnology
LEADER 02193caa a2200325 ir4500
001 NSK01000716110
003 HR-ZaNSK
005 20120907094610.0
007 ta
008 091015s2008 ci ||| ||eng
035 |9 (HR-ZaNSK)718677 
035 |a (HR-ZaNSK)000716110 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b hrv 
042 |a croatica 
080 |a 66  |2 MRF 1998. 
100 1 |a Immanuel, Grasian 
245 1 0 |a Investigation of lipase production by milk isolate Serratia rubidaea /  |c Grasian Immanuel, Palanichamy Esakkiraj, Austin Jebadhas, Palanisamy Iyapparaj and Arunachalam Palavesam. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 23 jed 
520 8 |a Sažetak: U radu je istražena proizvodnja ekstracelularne lipaze pri submerznom uzgoju bakterije Serratia rubidaea, optimirana pokusima na tresilici. Za maksimalnu proizvodnju lipaze optimalna pH-vrijednost bila je 7-8, a optimalna temperatura 30-40 °C. Primjenom kazeina ((6,5±0,015) U/mL) i peptona iz soje ((9,4±0,02) U/mL) kao izvora dušika, pospješena je proizvodnja lipaze. Optimirana koncentracija kazeina iznosila je 24 g/L ((9,95±0,02) U/mL), a peptona iz soje 5 g/L ((14,8±0,03) U/mL). Za maksimalnu proizvodnju lipaze ((15,60±0,20) U/mL) najbolji izvor ugljika bio je škrob, pri optimalnoj koncentraciji od 4 g/L ((17,46±0,20) U/mL). Ispitivanje utjecaja lipida i površinski aktivnih tvari pokazalo je da su sezamovo ulje ((20,52±0,20) U/mL) i Tween 20 ((27,10±0,01) U/mL) najprikladniji supstrati za maksimalnu proizvodnju lipaze. Optimalni volumni udio sezamovog ulja bio je 15 mL/L ((23,15±0,24) U/mL), a Tweena 20 6 mL/L ((34,20±0,01) U/mL). Djelomično pročišćavanje lipaze pokazalo je da je njezina molekularna masa 54 kDa 
653 0 |a Lipaza  |a Serratia rubidaea  |a Sezamovo ulje 
700 1 |a Esakkiraj, Palanichamy 
700 1 |a Jebadhas, Austin 
700 1 |a Iyapparaj, Palanisamy 
700 1 |a Palavesam, Arunachalam 
773 0 |t Food technology and biotechnology  |x 1330-9862  |g 46 (2008), 1 ; str. 60-65  |w nsk.(HR-ZaNSK)000174173 
981 |b B08/08  |p CRO 
998 |a luko091015  |c vol2o120907 
856 4 2 |u http://www.ftb.com.hr/  |y Food technology and biotechnology