Natural antioxidant constituents from selected aromatic plants and their antimicrobial activity against selected pathogenic microorganisms
Aromatično bilje sadrži prirodne antioksidanse poput fenolnih spojeva koji su zbog pozitivnog utjecaja na zdravlje privukli pozornost javnosti i znanstvenika. Istražen je fenolni sastav pet vrsta biljaka: koncare (Filipendula ulmaria), bijeloga gloga (Crataegus monogyna), troskota (Polygonum avicula...
Permalink: | http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000716293/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Food technology and biotechnology 46 (2008), 2 ; str. 151-156 |
Glavni autor: | Proestos, Charalampos (-) |
Ostali autori: | Boziaris, Ioannis Spyridon (-), Kapsokefalou, Maria, Komaitis, Michael |
Vrsta građe: | Članak |
Jezik: | eng |
Predmet: | |
Online pristup: |
Food technology and biotechnology |
LEADER | 02668caa a2200313 ir4500 | ||
---|---|---|---|
001 | NSK01000716293 | ||
003 | HR-ZaNSK | ||
005 | 20120907102703.0 | ||
007 | ta | ||
008 | 091016s2008 ci ||| ||eng | ||
035 | |9 (HR-ZaNSK)718861 | ||
035 | |a (HR-ZaNSK)000716293 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
041 | 0 | |a eng |b hrv | |
042 | |a croatica | ||
080 | |a 57 |2 MRF 1998. | ||
100 | 1 | |a Proestos, Charalampos | |
245 | 1 | 0 | |a Natural antioxidant constituents from selected aromatic plants and their antimicrobial activity against selected pathogenic microorganisms / |c Charalampos Proestos, Ioannis Spyridon Boziaris, Maria Kapsokefalou and Michael Komaitis. |
300 | |b Ilustr. | ||
504 | |a Bibliografija: 20 jed | ||
520 | 8 | |a Aromatično bilje sadrži prirodne antioksidanse poput fenolnih spojeva koji su zbog pozitivnog utjecaja na zdravlje privukli pozornost javnosti i znanstvenika. Istražen je fenolni sastav pet vrsta biljaka: koncare (Filipendula ulmaria), bijeloga gloga (Crataegus monogyna), troskota (Polygonum aviculare), petoprsta (Potentilla anserina) i purpurne iglice (Pelargonium purpureum). Za određivanje koncentracije i sastava fenolnih spojeva upotrijebljena je visokodjelotvorna tekućinska kromatografija obrnutih faza, a za određivanje sastava fenolnih spojeva, nakon supstitucije vodikova atoma sa -SiMe3 skupinom, primijenjena je plinska kromatografija u kombinaciji s masenom spektrometrijom, kojom je utvrđeno da je došlo do konverzije iz nehlapljivih derivata u hlapljive derivate i iz termolabilnih derivata u termotolerantne derivate. Da bi se dobili derivati željenih svojstava, optimirani su koncentracija reagensa, temperatura i vrijeme reakcije. Primjenom Rancimat metode (kao supstrat je upotrijebljeno suncokretovo ulje) dokazana su antioksidativna svojstva sušenog bilja i ekstrakta dobivenog s metanolom. Primjenom Folin-Ciocalteau metode spektrofotometrijski je određen ukupni udjel fenola u ekstraktima, koji je iznosio 7,2-28,2 mg/mL (izraženo kao galna kiselina). Antimikrobna aktivnost ekstrakata dokazana je disk-difuzijskom metodom, pri čemu je ustanovljeno da su ekstrakti više utjecali na rast Gram-(+) bakterija nego na rast Gram-(-) bakterija | |
653 | 0 | |a Aromatično bilje |a Antioksidansi |a Fenolni spojevi |a Antimikrobna aktivnost | |
700 | 1 | |a Boziaris, Ioannis Spyridon | |
700 | 1 | |a Kapsokefalou, Maria | |
700 | 1 | |a Komaitis, Michael | |
773 | 0 | |t Food technology and biotechnology |x 1330-9862 |g 46 (2008), 2 ; str. 151-156 |w nsk.(HR-ZaNSK)000174173 | |
981 | |b B08/08 |p CRO | ||
998 | |a luko091016 |c vol2o120907 | ||
856 | 4 | 2 | |u http://www.ftb.com.hr/ |y Food technology and biotechnology |