Natural antioxidant constituents from selected aromatic plants and their antimicrobial activity against selected pathogenic microorganisms

Aromatično bilje sadrži prirodne antioksidanse poput fenolnih spojeva koji su zbog pozitivnog utjecaja na zdravlje privukli pozornost javnosti i znanstvenika. Istražen je fenolni sastav pet vrsta biljaka: koncare (Filipendula ulmaria), bijeloga gloga (Crataegus monogyna), troskota (Polygonum avicula...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000716293/Details
Matična publikacija: Food technology and biotechnology
46 (2008), 2 ; str. 151-156
Glavni autor: Proestos, Charalampos (-)
Ostali autori: Boziaris, Ioannis Spyridon (-), Kapsokefalou, Maria, Komaitis, Michael
Vrsta građe: Članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: Food technology and biotechnology
LEADER 02668caa a2200313 ir4500
001 NSK01000716293
003 HR-ZaNSK
005 20120907102703.0
007 ta
008 091016s2008 ci ||| ||eng
035 |9 (HR-ZaNSK)718861 
035 |a (HR-ZaNSK)000716293 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b hrv 
042 |a croatica 
080 |a 57  |2 MRF 1998. 
100 1 |a Proestos, Charalampos 
245 1 0 |a Natural antioxidant constituents from selected aromatic plants and their antimicrobial activity against selected pathogenic microorganisms /  |c Charalampos Proestos, Ioannis Spyridon Boziaris, Maria Kapsokefalou and Michael Komaitis. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 20 jed 
520 8 |a Aromatično bilje sadrži prirodne antioksidanse poput fenolnih spojeva koji su zbog pozitivnog utjecaja na zdravlje privukli pozornost javnosti i znanstvenika. Istražen je fenolni sastav pet vrsta biljaka: koncare (Filipendula ulmaria), bijeloga gloga (Crataegus monogyna), troskota (Polygonum aviculare), petoprsta (Potentilla anserina) i purpurne iglice (Pelargonium purpureum). Za određivanje koncentracije i sastava fenolnih spojeva upotrijebljena je visokodjelotvorna tekućinska kromatografija obrnutih faza, a za određivanje sastava fenolnih spojeva, nakon supstitucije vodikova atoma sa -SiMe3 skupinom, primijenjena je plinska kromatografija u kombinaciji s masenom spektrometrijom, kojom je utvrđeno da je došlo do konverzije iz nehlapljivih derivata u hlapljive derivate i iz termolabilnih derivata u termotolerantne derivate. Da bi se dobili derivati željenih svojstava, optimirani su koncentracija reagensa, temperatura i vrijeme reakcije. Primjenom Rancimat metode (kao supstrat je upotrijebljeno suncokretovo ulje) dokazana su antioksidativna svojstva sušenog bilja i ekstrakta dobivenog s metanolom. Primjenom Folin-Ciocalteau metode spektrofotometrijski je određen ukupni udjel fenola u ekstraktima, koji je iznosio 7,2-28,2 mg/mL (izraženo kao galna kiselina). Antimikrobna aktivnost ekstrakata dokazana je disk-difuzijskom metodom, pri čemu je ustanovljeno da su ekstrakti više utjecali na rast Gram-(+) bakterija nego na rast Gram-(-) bakterija 
653 0 |a Aromatično bilje  |a Antioksidansi  |a Fenolni spojevi  |a Antimikrobna aktivnost 
700 1 |a Boziaris, Ioannis Spyridon 
700 1 |a Kapsokefalou, Maria 
700 1 |a Komaitis, Michael 
773 0 |t Food technology and biotechnology  |x 1330-9862  |g 46 (2008), 2 ; str. 151-156  |w nsk.(HR-ZaNSK)000174173 
981 |b B08/08  |p CRO 
998 |a luko091016  |c vol2o120907 
856 4 2 |u http://www.ftb.com.hr/  |y Food technology and biotechnology