The influence of live yeast cell (Saccharomyces cerevisiae) on the performance of grazing dairy sheep in late lactation

Proveden je hranidbeni pokus kako bi se procijenio učinak živih stanica kvasca (Saccharomyces cerevisiae) na proizvodnju i sastav mlijeka te krvne pokazatelje u kasnoj laktaciji. Pokus je proveden na 40 ovaca hrvatske oplemenjene mliječne pasmine koje su bile podijeljene u kontrolnu skupinu bez živi...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000728760/Details
Matična publikacija: Veterinarski arhiv (Tisak)
78 (2008), 2 ; str. 95-104
Glavni autor: Mašek, Tomislav (-)
Ostali autori: Mikulec, Željko (-), Valpotić, Hrvoje, Kušće, Luana, Mikulec, Nataša, Antunac, Neven
Vrsta građe: Članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: Veterinarski arhiv online
LEADER 02779caa a2200349 ir4500
001 NSK01000728760
003 HR-ZaNSK
005 20120801115553.0
007 ta
008 100225s2008 ci ||| ||eng
035 |9 (HR-ZaNSK)731367 
035 |a (HR-ZaNSK)000728760 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b hrv 
042 |a croatica 
080 |a 619  |2 MRF 1998. 
100 1 |a Mašek, Tomislav 
245 1 4 |a The influence of live yeast cell (Saccharomyces cerevisiae) on the performance of grazing dairy sheep in late lactation /  |c Tomislav Mašek, Željko Mikulec, Hrvoje Valpotić, Luana Kušće, Nataša Mikulec and Neven Antunac. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 33 jed 
504 |a Sažetak 
520 |a Proveden je hranidbeni pokus kako bi se procijenio učinak živih stanica kvasca (Saccharomyces cerevisiae) na proizvodnju i sastav mlijeka te krvne pokazatelje u kasnoj laktaciji. Pokus je proveden na 40 ovaca hrvatske oplemenjene mliječne pasmine koje su bile podijeljene u kontrolnu skupinu bez živih stanica kvasca (CD = kontrolna hrana) i pokusnu sa živim stanicama kvasca u hrani (YC = hrana sa Saccharomyces cerevisiae). Obrok je zasnovan na paši i koncentratnom dodatku koji se sastojao od kukuruza (66,3%), sojine sačme (18,7%), stočnog brašna (6%) i brašna lucerne (4%). Dodatak živih stanica kvasca značajno je povećao dnevnu količinu mlijeka u 23. tjednu (P<0,5) i 27. tjednu (P<0,5). Jutarnja količina mlijeka također je bila značajno viša u tom razdoblju. Sve ostale vrijednosti vezane uz količinu mlijeka nisu se značajno razlikovale. Prosječna količina mlijeka tijekom pokusnog razdoblja bila je viša u YC skupini nego u CD skupini (604,60 ± 83,21 i 630,28 ± 92,34, za kontrolnu i pokusnu skupinu), ali razlika nije bila statistički značajna (P>0,5). Postupci nisu utjecali na kemijski sastav mlijeka s izuzetkom mliječne masti koja je bila značajno viša u pokusnoj skupini. Krvni se pokazatelji nisu razlikovali između skupina. Zaključili smo da, u uvjetima našeg pokusa, dodavanje živih stanica kvasca nije imalo statistički značajan utjecaj na proizvodne rezultate mliječnih ovaca tijekom kasne laktacije. Učinak je vjerojatno bio smanjen zbog veće količine koncentrata u obroku, stadija laktacije i visokih temperatura 
653 0 |a Kvasac  |a Mlijeko  |a Laktacija  |a Ovca 
700 1 |a Mikulec, Željko 
700 1 |a Valpotić, Hrvoje 
700 1 |a Kušće, Luana 
700 1 |a Mikulec, Nataša 
700 1 |a Antunac, Neven 
773 0 |t Veterinarski arhiv (Tisak)  |x 0372-5480  |g 78 (2008), 2 ; str. 95-104  |w nsk.(HR-ZaNSK)000008514 
981 |b B19/08  |p CRO 
998 |a rado100225  |c vol2o120801 
856 4 2 |u http://www.vef.hr/vetarhiv/  |y Veterinarski arhiv online