Toxicological properties of citrinin

Sažetak: Citrinin (CTN) nefrotoksičan je mikotoksin koji proizvode različiti sojevi plijesni iz rodova Penicillium, Aspergillus i Monascus. CTN se može naći u različitim namirnicama biljnog podrijetla, osobito u žitaricama i obično se nalazi zajedno s drugim nefrotoksičnim mikotoksinom, okratoksinom...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000733629/Details
Matična publikacija: Arhiv za higijenu rada i toksikologiju
60 (2009), 4 ; str. 457-464
Glavni autor: Flajs, Dubravka (-)
Ostali autori: Peraica, Maja (-)
Vrsta građe: Članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: Arhiv za higijenu rada i toksikologiju
LEADER 02468caa a2200313 ir4500
001 NSK01000733629
003 HR-ZaNSK
005 20150213120647.0
007 ta
008 100416s2009 ci ||| ||eng
035 |9 (HR-ZaNSK)736250 
035 |a (HR-ZaNSK)000733629 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b hrv 
042 |a croatica 
080 |a 631/635  |2 MRF 1998. 
100 1 |a Flajs, Dubravka 
245 1 0 |a Toxicological properties of citrinin /  |c Dubravka Flajs, Maja Peraica. 
300 |b Ilustr. 
500 |a 2. hrvatski znanstveni simpozij "Gljivice i mikotoksini - zdravstveni aspekti i prevencija", Zagreb, 5.12.2008 
504 |a Bibliografija: 65 jed 
504 |a Sažetak 
520 8 |a Sažetak: Citrinin (CTN) nefrotoksičan je mikotoksin koji proizvode različiti sojevi plijesni iz rodova Penicillium, Aspergillus i Monascus. CTN se može naći u različitim namirnicama biljnog podrijetla, osobito u žitaricama i obično se nalazi zajedno s drugim nefrotoksičnim mikotoksinom, okratoksinom A (OTA). Pretpostavlja se da je izloženost ovim mikotoksinima povezana s nastankom endemske nefropatije. Osim što je nefrotoksičan, CTN je još i embricidan i fetotoksičan. Na genotoksičnost citrinina upućuje pozitivan mikronukleusni test na različitim vrstama staničnih kultura, iako je kometski test negativan. Mutagenost CTN-a očituje se na različitim vrstama stanica samo ako se pridodaju stanični aktivatori kao npr. S9-mix. Mehanizam toksičnosti CTN-a nije potpuno razjašnjen pa još uvijek traje znanstvena rasprava je li njegova toksičnost i genotoksičnost posljedica oksidacijskog stresa ili povećane permeabilnosti mitohondrijskih membrana. U dostupnoj literaturi podaci o kontaminiranosti hrane i krmiva ovim mikotoksinom mnogo su rjeđi od onih za druge mikotoksine. Može se pretpostaviti da su ljudi često izloženi ovom mikotoksinu zato što ga proizvode iste plijesni koje proizvode i OTA, a one kontaminiraju hranu po cijelom svijetu. U Hrvatskoj i u zemljama Europske Unije ne postoje zakonske odredbe o dopuštenim granicama CTN-a u bilo kojoj vrsti hrane 
653 0 |a Mikotoksini  |a Nefrotoksičnost 
700 1 |a Peraica, Maja 
773 0 |t Arhiv za higijenu rada i toksikologiju  |x 0004-1254  |g 60 (2009), 4 ; str. 457-464  |w nsk.(HR-ZaNSK)000000237 
981 |b B01/09  |p CRO 
998 |a dalo100416  |c đluo120709 
856 4 2 |u http://hrcak.srce.hr/aiht  |y Arhiv za higijenu rada i toksikologiju