Pogača uljane repice u tovu hibridnih purana

Upotreba pogače uljane repice već godinama predstavlja veliki izazov istraživačima i nutricionistima glede njenih udjela u krmnim smjesama za različite kategorije peradi. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj 0, 5 i 10% pogače uljane repice (domaćeg kultivara „Bristol“) u krmnim smjesama na...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000751644/Details
Matična publikacija: Stočarstvo (Zagreb)
63 (2009), 1 ; str. 43-47
Glavni autor: Mužic, Stjepan (-)
Ostali autori: Janječić, Zlatko (-), Pintar, Jasna, Bedeković, Dalibor, Herak-Perković, Vlasta
Vrsta građe: Članak
Jezik: hrv
Predmet:
Online pristup: Stočarstvo
LEADER 02104caa a2200349 i 4500
001 NSK01000751644
003 HR-ZaNSK
005 20130222112339.0
007 ta
008 101209s2009 ci ||| ||hrv
035 |a (HR-ZaNSK)000751644 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a hrv  |b eng 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 |a 636/637  |2 MRF 1998. 
100 1 |a Mužic, Stjepan 
245 1 0 |a Pogača uljane repice u tovu hibridnih purana /  |c Stjepan Mužic, Zlatko Janječić, Jasna Pintar, Dalibor Bedeković, Vlasta Herak-Perković. 
300 |b Ilustr. 
500 |a 8. peradarski dani 2009., Poreč, 25.-28.03.2009 
504 |a Bibliografija: 5 jed 
504 |a Summary 
520 |a Upotreba pogače uljane repice već godinama predstavlja veliki izazov istraživačima i nutricionistima glede njenih udjela u krmnim smjesama za različite kategorije peradi. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj 0, 5 i 10% pogače uljane repice (domaćeg kultivara „Bristol“) u krmnim smjesama na proizvodna svojstva 120 Nicholas muških purana podijeljenih u 12 skupina do dobi od 9 tjedana. Završne tjelesne mase iznosile su 6598,72 g, 6701,25 g i 6510,53 g gledano po tretmanima. Udio pogače uljane repice od 5% doveo je do značajno (p<0,05) većih tjelesnih masa purana u odnosu na 10%, dok razlike između 0 i 5% te 0 i 10% nisu bile (p>0,05) signifikantne. Konverzija krmne smjese na kraju istraživanja (redoslijedom po tretmanima) iznosila je 2,52, 2,33 i 2,26, dok je mortalitet purana bio 2,5, 0 i 5%. Iz svega navedenoga vidljivo je da se pogača uljane repice može preporučiti u udjelu od 5% u krmnim smjesama za tov hibridnih purana 
653 0 |a Pogača uljane repice  |a Krmna smjesa  |a Hibridni purani  |a Tov 
700 1 |a Janječić, Zlatko 
700 1 |a Pintar, Jasna 
700 1 |a Bedeković, Dalibor 
700 1 |a Herak-Perković, Vlasta 
773 0 |t Stočarstvo (Zagreb)  |x 0351-0832  |g 63 (2009), 1 ; str. 43-47 
981 |b B12/09  |p CRO 
998 |a boko101209  |c vol2o130222 
856 4 2 |u http://hrcak.srce.hr/stocarstvo  |y Stočarstvo