Pogača uljane repice u tovu hibridnih purana
Upotreba pogače uljane repice već godinama predstavlja veliki izazov istraživačima i nutricionistima glede njenih udjela u krmnim smjesama za različite kategorije peradi. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj 0, 5 i 10% pogače uljane repice (domaćeg kultivara „Bristol“) u krmnim smjesama na...
Permalink: | http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000751644/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Stočarstvo (Zagreb) 63 (2009), 1 ; str. 43-47 |
Glavni autor: | Mužic, Stjepan (-) |
Ostali autori: | Janječić, Zlatko (-), Pintar, Jasna, Bedeković, Dalibor, Herak-Perković, Vlasta |
Vrsta građe: | Članak |
Jezik: | hrv |
Predmet: | |
Online pristup: |
Stočarstvo |
LEADER | 02104caa a2200349 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | NSK01000751644 | ||
003 | HR-ZaNSK | ||
005 | 20130222112339.0 | ||
007 | ta | ||
008 | 101209s2009 ci ||| ||hrv | ||
035 | |a (HR-ZaNSK)000751644 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
041 | 0 | |a hrv |b eng | |
042 | |a croatica | ||
044 | |a ci |c hr | ||
080 | |a 636/637 |2 MRF 1998. | ||
100 | 1 | |a Mužic, Stjepan | |
245 | 1 | 0 | |a Pogača uljane repice u tovu hibridnih purana / |c Stjepan Mužic, Zlatko Janječić, Jasna Pintar, Dalibor Bedeković, Vlasta Herak-Perković. |
300 | |b Ilustr. | ||
500 | |a 8. peradarski dani 2009., Poreč, 25.-28.03.2009 | ||
504 | |a Bibliografija: 5 jed | ||
504 | |a Summary | ||
520 | |a Upotreba pogače uljane repice već godinama predstavlja veliki izazov istraživačima i nutricionistima glede njenih udjela u krmnim smjesama za različite kategorije peradi. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj 0, 5 i 10% pogače uljane repice (domaćeg kultivara „Bristol“) u krmnim smjesama na proizvodna svojstva 120 Nicholas muških purana podijeljenih u 12 skupina do dobi od 9 tjedana. Završne tjelesne mase iznosile su 6598,72 g, 6701,25 g i 6510,53 g gledano po tretmanima. Udio pogače uljane repice od 5% doveo je do značajno (p<0,05) većih tjelesnih masa purana u odnosu na 10%, dok razlike između 0 i 5% te 0 i 10% nisu bile (p>0,05) signifikantne. Konverzija krmne smjese na kraju istraživanja (redoslijedom po tretmanima) iznosila je 2,52, 2,33 i 2,26, dok je mortalitet purana bio 2,5, 0 i 5%. Iz svega navedenoga vidljivo je da se pogača uljane repice može preporučiti u udjelu od 5% u krmnim smjesama za tov hibridnih purana | ||
653 | 0 | |a Pogača uljane repice |a Krmna smjesa |a Hibridni purani |a Tov | |
700 | 1 | |a Janječić, Zlatko | |
700 | 1 | |a Pintar, Jasna | |
700 | 1 | |a Bedeković, Dalibor | |
700 | 1 | |a Herak-Perković, Vlasta | |
773 | 0 | |t Stočarstvo (Zagreb) |x 0351-0832 |g 63 (2009), 1 ; str. 43-47 | |
981 | |b B12/09 |p CRO | ||
998 | |a boko101209 |c vol2o130222 | ||
856 | 4 | 2 | |u http://hrcak.srce.hr/stocarstvo |y Stočarstvo |