Kako načiniti kristale limunske kiseline i šećera

Učenici osnovnih škola gotovo redovito izvode pokus krstalizacije modre galice i kuhinjske soli. Modra galica je otrovna i štetna za okoliš, a veće kristale kuhinjske soli teško je dobiti. Umjesto pokusa kristalizacije modre galice i kuhinjske soli bolje je izvesti pokus kristalizacije limunske kise...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001068811/Details
Matična publikacija: Kemija u industriji (Online)
68 (2019), 11/12 ; str. 609-614
Glavni autor: Sikirica, Milan (Author)
Vrsta građe: e-članak
Jezik: hrv
Predmet:
Online pristup: https://doi.org/10.15255/KUI.2019.025
Kemija u industriji (Online)
Hrčak
LEADER 02231naa a22003734i 4500
001 NSK01001068811
003 HR-ZaNSK
005 20200904105559.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 200709s2019 ci a |o |0|| ||hrv
024 7 |2 doi  |a 10.15255/KUI.2019.025 
035 |a (HR-ZaNSK)001068811 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a hrv  |b eng  |b hrv 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 37  |2 2011 
080 1 |a 54  |2 2011 
100 1 |a Sikirica, Milan  |4 aut 
245 1 0 |a Kako načiniti kristale limunske kiseline i šećera  |h [Elektronička građa] /  |c Milan Sikirica. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 9 jed. 
504 |a Sažetak ; Summary. 
520 |a Učenici osnovnih škola gotovo redovito izvode pokus krstalizacije modre galice i kuhinjske soli. Modra galica je otrovna i štetna za okoliš, a veće kristale kuhinjske soli teško je dobiti. Umjesto pokusa kristalizacije modre galice i kuhinjske soli bolje je izvesti pokus kristalizacije limunske kiseline i običnoga šećera. Te su tvari jeftine, lako dostupne, biorazgradljive i nisu štetne za okoliš. 
520 |a Middle school students almost regularly perform experiments of crystallization of copper(II) sulphate pentahydrate and kitchen salt. Copper(II) sulphate pentahydrate is poisonous and harmful to the environment, and larger crystals of kitchen salt are difficult to obtain. Instead of experimenting with the crystallization of copper(II) sulphate pentahydrate and kitchen salt, it is better to carry out crystallization of citric acid and common (table) sugar. These materials are inexpensive, easily accessible, biodegradable, and not environmentally hazardous. 
653 0 |a Nastava kemije  |a Kristalna struktura  |a Kristalizacija  |a Limunska kiselina  |a Šećer  |a Pokusi 
773 0 |t Kemija u industriji (Online)  |x 1334-9090  |g 68 (2019), 11/12 ; str. 609-614  |w nsk.(HR-ZaNSK)000530475 
981 |b Be2019  |b B04/19 
998 |b dalo2009 
856 4 0 |u https://doi.org/10.15255/KUI.2019.025 
856 4 0 |u http://silverstripe.fkit.hr/kui/arhiva-brojeva/article/694  |y Kemija u industriji (Online) 
856 4 0 |u https://hrcak.srce.hr/228063  |y Hrčak 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr