Aromatski profil kupinovih vina

Cilj ovog rada je utvrditi razlike u kemijskom profilu aromatskih spojeva vina dobivenih od šumskih i kultiviranih kupina. Hlapljivi spojevi su izolirani metodom ekstrakcije vršnih para na krutoj fazi (HS-SPME) korištenjem sivog vlakna s DVB/CAR/PDMS ovojnicom. Analiza izoliranih hlapljivih spojeva...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001079297/Details
Matična publikacija: Glasilo Future
2 (2019), 5/6 ; str. 37-47
Glavni autori: Svalina, Tomislav (Author), Nasić, Sara, Šuste, Marko, Delić, Žana, Friganović, Emilija, Šarolić, Mladenka, Dorbić, Boris
Vrsta građe: e-članak
Jezik: hrv
Predmet:
Online pristup: https://doi.org/10.32779/gf.2.5-6.3
Glasilo Future
LEADER 03560naa a22004334i 4500
001 NSK01001079297
003 HR-ZaNSK
005 20201112161050.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 201030s2019 ci a |o |0|| ||hrv
024 7 |2 doi  |a 10.32779/gf.2.5-6.3 
035 |a (HR-ZaNSK)001079297 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a hrv  |b hrv  |b eng 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 663  |2 2011 
100 1 |a Svalina, Tomislav  |4 aut 
245 1 0 |a Aromatski profil kupinovih vina  |h [Elektronička građa] =  |b Aromatic profile of blackberry wines /  |c Tomislav Svalina, Sara Nasić, Marko Šuste, Žana Delić, Emilija Friganović, Mladenka Šarolić, Boris Dorbić. 
246 3 1 |a Aromatic profile of blackberry wines 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: str. 46-47. 
504 |a Sažetak ; Abstract. 
520 |a Cilj ovog rada je utvrditi razlike u kemijskom profilu aromatskih spojeva vina dobivenih od šumskih i kultiviranih kupina. Hlapljivi spojevi su izolirani metodom ekstrakcije vršnih para na krutoj fazi (HS-SPME) korištenjem sivog vlakna s DVB/CAR/PDMS ovojnicom. Analiza izoliranih hlapljivih spojeva provedena je pomoću vezanog sustava plinska kromatografija-masena spektrometrija (GC-MS). U uzorku vina od šumske kupine je identificirano 27 spojeva (ukupno 93,7 %), dok je kod uzorka vina od kultivirane kupine identificiran 21 spoj (ukupno 92,3 %). U vinu od šumskih kupina je prisutno značajno više monoterpena i norizoprenoida koji su nositelji primarne arome kupine. U vinu od šumskih kupina je prisutno više viših alkohola, a kod vina od kultiviranih kupina više estera, stoga bi u tehnološkom postupku trebalo obratiti pažnju na temperaturu fermentacije koja je jedan od najbitnijih čimbenika za nastanak ovih spojeva. 
520 |a The aim of this paper is to determine the differences in the chemical profile of aromatic compounds of wines obtained from wild and cultivated blackberries. The volatile compounds were isolated by solid phase extraction method (HS-SPME) using gray fiber with DVB / CAR / PDMS sheath. The analysis of isolated volatile compounds was carried out using a coupled gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) system. In the forest blackberry wine sample, 27 compounds were identified (93.7% in total), while in the cultivated blackberry wine sample, 21 compounds were identified (92.3% in total). Blackberry wine contains significantly more monoterpenes and norisoprenoids, which are the carriers of the primary blackberry flavor. More high alcohols are present in the wild blackberry wine, and more esters in wines made of cultivated blackberries, therefore, the technological process should pay attention to the fermentation temperature, which is one of the most important factors for the formation of these compounds. 
653 0 |a Vino  |a Kupinovo vino  |a Hlapljivi spojevi  |a Plinska kromatografija 
700 1 |a Nasić, Sara  |4 aut 
700 1 |a Šuste, Marko  |4 aut 
700 1 |a Delić, Žana  |4 aut 
700 1 |a Friganović, Emilija  |4 aut 
700 1 |a Šarolić, Mladenka  |4 aut 
700 1 |a Dorbić, Boris  |4 aut 
773 0 |t Glasilo Future  |x 2623-6575  |g 2 (2019), 5/6 ; str. 37-47  |w nsk.(HR-ZaNSK)001001421 
981 |b Be2019  |b B05/19 
998 |b tino2011 
856 4 0 |u https://doi.org/10.32779/gf.2.5-6.3 
856 4 0 |u http://www.gazette-future.eu/radovi/Glasilo_Future_Volumen_2_broj_5-6_prosinac_2019_Svalina_Nasic_Suste_Delic_Friganovic_Sarolic_Dorbic.htm  |y Glasilo Future 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr