Učinak proteina iz uljne pogače lana na rast i produktivnost CHO-E i HEK-293T stanica

Nastojanje suvremene prehrambene industrije je što učinkovitije iskoristiti organske ostatke nastale preradom sirovina u prodajne proizvode. Primjer takvog organskog ostatka je i uljna pogača, koja zaostaje nakon ekstrakcije ulja iz sjemenki lana, a zbog svog sastava proteina predstavlja potencijaln...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001079503/Details
Matična publikacija: Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (Online)
14 (2019), 3/4 ; str. 98-104
Glavni autori: Logarušić, Marijan (Author), Slivac, Igor, Radošević, Kristina, Gaurina-Srček, Višnja
Vrsta građe: e-članak
Jezik: hrv
Predmet:
Online pristup: https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.3-4.3
Hrčak
LEADER 03445naa a22004094i 4500
001 NSK01001079503
003 HR-ZaNSK
005 20201203103500.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 201102s2020 ci d |o |0|| ||hrv
024 7 |2 doi  |a 10.31895/hcptbn.14.3-4.3 
035 |a (HR-ZaNSK)001079503 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a hrv  |b hrv  |b eng 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 664  |2 2011 
080 1 |a 60  |2 2011 
100 1 |a Logarušić, Marijan  |4 aut 
245 1 0 |a Učinak proteina iz uljne pogače lana na rast i produktivnost CHO-E i HEK-293T stanica  |h [Elektronička građa] =  |b Effect of flaxseed oil cake proteins on CHO-E and HEK-293T cell growth and productivity /  |c Marijan Logarušić, Igor Slivac, Kristina Radošević, Višnja Gaurina Srček. 
246 3 1 |a Effect of flaxseed oil cake proteins on CHO-E and HEK-293T cell growth and productivity 
300 |b Graf. prikazi. 
504 |a Bibliografija: 18 jed. 
504 |a Sažetak ; Abstract. 
520 |a Nastojanje suvremene prehrambene industrije je što učinkovitije iskoristiti organske ostatke nastale preradom sirovina u prodajne proizvode. Primjer takvog organskog ostatka je i uljna pogača, koja zaostaje nakon ekstrakcije ulja iz sjemenki lana, a zbog svog sastava proteina predstavlja potencijalnu sirovinu za primjenu u tehnologiji uzgoja stanica. Stoga je iz uljne pogače lana izoliran proteinski izolat te je ispitan njegov utjecaj na rast CHO-E i HEK-293T staničnih linija, kao i na produktivnost CHO-E stanične linije. Dokazano je da dodatak proteinskog izolata u hranjivi medij u vrlo niskim koncentracijama (0,1 g L-1 i/ili 0,2 g L-1) ima pozitivan učinak na rast obje stanične linije, kao i na produktivnost CHO-E stanične linije. Međutim, dodatak većih koncentracija izolata od navedenih ne utječe pozitivno na rast obje stanične linije, odnosno na njih djeluje inhibitorno. 
520 |a Many industries are looking for efficient exploitation of organic residues from various domain of agriculture and food manufacturing. An example of such organic residue is the oil cake, which remains after extraction of oil from flaxseeds, and due to its protein composition, is a potential raw material for use in cell culture technology. Therefore, after the isolation of a protein isolate from flaxseed oil cake, its effect on the growth and productivity of the CHO-E cell line as well as on the growth of the unproductive HEK-293T cell line was examined. Addition of protein isolate to the nutrient medium at very low concentrations (0.1 g L-1 and / or 0.2 g L-1) has been shown to have a positive effect on the growth of both cell lines as well as on the productivity of the CHO-E cell line. However, the addition of isolates at concentrations higher than above mentioned exhibits cell growth inhibition. 
653 0 |a Lan  |a Uljna pogača  |a Proteinski izolat  |a Rekombinantni protein  |a Kulture stanica 
700 1 |a Slivac, Igor  |4 aut 
700 1 |a Radošević, Kristina  |4 aut 
700 1 |a Gaurina-Srček, Višnja  |4 aut 
773 0 |t Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (Online)  |x 1847-7461  |g 14 (2019), 3/4 ; str. 98-104  |w nsk.(HR-ZaNSK)000740670 
981 |b Be2020  |b B01/20 
998 |b tino2012 
856 4 0 |u https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.3-4.3 
856 4 0 |u https://hrcak.srce.hr/235585  |y Hrčak 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr