Razvoj kalibracija za procjenu hranidbene vrijednosti voluminozne krme bliskom infracrvenom (NIR) spektroskopijom

Cilj ovog stručnog rada je prikazati osnove razvoja kalibracijskih modela za procjenu fizikalnih, kemijskih i/ili bioloških parametara voluminozne krme bliskom infracrvenom spektroskopijom (NIR spektroskopijom). U usporedbi s klasičnim kemijskim metodama, NIR spektroskopija je multianalitička, ekolo...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001079535/Details
Matična publikacija: Krmiva (Online)
61 (2019), 2 ; str. 91-99
Glavni autori: Vranić, Marina (Author), Bošnjak, Krešimir, Glavanović, Siniša, Mašek, Tomislav
Vrsta građe: e-članak
Jezik: hrv
Predmet:
Online pristup: https://doi.org/10.33128/k.61.2.6
Hrčak
LEADER 04454naa a22003974i 4500
001 NSK01001079535
003 HR-ZaNSK
005 20201111114749.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 201102s2020 ci d |o |0|| ||hrv
024 7 |2 doi  |a 10.33128/k.61.2.6 
035 |a (HR-ZaNSK)001079535 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a hrv  |b eng  |b hrv 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 636/639  |2 2011 
100 1 |a Vranić, Marina  |4 aut 
245 1 0 |a Razvoj kalibracija za procjenu hranidbene vrijednosti voluminozne krme bliskom infracrvenom (NIR) spektroskopijom  |h [Elektronička građa] =  |b Developing near-infrared (NIR) spectroscopy calibration for the prediction of forage nutritive value /  |c Marina Vranić, Krešimir Bošnjak, Siniša Glavanović, Tomislav Mašek. 
246 3 1 |a Developing near-infrared (NIR) spectroscopy calibration for the prediction of forage nutritive value 
300 |b Graf. prikazi. 
504 |a Bibliografija: 36 jed. 
504 |a Sažetak ; Summary. 
520 |a Cilj ovog stručnog rada je prikazati osnove razvoja kalibracijskih modela za procjenu fizikalnih, kemijskih i/ili bioloških parametara voluminozne krme bliskom infracrvenom spektroskopijom (NIR spektroskopijom). U usporedbi s klasičnim kemijskim metodama, NIR spektroskopija je multianalitička, ekološki potpuno prihvatljiva i brza metoda, jednostavna za primjenu i interpretaciju rezultata. Za korištenje NIR spektroskopije u svrhu procjene hranidbene vrijednosti voluminozne krme, neophodne su razvijene kalibracijske jednadžbe. Uzorci korišteni za razvoj primjenjivih kalibracija moraju biti dovoljno slični da pripadaju istom kalibracijskom setu, ali i dovoljno različiti da pokrivaju očekivane fizikalne, kemijske i/ili biološke varijabilnosti uzoraka nepoznatog kemijskog sastava. Razvoj kalibracija se sastoji od niza aktivnosti od prikupljanja/odabira uzoraka i njihove analize klasičnim kemijskim/fizikalnim i/ili biološkim metodama do predobrade i skeniranja uzoraka, razvoja kalibracijske jednadžbe primjenom neke od regresijskih metoda na spektralne podatke uzoraka, te primjene i kontrole razvijenog kalibracijskog modela procjene. Razvijena kalibracija koja ima stupanj korelacije (R2) što bliži 1.00, nisku standardnu grešku kalibracije (SEC), standardnu grešku unakrsne validacije (SECV) i standardnu grešku procjene (SEP) može se primjenjivati u praksi. Daljnja istraživanja su usmjerena na korištenje mobilne NIR spektroskopije za svakodnevnu primjenu na farmama. 
520 |a The aim of this article is to present the basics of the development of calibration models for the estimation of the physical, chemical and / or biological parameters of forage by NIR spectroscopy. Compared to conventional chemical methods, NIR spectroscopy is a multianalytical, environmentally friendly and fast method, easy to apply and interpret results. For the use of NIR spectroscopy for the prediciton of the nutritional value of forages, developed calibration equations are necessary. The samples used to develop applicable calibrations must be similar enough to belong to the same calibration set but also sufficiently different to cover the expected physical, chemical and / or biological variability of samples of unknown chemical composition. Calibration development consists of a range of activities from collecting / selecting samples and analyzing them by classical chemical / physical and / or biological methods to pre-processing and scanning, developing a calibration equation and finally applying and controlling the developed calibration prediction model. A developed calibration with a degree of correlation (R2) closer to 1.00, a low standard error of calibration (SEC), a standard error of cross-validation (SECV), and a standard error of prediction (SEP) can be applied in practice. Further research is focused on the use of mobile NIR spectroscopy for daily on-farm application. 
653 0 |a Krmivo  |a Voluminozna krma  |a NIR spektroskopija  |a Kalibracija 
700 1 |a Bošnjak, Krešimir  |4 aut 
700 1 |a Glavanović, Siniša  |4 aut 
700 1 |a Mašek, Tomislav  |4 aut 
773 0 |t Krmiva (Online)  |x 1848-901X  |g 61 (2019), 2 ; str. 91-99  |w nsk.(HR-ZaNSK)000838442 
981 |b Be2020  |b B01/20 
998 |b dalo2011 
856 4 0 |u https://doi.org/10.33128/k.61.2.6 
856 4 0 |u https://hrcak.srce.hr/243382  |y Hrčak 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr