Utjecaj inokulacije mikoriznih gljiva na opskrbljenost biljnim hranivima kultivara graševine (Vitis vinifera L.)

Cilj istraživanja bio je utvrditi učinak živoga mikoriznog cjepiva na dinamiku opskrbljenosti biljnim hranivima vinove loze. Pokus je proveden na kultivaru Graševina (Vitis vinifera L.), cijepljenome na podlozi SO4 u uvjetima Vinogorja Kutjevo. Uzgojni oblik je Guyot, s opterećenjem od 10 pupova. U...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001098265/Details
Matična publikacija: Poljoprivreda (Online)
26 (2020), 2 ; str. 43-49
Glavni autori: Mesić, Josip, inženjer agronomije (Author), Karoglan, Marko, Slunjski, Sanja, Svitlica, Brankica, Budimir, Ankica, Miličević, Borislav, Kujundžić, Toni
Vrsta građe: e-članak
Jezik: hrv
Predmet:
Online pristup: https://doi.org/10.18047/poljo.26.2.5
Hrčak
LEADER 04570naa a22004214i 4500
001 NSK01001098265
003 HR-ZaNSK
005 20230216101621.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 210420s2020 ci a |o |0|| ||hrv
024 7 |2 doi  |a 10.18047/poljo.26.2.5 
035 |a (HR-ZaNSK)001098265 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a hrv  |b hrv  |b eng 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 631/635  |2 2011 
100 1 |a Mesić, Josip,  |c inženjer agronomije  |4 aut 
245 1 0 |a Utjecaj inokulacije mikoriznih gljiva na opskrbljenost biljnim hranivima kultivara graševine (Vitis vinifera L.)  |h [Elektronička građa] /  |c Josip Mesić, Marko Karoglan, Sanja Slunjski, Brankica Svitlica, Ankica Budimir, Borislav Miličević, Toni Kujundžić. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 24 jed. 
504 |a Sažetak ; Summary. 
520 |a Cilj istraživanja bio je utvrditi učinak živoga mikoriznog cjepiva na dinamiku opskrbljenosti biljnim hranivima vinove loze. Pokus je proveden na kultivaru Graševina (Vitis vinifera L.), cijepljenome na podlozi SO4 u uvjetima Vinogorja Kutjevo. Uzgojni oblik je Guyot, s opterećenjem od 10 pupova. U neposrednu blizinu korijenova sustava inokulirano je 20 ml mikorizne suspenzije koja sadrži oko 2000 propagacijskih jedinica živoga mikoriznog micelija. Istraživanje je provedeno u dvama klimatski vrlo različitim godinama. Prvu godinu istraživanja (2014.) karakterizirale su obilne oborine i manje sunčanih dana, što je rezultiralo kasnijom tehnološkom zrelošću grožđa od 34 dana u odnosu na 2015. godinu, koja je u periodu dozrijevanja grožđa bila iznadprosječno topla i suha. U obje godine istraživanja, u uvjetima slabe opskrbljenosti tla organskom tvari, fosforom i kalijem, mikorizna simbioza utjecala je na veći sadržaj fosfora i kalija u suhoj tvari list kultivara Graševine. U godini s više oborina i manje topline utvrđen je veći sadržaj dušika u listovima trsova s mikoriznom simbiozom. U suhim i toplim uvjetima tijekom cijeloga perioda dozrijevanja grožđa povećan je sadržaj kalcija, a opravdano veći sadržaj cinka, mangana i željeza utvrđen je u periodu neposredno prije tehnološke zrelosti grožđa. Nije utvrđen pozitivan utjecaj mikorize na urod, sadržaj šećera i ukupnu kiselost. 
520 |a The aim of the study was to determine the effect of a live mycorrhizal vaccine on the dynamics of grapevine’s plant nutrient supply. The experiment was performed on the Graševina variety (Vitis vinifera L.), grafted on an SO4 rootstock in the conditions of the Kutjevo Vineyards. The training system was Guyot, with a 10‐bud load. In the root system’s immediate vicinity, 20 ml of mycorrhizal suspension containing approximately 2,000 propagation units of a live mycorrhizal mycelium were inoculated. From the viticultural aspect, the research was conducted in two climatically very different years. The first research year (2014) was characterized by an abundant precipitation and less sunny days, resulting in a later technological grape maturity, amounting to 34 days when compared to the year 2015, which was extraordinarily warm and arid during the grape ripening period. In both research years, in the conditions of the soil’s low supply with the organic matter, phosphorus, and potassium, a mycorrhizal symbiosis influenced the higher content of phosphorus and potassium in the Graševina’s dry leaf matter. In a year experiencing more precipitation and less heat, a higher nitrogen content was found in the vine leaves manifesting a mycorrhizal symbiosis. In the dry and warm conditions, the calcium content was increased during the entire period of grape ripening, and a justifiably higher content of zinc, manganese, and iron was found in the period immediately preceding a technological grape ripeness. A positive influence of mycorrhiza on the yield, sugar content, and total acidity was not determined. 
653 0 |a Vinova loza  |a Graševina  |a Mikoriza  |a Biljna hraniva 
700 1 |a Karoglan, Marko  |4 aut 
700 1 |a Slunjski, Sanja  |4 aut 
700 1 |a Svitlica, Brankica  |4 aut 
700 1 |a Budimir, Ankica  |4 aut 
700 1 |a Miličević, Borislav  |4 aut 
700 1 |a Kujundžić, Toni  |4 aut 
773 0 |t Poljoprivreda (Online)  |x 1848-8080  |g 26 (2020), 2 ; str. 43-49  |w nsk.(HR-ZaNSK)000596364 
981 |b Be2020  |b B02/20 
998 |b tino2105 
856 4 0 |u https://doi.org/10.18047/poljo.26.2.5 
856 4 0 |u https://hrcak.srce.hr/247723  |y Hrčak 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr