Application of spectrophotometric fingerprint in cluster analysis for starch origin determination

The botanical origin of starch is of importance in industrial applications and food pro-cessing because it may influence the properties of the final product. Current microscopic methods are time-consuming. Starch consists of an origin-dependent amylose/amylopec-tin ratio. Triiodide ions bind charact...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001116164/Details
Matična publikacija: Food technology and biotechnology (Online)
58 (2020), 1 ; str. 5-11
Glavni autori: Sakač, Nikola (Author), Karnaš, Maja, Dobša, Jasminka, Jozanović, Marija, Gvozdić, Vlatka, Kovač, Elvira, Kraševac, Marija, Šarkanj, Bojan
Vrsta građe: e-članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: https://doi.org/10.17113/ftb.58.01.20.6239
Food technology and biotechnology (Online)
Hrčak
LEADER 04966naa a22004574i 4500
001 NSK01001116164
003 HR-ZaNSK
005 20211130104644.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 211022s2020 ci d |o |0|| ||eng
024 7 |2 doi  |a 10.17113/ftb.58.01.20.6239 
035 |a (HR-ZaNSK)001116164 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b hrv  |b eng 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 54  |2 2011 
080 1 |a 66  |2 2011 
100 1 |a Sakač, Nikola  |4 aut 
245 1 0 |a Application of spectrophotometric fingerprint in cluster analysis for starch origin determination  |h [Elektronička građa] /  |c Nikola Sakač, Maja Karnaš, Jasminka Dobša, Marija Jozanović, Vlatka Gvozdić, Elvira Kovač-Andrić, Marija Kraševac Sakač, Bojan Šarkanj. 
300 |b Graf. prikazi. 
504 |a Bibliografija: 31 jed. 
504 |a Summary ; Sažetak. 
520 |a The botanical origin of starch is of importance in industrial applications and food pro-cessing because it may influence the properties of the final product. Current microscopic methods are time-consuming. Starch consists of an origin-dependent amylose/amylopec-tin ratio. Triiodide ions bind characteristically to the amylose and amylopectin depending on the botanical origin of the starch. The absorbance of the starch-triiodide complex was measured for wheat, potato, corn, rye, barley, rice, tapioca and unknown origin starch, and within the different cultivars. Each starch sample had specific parameters: starch-triio-dide complex peak wavelength maximum (λmax/nm), maximum absorbance change at λmax (ΔA) and λmax shift towards the unknown origin starch sample values. The visible ab-sorption spectra (500-800 nm) for each starch sample were used as a unique fingerprint, and then elaborated by cluster analysis. The cluster analysis managed to distinguish data of two clusters, a cereal type cluster and a potato/tapioca/rice starch cluster. The cereal subclusters extensively distinguished wheat/barley/rye starches from corn starches. Data for cultivars were mostly in good agreement within the same subclaster. The proposed method that combines cluster analysis and visible absorbance data for starch-triiodide complex was able to distinguish starch of different botanical origins and cultivars within the same species. This method is simpler and more convenient than standard time-con-suming methods. 
520 |a Botaničko podrijetlo škroba je od velike važnosti za primjenu u industriji i proizvodnji hrane jer može bitno utjecati na svojstva krajnjeg proizvoda. Trenutno dostupne mikroskopske metode za određivanje podrijetla škroba su dugotrajne. Škrob se sastoji od amiloze i amilopektina, čiji omjer ovisi o njegovom botaničkom podrijetlu. Trijodidni ioni se obično vežu za amilozu i amilopektin, a njihovo vezivanje ovisi o podrijetlu škroba. U ovom je istraživanju mjeren apsorpcijski spektar kompleksa škrob-trijodid različitih vrsta, kao što su pšenica, krumpir, kukuruz, raž, ječam, riža, tapioka i škrob nepoznatog podrijetla, te različitih sorata iste vrste. Svaki je uzorak škroba imao specifične parametre: maksimalnu valnu duljinu pika za kompleks škrob-trijodid (λmax/nm), maksimalnu promjenu apsorbancije pri λmax (ΔA) i pomak λmax prema uzorku škroba nepoznatog botaničkog podrijetla. Vidljivi je dio apsorpcijskog spektra (500-800 nm) za svaki uzorak škroba dao jedinstveni otisak, koji je zatim obrađen klaster analizom. Tom su analizom podaci razdvojeni u dva klastera, jedan klaster žitarica i drugi klaster krumpira, tapioke i riže. Unutar klastera škrobova žitarica u podklastere su se izrazito razdvojili škrobovi pšenice, ječma i raži od kukuruznih škrobova. Podaci o sortama dobro su se grupirali unutar istog podklastera. Predložena metoda, koja kombinira klaster analizu i podatke dobivene mjerenjem apsorbancije vidljivog dijela spektra kompleksa škrob-trijodid, uspješno je razvrstala škrobove na osnovi njihove pripadnosti vrstama te sortama unutar iste vrste. Metoda je jednostavnija i praktičnija za uporabu od standardnih dugotrajnih metoda. 
653 0 |a Škrob  |a Botaničko podrijetlo  |a Klaster analiza  |a Spektrofotometrijski otisak 
700 1 |a Karnaš, Maja  |4 aut 
700 1 |a Dobša, Jasminka  |4 aut 
700 1 |a Jozanović, Marija  |4 aut 
700 1 |a Gvozdić, Vlatka  |4 aut 
700 1 |a Kovač, Elvira  |4 aut 
700 1 |a Kraševac, Marija  |4 aut 
700 1 |a Šarkanj, Bojan  |4 aut 
773 0 |t Food technology and biotechnology (Online)  |x 1334-2606  |g 58 (2020), 1 ; str. 5-11  |w nsk.(HR-ZaNSK)000484955 
981 |b Be2020  |b B04/20 
998 |b dalo2111 
856 4 0 |u https://doi.org/10.17113/ftb.58.01.20.6239 
856 4 0 |u https://www.ftb.com.hr/images/pdfarticles/2020/January-March/FTB-58-1-5.pdf  |y Food technology and biotechnology (Online) 
856 4 0 |u https://hrcak.srce.hr/237527  |y Hrčak 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr