Krpeljni meningoencefalitis povezan s konzumacijom nepasteriziranog kozjeg mlijeka, Gorski kotar, 2019. godine

Virus krpeljnog meningoencefalitisa (KME) najčešći je uzročnik infekcija središnjeg živčanog sustava u endemskim područjima srednje Europe. Radi se o prirodno žarišnoj zoonozi, čiji rezervoar čine šumski glodavci, domaće i divlje životinje, a čovjek se zarazi prigodno, ubodom inficiranog krpelja. U...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001116893/Details
Matična publikacija: Infektološki glasnik (Online)
39 (2019), 3 ; str. 93-97
Glavni autori: Knežević, Samira (Author), Slavuljica, Irena, Lakošeljac, Danijela, Vicković, Ninoslava, Cekinović, Đurđica, Gorup, Lari, Bubonja-Šonje, Marina, Rončević, Dobrica, Ilić, Maja, Bogdanić, Maja
Vrsta građe: e-članak
Jezik: hrv
Predmet:
Online pristup: https://doi.org/10.37797/ig.39.3.4
Hrčak
LEADER 04240naa a22004694i 4500
001 NSK01001116893
003 HR-ZaNSK
005 20211116094954.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 211028s2020 ci d |o |0|| ||hrv
024 7 |2 doi  |a 10.37797/ig.39.3.4 
035 |a (HR-ZaNSK)001116893 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a hrv  |b hrv  |b eng 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 616  |2 2011 
100 1 |a Knežević, Samira  |4 aut 
245 1 0 |a Krpeljni meningoencefalitis povezan s konzumacijom nepasteriziranog kozjeg mlijeka, Gorski kotar, 2019. godine  |h [Elektronička građa] :  |b prikaz kliničkih slučajeva = Tick-borne encephalitis due to consumption of raw goat milk, Gorski kotar, 2019 : clinical case reports /  |c Samira Knežević, Irena Slavuljica, Danijela Lakošeljac, Ninoslava Vicković, Đurđica Cekinović Grbeša, Lari Gorup, Marina Bubonja Šonje, Dobrica Rončević, Maja Ilić, Maja Bogdanić. 
246 3 1 |a Tick-borne encephalitis due to consumption of raw goat milk, Gorski kotar, 2019 :  |b clinical case reports 
300 |b Graf. prikazi. 
504 |a Bibliografija: 12 jed. 
504 |a Sažetak ; Abstract. 
520 |a Virus krpeljnog meningoencefalitisa (KME) najčešći je uzročnik infekcija središnjeg živčanog sustava u endemskim područjima srednje Europe. Radi se o prirodno žarišnoj zoonozi, čiji rezervoar čine šumski glodavci, domaće i divlje životinje, a čovjek se zarazi prigodno, ubodom inficiranog krpelja. U posljednje je vrijeme sve više izvješća o epidemijama KME povezanih s konzumacijom svježeg mlijeka i mliječnih proizvoda. Cilj je rada prikazati kliničke značajke i tijek bolesti kod oboljelih od KME u tijeku grupiranja u Primorsko- goranskoj županiji (lipanj 2019. godine), povezanog s konzumacijom nepasteriziranog kozjeg mlijeka iz istog izvora. Tri su bolesnika hospitalizirana s kliničkom slikom meningitisa, a kod dvoje se infekcija prezentirala kao febrilna bolest s mijalgijama i općom slabošću. Kod svih je bolesnika infekcija potvrđena serološkom obradom. Niti jedan bolesnik nije bio cijepljen protiv KME niti je imao podatak o ugrizu krpelja. Ovim radom želimo ukazati na zdravstvene opasnosti prehrambenih navika konzumiranja sirovog mlijeka koje u današnje vrijeme postaje sve popularnije, osobito među zagovornicima „zdrave hrane“. 
520 |a Tick-borne encephalitis (TBE) is the most common central nervous system (CNS) infection in the endemic areas of Central Europe. TBE is a zoonosis whose reservoir are forest rodents, and other mammals and vectors are Ixodes ticks. Humans become infected through a tick bite, but recently many TBE outbreaks after consumption of unpasteurized milk and dairy products from infected livestock have been described. The aim of this study was to analyze clinical characteristics of five TBE cases who were infected after consumption of unpasteurized goat milk and dairy products from a small family farm in Primorje-Gorski Kotar County (June 2019). Tree patients developed CNS infection while two had febrile illness. None of the infected patients reported a history of a tick-bite or were vaccinated against TBE. The infection was confirmed by detection of TBE specific antibodies. Since "healthy" lifestyle that encourages consumption of raw milk and dairy products is increasingly fashionable, we would like to point out the importance of pasteurizing or boiling milk before the consumption. 
653 0 |a Virus krpeljnog meningoencefalitisa  |a Nepasterizirano mlijeko  |a Kozje mlijeko 
700 1 |a Slavuljica, Irena  |4 aut 
700 1 |a Lakošeljac, Danijela  |4 aut 
700 1 |a Vicković, Ninoslava  |4 aut 
700 1 |a Cekinović, Đurđica  |4 aut 
700 1 |a Gorup, Lari  |4 aut 
700 1 |a Bubonja-Šonje, Marina  |4 aut 
700 1 |a Rončević, Dobrica  |4 aut 
700 1 |a Ilić, Maja  |4 aut 
700 1 |a Bogdanić, Maja  |4 aut 
773 0 |t Infektološki glasnik (Online)  |x 1848-7769  |g 39 (2019), 3 ; str. 93-97  |w nsk.(HR-ZaNSK)000829777 
981 |b Be2020  |b B04/20 
998 |b tino2111 
856 4 0 |u https://doi.org/10.37797/ig.39.3.4 
856 4 0 |u https://hrcak.srce.hr/240587  |y Hrčak 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr