Utjecaj različitih rokova defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte Graševina u uvjetima vinogorja Slavonski Brod

Defolijacija je jedan od zahvata zelene rezidbe tijekom kojeg se vrši prorjeđivanje ili potpuno uklanjanje lisne mase u zoni grožđa. Ako se djelomična defolijacija provodi u fenofazi cvatnje vinove loze smatra se ranom dok se defolijacija u fenofazi šare smatra kasnom defolijacijom. Cilj ovog istraž...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001162990/Details
Matična publikacija: Agronomski glasnik (Online)
83 (2021), 1-2 ; str. 43-52
Glavni autori: Andabaka, Željko (Author), Preiner, Darko, Stupić, Domagoj, Marković, Zvjezdana, Maletić, Edi, Karoglan Kontić, Jasminka, Šikuten, Iva, Tomaz, Ivana, Tomić, Antonija, Štambuk, Petra, Madžar, Lucija
Vrsta građe: e-članak
Jezik: hrv
Predmet:
Online pristup: https://doi.org/10.33128/ag.83.1-2.3
Elektronička verzija članka
Elektronička verzija članka
LEADER 03565naa a22004814i 4500
001 NSK01001162990
003 HR-ZaNSK
005 20230210161612.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 230210s2022 ci |o |0|| ||hrv
024 7 |2 doi  |a 10.33128/ag.83.1-2.3 
035 |a (HR-ZaNSK)001162990 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a hrv  |b eng 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |2 2011 
100 1 |a Andabaka, Željko  |4 aut  |9 HR-ZaNSK 
245 1 0 |a Utjecaj različitih rokova defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte Graševina u uvjetima vinogorja Slavonski Brod  |h [Elektronička građa]  |b Influence of partial defoliation on the chemical composition of grapevine variety Graševina in the vineyard area of Slavonski Brod /  |c Željko Andabaka, Darko Preiner, Domagoj Stupić, Zvjezdana Marković, Edi Maletić, Jasminka Karoglan Kontić, Iva Šikuten, Ivana Tomaz, Antonija Tomić, Petra Štambuk, Lucija Madžar. 
246 3 1 |a Influence of partial defoliation on the chemical composition of grapevine variety Graševina in the vineyard area of Slavonski Brod 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 
504 |a Summary. 
520 |a Defolijacija je jedan od zahvata zelene rezidbe tijekom kojeg se vrši prorjeđivanje ili potpuno uklanjanje lisne mase u zoni grožđa. Ako se djelomična defolijacija provodi u fenofazi cvatnje vinove loze smatra se ranom dok se defolijacija u fenofazi šare smatra kasnom defolijacijom. Cilj ovog istraživanja je utvrditi utjecaj djelomične defolijacije provedene u različitim fenofazama (jedna varijanta predstavlja bazalnu defolijaciju u fenofazi zametanja boba, druga bazalnu početkom šare, a treća defolijaciju iznad zone grozda, također početkom šare) na kemijski sastav grožđa sorte Graševina u podregiji Slavonija. 
520 |a Defoliation is one of the green pruning interventions in which thinning or complete removal of leaves in the grape zone is performed. If partial defoliation is carried out in the grapevine during the flowering phase, it is considered an early defoliation, while defoliation in the pattern phase is considered to be a late defoliation. The aim of this study was to investigate the influence of partial defoliation performed in three different variants (one variant represents basal defoliation in grape berries flowering phenophase, the second variant basal defoliation at the beginning of the verison, and the third variant represents defoliation above the cluster zone, also at the beginning of the verison) on the chemical composition of Graševina variety in Slavonia. 
653 0 |a djelomična defolijacija, Graševina, kemijski sastav, fenofaze 
700 1 |a Preiner, Darko  |4 aut  |9 HR-ZaNSK 
700 1 |a Stupić, Domagoj  |4 aut  |9 HR-ZaNSK 
700 1 |a Marković, Zvjezdana  |4 aut  |9 HR-ZaNSK 
700 1 |a Maletić, Edi  |4 aut  |9 HR-ZaNSK 
700 1 |a Karoglan Kontić, Jasminka  |4 aut  |9 HR-ZaNSK 
700 1 |a Šikuten, Iva  |4 aut  |9 HR-ZaNSK 
700 1 |a Tomaz, Ivana  |4 aut  |9 HR-ZaNSK 
700 1 |a Tomić, Antonija  |4 aut  |9 HR-ZaNSK 
700 1 |a Štambuk, Petra  |4 aut  |9 HR-ZaNSK 
700 1 |a Madžar, Lucija  |4 aut  |9 HR-ZaNSK 
773 0 |t Agronomski glasnik (Online)  |x 1848-8900  |g 83 (2021), 1-2 ; str. 43-52  |w nsk.(HR-ZaNSK)000838160 
981 |b Be2022 
856 4 0 |u https://doi.org/10.33128/ag.83.1-2.3 
856 4 0 |u https://hrcak.srce.hr/272371  |y Elektronička verzija članka 
856 4 0 |u https://hrcak.srce.hr/clanak/394776  |y Elektronička verzija članka 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr