Uloga tradicijske prehrane u gastronomskoj ponudi ruralne Istre
Hrana je važan činitelj turističke ponude, što potvrđuje i činjenica da je od hrane i pića u Istri ostvareno preko 569 milijuna eura ili 44,5% od ukupne turističke potrošnje. U ruralnoj Istri posluje 626 različitih objekata prehrane s ukupno 62.600 stolica, od toga 90 objekata s 10.000 stolica poslu...
Permalink: | http://skupni.nsk.hr/Record/ffdi.ZAG01000552753/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Sociologija i prostor 47 (2009), 1(183) ; str. 57-68 |
Glavni autor: | Ružić, Pavlo (-) |
Ostali autori: | Dropulić Ružić, Marinela (-) |
Vrsta građe: | Članak |
Jezik: | hrv |
Predmet: | |
Online pristup: |
Sociologija i prostor |
LEADER | 02475naa a2200349 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | ZAG01000552753 | ||
003 | HR-ZaZAG | ||
005 | 20130107095333.0 | ||
007 | ta | ||
008 | 101102s2009 ci | |||| ||hrv | ||
035 | |9 (HR-ZaNSK)000747340 | ||
035 | |a (HR-ZaZAG)000552753 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
041 | 0 | |a hrv |b eng | |
044 | |a ci |c hr | ||
080 | |a 338.48 |2 MRF 1998. | ||
100 | 1 | |a Ružić, Pavlo | |
245 | 1 | 0 | |a Uloga tradicijske prehrane u gastronomskoj ponudi ruralne Istre / |c Pavlo Ružić, Marinela Dropulić. |
300 | |b Ilustr. | ||
504 | |a Bibliografija: 18 jed | ||
504 | |a Abstract | ||
520 | |a Hrana je važan činitelj turističke ponude, što potvrđuje i činjenica da je od hrane i pića u Istri ostvareno preko 569 milijuna eura ili 44,5% od ukupne turističke potrošnje. U ruralnoj Istri posluje 626 različitih objekata prehrane s ukupno 62.600 stolica, od toga 90 objekata s 10.000 stolica posluje u agroturizmu. Rezultati provedenih istraživanja ukazuju kako za kreiranje ponude hrane treba uzimati u obzir brojne činitelje kako bi se postigla potrebna svojstva hrane i kako bi bila funkcionalna – vegetarijanska, ekološka, tradicionalna, bez konzervansa, bez GMO primjesa, da ima dobar utjecaj na etabolizam, da brine o kalciju, da je etički pripremljena, da je pripremljena po slow-food1 (polagana priprema) i show-cookingu (pripremljena pred gostima). Autori u radu istražuju pretpostavke kojima žele razriješiti sljedeće dileme: može li se tradicijskom prehranom doprinijeti sastavljanju zdravoga obroka, odnosno je li, i u kolikoj mjeri, tradicijska prehrana zastupljena u gastronomskoj ponudi ruralne Istre? Nadalje, istraženo je jesu li objekti prehrane i ponuda u njima preferirani od turista koji posjećuju istarsku turističku destinaciju | ||
653 | 0 | |a Gastronomska ponuda ruralne Istre |a Tradicijska prehrana | |
700 | 1 | |a Dropulić Ružić, Marinela | |
773 | 0 | |t Sociologija i prostor |x 1846-5226 |g 47 (2009), 1(183) ; str. 57-68 | |
998 | |a dalo101102 |c zvdo120425 | ||
LKR | |a ANA |b 551324 |l ZAG01 |m Uloga tradicijske prehrane u gastronomskoj ponudi ruralne Istre / |n Sociologija i prostor |v 47 (2009), 1(183) ; str. 57-68 | ||
OWN | |a FFDI | ||
856 | 4 | 2 | |u http://hrcak.srce.hr/sociologija-i-prostor |y Sociologija i prostor |
PLK | |a UP |l ZAG01 |b 000551324 |m Uloga tradicijske prehrane u gastronomskoj ponudi ruralne Istre / |n Sociologija i prostor |