The effect of organic selenium supplementation on the antioxidative characteristics and lipid peroxidation of chicken blood during fattening and after fasting

Selen je esencijalni element u hranidbi životinja zbog svojih antioksidativnih značajki. Organski selen, prirodni oblik selena, pokazuje bolje učinke u održavanju antioksidativnog statusa životinja nego anorganski selen. U radu je istražen utjecaj dodavanja organskoga selena u hranu na aktivnost glu...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000729192/Details
Matična publikacija: Veterinarski arhiv (Tisak)
78 (2008), 3 ; str. 187-196
Glavni autor: Piršljin, Jasna (-)
Ostali autori: Milinković-Tur, Suzana (-), Beer Ljubić, Blanka, Zdelar-Tuk, Maja
Vrsta građe: Članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: Veterinarski arhiv online
LEADER 01863caa a2200325 ir4500
001 NSK01000729192
003 HR-ZaNSK
005 20180904162049.0
007 ta
008 100302s2008 ci ||| ||eng
035 |9 (HR-ZaNSK)731799 
035 |a (HR-ZaNSK)000729192 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b hrv 
042 |a croatica 
080 |a 619  |2 MRF 1998. 
100 1 |a Piršljin, Jasna 
245 1 4 |a The effect of organic selenium supplementation on the antioxidative characteristics and lipid peroxidation of chicken blood during fattening and after fasting /  |c Jasna Piršljin, Suzana Milinković-Tur, Blanka Beer Ljubić and Maja Zdelar-Tuk. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 27 jed. 
504 |a Sažetak 
520 |a Selen je esencijalni element u hranidbi životinja zbog svojih antioksidativnih značajki. Organski selen, prirodni oblik selena, pokazuje bolje učinke u održavanju antioksidativnog statusa životinja nego anorganski selen. U radu je istražen utjecaj dodavanja organskoga selena u hranu na aktivnost glutation peroksidaze (GSHPx), koncentraciju glutationa (GSH) i jačinu lipidske peroksidacije (TBARS) u krvi pilića tijekom tova i nakon 48-satnog gladovanja. Kontrolna skupina (n = 40) hranjena je standardnom hranom (min. 0,15 ppm natrijeva 
653 0 |a Selen  |a Organski selen  |a Antioksidacijska svojstva  |a Pilići  |a Lipidna peroksidacija  |a Glutation  |a Antioksidativno djelovanje  |a Antioksidacijski enzimi  |a Glutation-peroksidaza 
700 1 |a Milinković-Tur, Suzana 
700 1 |a Beer Ljubić, Blanka 
700 1 |a Zdelar-Tuk, Maja 
773 0 |t Veterinarski arhiv (Tisak)  |x 0372-5480  |g 78 (2008), 3 ; str. 187-196  |w nsk.(HR-ZaNSK)000008514 
981 |b B19/08  |p CRO 
998 |a rado100302  |c vol2o120801  |b mili1809 
856 4 2 |u http://www.vef.hr/vetarhiv/  |y Veterinarski arhiv online