The effect of organic selenium supplementation on the antioxidative characteristics and lipid peroxidation of chicken blood during fattening and after fasting
Selen je esencijalni element u hranidbi životinja zbog svojih antioksidativnih značajki. Organski selen, prirodni oblik selena, pokazuje bolje učinke u održavanju antioksidativnog statusa životinja nego anorganski selen. U radu je istražen utjecaj dodavanja organskoga selena u hranu na aktivnost glu...
Permalink: | http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000729192/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Veterinarski arhiv (Tisak) 78 (2008), 3 ; str. 187-196 |
Glavni autor: | Piršljin, Jasna (-) |
Ostali autori: | Milinković-Tur, Suzana (-), Beer Ljubić, Blanka, Zdelar-Tuk, Maja |
Vrsta građe: | Članak |
Jezik: | eng |
Predmet: | |
Online pristup: |
Veterinarski arhiv online |
LEADER | 01863caa a2200325 ir4500 | ||
---|---|---|---|
001 | NSK01000729192 | ||
003 | HR-ZaNSK | ||
005 | 20180904162049.0 | ||
007 | ta | ||
008 | 100302s2008 ci ||| ||eng | ||
035 | |9 (HR-ZaNSK)731799 | ||
035 | |a (HR-ZaNSK)000729192 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
041 | 0 | |a eng |b hrv | |
042 | |a croatica | ||
080 | |a 619 |2 MRF 1998. | ||
100 | 1 | |a Piršljin, Jasna | |
245 | 1 | 4 | |a The effect of organic selenium supplementation on the antioxidative characteristics and lipid peroxidation of chicken blood during fattening and after fasting / |c Jasna Piršljin, Suzana Milinković-Tur, Blanka Beer Ljubić and Maja Zdelar-Tuk. |
300 | |b Ilustr. | ||
504 | |a Bibliografija: 27 jed. | ||
504 | |a Sažetak | ||
520 | |a Selen je esencijalni element u hranidbi životinja zbog svojih antioksidativnih značajki. Organski selen, prirodni oblik selena, pokazuje bolje učinke u održavanju antioksidativnog statusa životinja nego anorganski selen. U radu je istražen utjecaj dodavanja organskoga selena u hranu na aktivnost glutation peroksidaze (GSHPx), koncentraciju glutationa (GSH) i jačinu lipidske peroksidacije (TBARS) u krvi pilića tijekom tova i nakon 48-satnog gladovanja. Kontrolna skupina (n = 40) hranjena je standardnom hranom (min. 0,15 ppm natrijeva | ||
653 | 0 | |a Selen |a Organski selen |a Antioksidacijska svojstva |a Pilići |a Lipidna peroksidacija |a Glutation |a Antioksidativno djelovanje |a Antioksidacijski enzimi |a Glutation-peroksidaza | |
700 | 1 | |a Milinković-Tur, Suzana | |
700 | 1 | |a Beer Ljubić, Blanka | |
700 | 1 | |a Zdelar-Tuk, Maja | |
773 | 0 | |t Veterinarski arhiv (Tisak) |x 0372-5480 |g 78 (2008), 3 ; str. 187-196 |w nsk.(HR-ZaNSK)000008514 | |
981 | |b B19/08 |p CRO | ||
998 | |a rado100302 |c vol2o120801 |b mili1809 | ||
856 | 4 | 2 | |u http://www.vef.hr/vetarhiv/ |y Veterinarski arhiv online |