Procjena sadržaja karotenida prema intenzitetu boje zrna kukuruza
Boja žutanjaka jaja, kože ili mesa peradi važan je čimbenik percepcije kakvoće proizvoda za potrošače. Boja kože ili žutanjka povezana je s nakupljanjem pigmenata karotenoida, koji su važni za metabolizam rasta i plodnost peradi. Žuti kukuruz je jedina žitarica sa značajnom količinom karotenoida te...
Permalink: | http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000751810/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Stočarstvo (Zagreb) 63 (2009), 2 ; str. 103-111 |
Glavni autor: | Kljak, Kristina (-) |
Ostali autori: | Grbeša, Darko (-), Karolyi, Danijel |
Vrsta građe: | Članak |
Jezik: | hrv |
Predmet: | |
Online pristup: |
Stočarstvo |
LEADER | 02795caa a2200325 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | NSK01000751810 | ||
003 | HR-ZaNSK | ||
005 | 20130222113906.0 | ||
007 | ta | ||
008 | 101210s2009 ci ||| ||hrv | ||
035 | |a (HR-ZaNSK)000751810 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
041 | 0 | |a hrv |b eng | |
042 | |a croatica | ||
044 | |a ci |c hr | ||
080 | |a 636/637 |2 MRF 1998. | ||
100 | 1 | |a Kljak, Kristina | |
245 | 1 | 0 | |a Procjena sadržaja karotenida prema intenzitetu boje zrna kukuruza / |c Kristina Kljak, Darko Grbeša, Danijel Karolyi. |
300 | |b Ilustr. | ||
500 | |a 8. peradarski dani 2009., Poreč, 25.-28.03.2009 | ||
504 | |a Bibliografija: 13 jed | ||
504 | |a Summary | ||
520 | |a Boja žutanjaka jaja, kože ili mesa peradi važan je čimbenik percepcije kakvoće proizvoda za potrošače. Boja kože ili žutanjka povezana je s nakupljanjem pigmenata karotenoida, koji su važni za metabolizam rasta i plodnost peradi. Žuti kukuruz je jedina žitarica sa značajnom količinom karotenoida te je, kao najzastupljenije krmivo u hrani peradi u RH , za perad važan izvor pigmenta. Karotenoidi u kukuruzu su gotovo isključivo smješteni u endospermu zrna te određuju njegovu boju. Kemijsko određivanje sadržaja karotenoida je skupo i dugotrajno, a zbog toga u praksi i često neprimjenjivo. Cilj ovoga istraživanja bio je odrediti parametre boje endosperma kukuruza prema CIE Lab sustavu i njihovu povezanost sa sadržajem karotenoida u zrnu. U istraživanju je analizirano 18 Bc hibrida kukuruza. Karotenoidi iz zrna su ekstrahirani heksanom, a sadržaj je kvantificiran spektrofotometrijski pomoću apsorpcijskog koeficijenta β-karotena u heksanu. Boja endosperma je mjerena instrumentalno kolorimetrijskim uređajem (Chroma meter CR-410, Minolta, Japan). Prosječni sadržaj karotenoida u zrnu iznosio je 33,16 μg β-karotena/g (raspon od 22,13 do 47,47 μg/g). Srednje vrijednosti parametara boje L*, a* i b* redom su iznosile 84,11 (od 78,81 do 87,29), 0,17 (od -1,30 do 2,62) i 34,83 (od 29,87 do 40,07). Od parametara boje endosperma jedino je parametar žutoće b* bio vrlo visoko signifikantno (P<0,001) pozitivno povezan (r=0,79) sa sadržajem karotenoida u zrnu. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da intenzitet žutoće zrna kukuruza određen CIE Lab parametrom b* dobro procjenjuje sadržaj ukupnih karotenoida u njemu (sadržaj ukupnih karotenoida (μg/g)=-22,33+1,577xb*, p<0,001, R2=0,63) | ||
653 | 0 | |a Karotenoidi |a Boja zrna kukuruza |a Boja žutanjka |a Boja mesa |a Krmivo | |
700 | 1 | |a Grbeša, Darko | |
700 | 1 | |a Karolyi, Danijel | |
773 | 0 | |t Stočarstvo (Zagreb) |x 0351-0832 |g 63 (2009), 2 ; str. 103-111 | |
981 | |b B12/09 |p CRO | ||
998 | |a boko101210 |c vol2o130222 | ||
856 | 4 | 2 | |u http://hrcak.srce.hr/stocarstvo |y Stočarstvo |