Procjena sadržaja karotenida prema intenzitetu boje zrna kukuruza

Boja žutanjaka jaja, kože ili mesa peradi važan je čimbenik percepcije kakvoće proizvoda za potrošače. Boja kože ili žutanjka povezana je s nakupljanjem pigmenata karotenoida, koji su važni za metabolizam rasta i plodnost peradi. Žuti kukuruz je jedina žitarica sa značajnom količinom karotenoida te...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000751810/Details
Matična publikacija: Stočarstvo (Zagreb)
63 (2009), 2 ; str. 103-111
Glavni autor: Kljak, Kristina (-)
Ostali autori: Grbeša, Darko (-), Karolyi, Danijel
Vrsta građe: Članak
Jezik: hrv
Predmet:
Online pristup: Stočarstvo
LEADER 02795caa a2200325 i 4500
001 NSK01000751810
003 HR-ZaNSK
005 20130222113906.0
007 ta
008 101210s2009 ci ||| ||hrv
035 |a (HR-ZaNSK)000751810 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a hrv  |b eng 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 |a 636/637  |2 MRF 1998. 
100 1 |a Kljak, Kristina 
245 1 0 |a Procjena sadržaja karotenida prema intenzitetu boje zrna kukuruza /  |c Kristina Kljak, Darko Grbeša, Danijel Karolyi. 
300 |b Ilustr. 
500 |a 8. peradarski dani 2009., Poreč, 25.-28.03.2009 
504 |a Bibliografija: 13 jed 
504 |a Summary 
520 |a Boja žutanjaka jaja, kože ili mesa peradi važan je čimbenik percepcije kakvoće proizvoda za potrošače. Boja kože ili žutanjka povezana je s nakupljanjem pigmenata karotenoida, koji su važni za metabolizam rasta i plodnost peradi. Žuti kukuruz je jedina žitarica sa značajnom količinom karotenoida te je, kao najzastupljenije krmivo u hrani peradi u RH , za perad važan izvor pigmenta. Karotenoidi u kukuruzu su gotovo isključivo smješteni u endospermu zrna te određuju njegovu boju. Kemijsko određivanje sadržaja karotenoida je skupo i dugotrajno, a zbog toga u praksi i često neprimjenjivo. Cilj ovoga istraživanja bio je odrediti parametre boje endosperma kukuruza prema CIE Lab sustavu i njihovu povezanost sa sadržajem karotenoida u zrnu. U istraživanju je analizirano 18 Bc hibrida kukuruza. Karotenoidi iz zrna su ekstrahirani heksanom, a sadržaj je kvantificiran spektrofotometrijski pomoću apsorpcijskog koeficijenta β-karotena u heksanu. Boja endosperma je mjerena instrumentalno kolorimetrijskim uređajem (Chroma meter CR-410, Minolta, Japan). Prosječni sadržaj karotenoida u zrnu iznosio je 33,16 μg β-karotena/g (raspon od 22,13 do 47,47 μg/g). Srednje vrijednosti parametara boje L*, a* i b* redom su iznosile 84,11 (od 78,81 do 87,29), 0,17 (od -1,30 do 2,62) i 34,83 (od 29,87 do 40,07). Od parametara boje endosperma jedino je parametar žutoće b* bio vrlo visoko signifikantno (P<0,001) pozitivno povezan (r=0,79) sa sadržajem karotenoida u zrnu. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da intenzitet žutoće zrna kukuruza određen CIE Lab parametrom b* dobro procjenjuje sadržaj ukupnih karotenoida u njemu (sadržaj ukupnih karotenoida (μg/g)=-22,33+1,577xb*, p<0,001, R2=0,63) 
653 0 |a Karotenoidi  |a Boja zrna kukuruza  |a Boja žutanjka  |a Boja mesa  |a Krmivo 
700 1 |a Grbeša, Darko 
700 1 |a Karolyi, Danijel 
773 0 |t Stočarstvo (Zagreb)  |x 0351-0832  |g 63 (2009), 2 ; str. 103-111 
981 |b B12/09  |p CRO 
998 |a boko101210  |c vol2o130222 
856 4 2 |u http://hrcak.srce.hr/stocarstvo  |y Stočarstvo