T-2 i HT-2 toksini u hrani i hrani za životinje

Mikotoksini su sekundarni metaboliti plijesni koji imaju toksičan učinak na zdravlje ljudi i životinja. Smatraju se neizbježnim onečišćivačima hrane i hrane za životinje, a predstavljaju problem u cijelom svijetu jer se njihova koncentracija ne smanjuje ni nakon uobičajenih postupaka prerade hrane....

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001029081/Details
Matična publikacija: Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (Online)
13 (2018), 1/2 ; str. 12-18
Glavni autori: Kiš, Maja, inženjerka bioprocesnog inženjerstva (Author), Pleadin, Jelka
Vrsta građe: e-članak
Jezik: hrv
Predmet:
Online pristup: https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.1-2.6
Hrčak
LEADER 04143naa a22003734i 4500
001 NSK01001029081
003 HR-ZaNSK
005 20190528102626.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 190502s2018 ci |o |0|| ||hrv
024 7 |2 doi  |a 10.31895/hcptbn.13.1-2.6 
035 |a (HR-ZaNSK)001029081 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a hrv  |b hrv  |b eng 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 663  |2 2011 
080 1 |a 636/639  |2 2011 
100 1 |a Kiš, Maja,  |c inženjerka bioprocesnog inženjerstva  |4 aut 
245 1 0 |a T-2 i HT-2 toksini u hrani i hrani za životinje  |h [Elektronička građa] :  |b pojavnost, toksičnost i mjere prevencije i dekontaminacije /  |c Maja Kiš, Jelka Pleadin. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: str. 17-18. 
504 |a Sažetak ; Abstract. 
520 |a Mikotoksini su sekundarni metaboliti plijesni koji imaju toksičan učinak na zdravlje ljudi i životinja. Smatraju se neizbježnim onečišćivačima hrane i hrane za životinje, a predstavljaju problem u cijelom svijetu jer se njihova koncentracija ne smanjuje ni nakon uobičajenih postupaka prerade hrane. T-2 toksin i njegov glavni metabolit HT-2 pripadaju velikoj grupi trihotecenskih mikotoksina. T-2 toksin se smatra najtoksičnijim predstavnikom trihotecenskih mikotoksina tipa A, a proizvode ga plijesni roda Fusarium, načešće Fusarium langsethiae, Fusarium poae i Fusarium sporotrichioides. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) je uvrstila T-2 toksin u skupinu 3, među spojeve koji se ne mogu klasificirati kao ljudski karcinogeni. Ipak, izraženo citotoksično, imunosupresivno i hematotoksično djelovanje T-2 i HT-2 toksina može uzrokovati kronične bolesti kod ljudi i životinja. Daljnja istraživanja ovih mikotoksina su nužna s obzirom na nedostatak toksikoloških podataka te kako bi se odredila njihova prisutnost u hrani i hrani za životinje i efikasne metode dekontaminacije onečišćenih sirovina i proizvoda. Kako bi se izbjegli negativni učinci T-2, HT-2 toksina i ostalih trihotecenskih mikotoksina na zdravlje ljudi i životinja, važno je sprječavanje rasta plijesni i sustavan nadzor sirovina i finalnih proizvoda namijenjenih prehrani ljudi i hranidbi životinja. 
520 |a Mycotoxins are secondary metabolites produced by fungi that can cause toxic effects on the health of humans and animals. They represent a worldwide problem because of the inevitable contaminantion of food and feed and their resistance during conventional food-processing. T-2 toxin and its major metabolite HT-2 belong to the large group of trichothecene mycotoxins. T-2 toxin is the most toxic memeber of the type A trichothecenes and is produced by fungi of the genus Fusarium, especially Fusarium langsethiae, Fusarium poae and Fusarium sporotrichioides. International Agency for Research on Cancer (IARC) classified T-2 toxin in group 3, as the compound that can not be classified as a human carcinogen. However, T-2 and HT-2 are very potent cytotoxic, haematotoxic and immunosuppressive toxins, which can cause several chronic diseases in both humans and animals. Further research of these toxins are required because of the scarcity of data on toxicology, bioavailability in food and feed, and efficient methods for their decontamination from food and feed. In order to avoid the negative effects of T-2, HT-2 toxins and other trichothecenes on animal and human health, it is necessary to prevent growth of moulds and to ensure systematic monitoring of raw materials and finished products intended for human consumption or animal feed production. 
653 0 |a Mikotoksini  |a T-2 toksin  |a HT-2 toksin  |a Toksičnost  |a Dekontaminacija  |a Hrana  |a Hrana za životinje 
700 1 |a Pleadin, Jelka  |4 aut 
773 0 |t Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (Online)  |x 1847-7461  |g 13 (2018), 1/2 ; str. 12-18  |w nsk.(HR-ZaNSK)000740670 
981 |b Be2018  |b B01/18 
998 |b dalo1905 
856 4 0 |u https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.1-2.6 
856 4 0 |u https://hrcak.srce.hr/205148  |y Hrčak 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr