Importance of sensory evaluation in assessment of egg quality

The sensory evaluation is a scientific discipline used to evoke, measure, analyze and interpret reactions to stimuli perceived through senses of sight, smell, touch, taste, and hearing. Sensory evaluation applies principles of experimental design and statistical analysis to the use of human senses a...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001068936/Details
Matična publikacija: Poljoprivreda (Online)
25 (2019), 1 ; str. 56-63
Glavni autori: Margeta, Polona (Author), Kralik, Gordana, Grčević, Manuela, Hanžek, Danica, Kralik, Zlata
Vrsta građe: e-članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: Poljoprivreda (Online)
Hrčak
LEADER 04077naa a22003854i 4500
001 NSK01001068936
003 HR-ZaNSK
005 20200818100620.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 200709s2019 ci |o |0|| ||eng
024 7 |2 doi  |a 10.18047/poljo.25.1.8 
035 |a (HR-ZaNSK)001068936 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b eng  |b hrv 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 636/639  |2 2011 
100 1 |a Margeta, Polona  |4 aut 
245 1 0 |a Importance of sensory evaluation in assessment of egg quality  |h [Elektronička građa] /  |c Polonca Margeta, Gordana Kralik, Manuela Grčević, Danica Hanžek, Zlata Kralik. 
504 |a Bibliografija: 36 jed. 
504 |a Summary ; Sažetak. 
520 |a The sensory evaluation is a scientific discipline used to evoke, measure, analyze and interpret reactions to stimuli perceived through senses of sight, smell, touch, taste, and hearing. Sensory evaluation applies principles of experimental design and statistical analysis to the use of human senses aiming to isolate the sensory properties of foods themselves and provide important and useful information to product developers, food scientists, and managers about the sensory characteristics of food products. To achieve the scientific control of the sensory evaluation test, good laboratory practice should be applied. It includes defining the test objective and test type, selection of right assessors, ensuring right test area, handling and preparing the sample in appropriate way, paying attention to test set-up and storing the test data safe in logical order. Regarding eggs, sensory characteristics are usually evaluated on eggs enriched with bioactive compounds. Sensory studies are often conducted either with trained (in accordance with international reference standards) or untrained panelists. Sensory evaluation of eggs after addition of different compounds is of great importance because sensory attributes such as aroma, flavor, aftertaste and overall acceptability of enriched eggs are very important to consumers. 
520 |a Senzorna procjena je znanstvena disciplina koja se koristi za evociranje, mjerenje, analizu i tumačenje reakcija na podražaje koji se percipiraju kroz osjetila vida, mirisa, dodira, okusa i sluha. Senzorna procjena primjenjuje načela eksperimentalnoga oblikovanja i statističke analize za korištenje ljudskih osjetila u pokušaju izoliranja osjetilnih svojstava hrane i daje važne i korisne informacije proizvođačima, znanstvenicima koji se bave hranom te menadžerima o osjetilnim karakteristikama prehrambenih proizvoda. Da bi se postigla znanstvena kontrola senzornoga testa procjene, potrebno je primijeniti dobru laboratorijsku praksu, koja uključuje definiranje cilja i tipa ispitivanja, odabir pravih procjenitelja, osiguravanje odgovarajućega područja ispitivanja, rukovanje i pripremanje uzorka na odgovarajući način, vodeći računa o tome da je postavljanje ispitivanja i pohranjivanje podataka ispitivanja sigurno i u logičkom redoslijedu. Kada se radi o jajima, osjetilna svojstva obično se procjenjuju na jajima obogaćenim bioaktivnim spojevima. Senzorne studije često se (u skladu s međunarodnim referentnim standardima) provode s obučenim ili neobučenim panelistima. Senzorna procjena jaja nakon dodavanja različitih spojeva od izuzetne je važnosti, jer su senzorna obilježja, kao što su aroma, okus, naknadni okus i sveukupna prihvatljivost obogaćenih jaja, vrlo važna potrošačima. 
653 0 |a Jaja  |a Senzorna procjena  |a Obogaćivanje hrane  |a Kvaliteta jaja 
700 1 |a Kralik, Gordana  |4 aut 
700 1 |a Grčević, Manuela  |4 aut 
700 1 |a Hanžek, Danica  |4 aut 
700 1 |a Kralik, Zlata  |4 aut 
773 0 |t Poljoprivreda (Online)  |x 1848-8080  |g 25 (2019), 1 ; str. 56-63  |w nsk.(HR-ZaNSK)000596364 
981 |b Be2019  |b B04/19 
998 |b tino2008 
856 4 0 |u https://doi.org/10.18047/poljo.25.1.8  |y Poljoprivreda (Online) 
856 4 0 |u https://hrcak.srce.hr/221098  |y Hrčak 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr