Kemijski i mineralni sastav plodova mirte (Myrtus communis L.)

Mirta (Myrtus communis L.) je tipična samonikla voćna vrsta mediteranske flore, čije plodove već stoljećima lokalno stanovništvo koristi u prehrani i narodnoj medicini. Plodovi mirte najčešće se koriste u prerađevinama, kao što su marmelade, džemovi, vina i likeri, a danas su takvi proizvodi i plodo...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001137850/Details
Matična publikacija: Glasnik zaštite bilja (Online)
44 (2021), 3 ; str. 12-16
Glavni autori: Duralija, Boris (Author), Lozica, Ela, Mikulec, Nataša, Maslov Bandić, Luna, Voća, Sandra
Vrsta građe: e-članak
Jezik: hrv
Predmet:
Online pristup: https://doi.org/10.31727/gzb.44.3.2
Hrčak
LEADER 02533naa a22003974i 4500
001 NSK01001137850
003 HR-ZaNSK
005 20220516125244.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 220511s2021 ci ad |o |0|| ||hrv
024 7 |2 doi  |a 10.31727/gzb.44.3.2 
035 |a (HR-ZaNSK)001137850 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a hrv  |b eng 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 631/635  |2 2011 
100 1 |a Duralija, Boris  |4 aut 
245 1 0 |a Kemijski i mineralni sastav plodova mirte (Myrtus communis L.)  |h [Elektronička građa] /  |c Boris Duralija, Ela Lozica, Nataša Mikulec, Luna Maslov Bandić, Sandra Voća. 
300 |b Ilustr., graf. prikazi. 
504 |a Bibliografija: str. 15-16. 
504 |a Sažetak ; Summary. 
520 |a Mirta (Myrtus communis L.) je tipična samonikla voćna vrsta mediteranske flore, čije plodove već stoljećima lokalno stanovništvo koristi u prehrani i narodnoj medicini. Plodovi mirte najčešće se koriste u prerađevinama, kao što su marmelade, džemovi, vina i likeri, a danas su takvi proizvodi i plodovi samoniklog voća sve više u upotrebi zbog velike zainteresiranosti potrošača za konzumacijom prirodnih proizvoda. U radu je prikazan osnovni opis ove samonikle voćne vrste kao i pregled dosadašnjih istraživanja kemijskog i mineralnog sastava plodova. 
520 |a Myrtle (Myrtus communis L.) is a typical wild fruit species of the Mediterranean flora, the fruits of which have been used for centuries by the native population in food and folk medicine. Myrtle fruits are most commonly used in processed products such as jams, wines and liqueurs. Nowadays, such products and fruits of wild fruits are increasingly used due to the great interest of consumers in eating natural products. The paper provides a basic description of this type of wild fruit species as well as an overview of previous research on the chemical and mineral composition of the fruits. 
653 0 |a Mirta  |a Myrtus communis L.  |a Kemijski sastav  |a Mineralni sastav  |a Mikroelementi  |a Makroelementi 
700 1 |a Lozica, Ela  |4 aut 
700 1 |a Mikulec, Nataša  |4 aut 
700 1 |a Maslov Bandić, Luna  |4 aut 
700 1 |a Voća, Sandra  |4 aut 
773 0 |t Glasnik zaštite bilja (Online)  |x 2584-3265  |g 44 (2021), 3 ; str. 12-16  |w nsk.(HR-ZaNSK)000965205 
981 |b Be2021  |b B02/21 
998 |b dalo2205 
856 4 0 |u https://doi.org/10.31727/gzb.44.3.2 
856 4 0 |u https://hrcak.srce.hr/257075  |y Hrčak 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr