Changes in the fatty acid composition of brain and liver phospholipids from rats fed fat-free diet

Sažetak: Ovo je istraživanje provedeno da bi se utvrdio učinak nemasne dijete, deficitarne;;esencijalnim masnim kiselinama, na sastav masnih kiselina glicerofosfolipida mozga i jetre;;štakora. Poseban je interes usmjeren na stereokemijsku raspodjelu masnih kiselina vezanih na;;sn-1 i sn-2 položaj. Ž...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000716761/Details
Matična publikacija: Food technology and biotechnology
46 (2008), 3 ; str. 278-285
Glavni autor: Delaš, Ivančica (-)
Ostali autori: Popović, Milivoj, biokemičar (-), Petrović, Tomislav, liječnik, Delaš, Frane, Ivanković, Davor, liječnik
Vrsta građe: Članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: Food technology and biotechnology
LEADER 02824caa a2200325 ir4500
001 NSK01000716761
003 HR-ZaNSK
005 20120910113332.0
007 ta
008 091021s2008 ci ||| ||eng
035 |9 (HR-ZaNSK)719331 
035 |a (HR-ZaNSK)000716761 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b hrv 
042 |a croatica 
080 |a 66  |2 MRF 1998. 
100 1 |a Delaš, Ivančica 
245 1 0 |a Changes in the fatty acid composition of brain and liver phospholipids from rats fed fat-free diet /  |c Ivančica Delaš, Milivoj Popović, Tomislav Petrović, Frane Delaš and Davor Ivanković. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 41 jed 
520 8 |a Sažetak: Ovo je istraživanje provedeno da bi se utvrdio učinak nemasne dijete, deficitarne;;esencijalnim masnim kiselinama, na sastav masnih kiselina glicerofosfolipida mozga i jetre;;štakora. Poseban je interes usmjeren na stereokemijsku raspodjelu masnih kiselina vezanih na;;sn-1 i sn-2 položaj. Životinje su podijeljene u dvije skupine i hranjene kontrolnom ili;;nemasnom dijetom tijekom dva tjedna. Primjenom kromatografije na koloni i tankoslojne;;kromatografije iz ekstrakta ukupnih lipida mozga i jetre izdvojene su ove frakcije:;;fosfatidilkolin (PC), fosfatidiletanolamin (PE) i fosfatidilinozitol+fosfatidilserin (PI+PS).;;Fosfolipidne su frakcije obrađene fosfolipazom A2 i masne kiseline s položaja sn-1 i sn-2;;odvojeno prevedene u metilne estere i analizirane plinskom kromatografijom. Kod životinja;;hranjenih nemasnom dijetom utvrđeno je povecanje udjela nezasićenih masnih kiselina na;;položaju sn-1 PI+PS frakcije jetre i mozga, te PE frakcije mozga. U ostalim frakcijama nisu;;nađene statistički značajne promjene omjera zasićenih i nezasićenih masnih kiselina.;;Analizom udjela pojedinih masnih kiselina u nekim frakcijama utvrđeno je statistički;;značajno smanjenje udjela palmitinske (PA, 16:0), stearinske (SA, 18:0) i nervonske (NA,;;24:1n-9) kiseline i/ili značajno povećanje udjela eikozaenske (ENA, 20:1n-9), arahidonske;;(AA, 20:4n-6) i dokozaheksaenske (DHA, 22:6n-3) kiseline. Zaključeno je da se u;;glicerolipidima mozga i jetre štakora hranjenih nemasnom dijetom nedostatak esencijalnih masnih kiselina djelomično nadoknađuje endogenom sintezom nezasićenih masnih kiselina 
653 0 |a Nemasna dijeta  |a Masne kiseline  |a Fosfolipidi  |a Mozak  |a Jetra 
700 1 |a Popović, Milivoj,  |c biokemičar 
700 1 |a Petrović, Tomislav,  |c liječnik 
700 1 |a Delaš, Frane 
700 1 |a Ivanković, Davor,  |c liječnik 
773 0 |t Food technology and biotechnology  |x 1330-9862  |g 46 (2008), 3 ; str. 278-285  |w nsk.(HR-ZaNSK)000174173 
981 |b B09/08  |p CRO 
998 |a luko091021  |c vol2o120910 
856 4 2 |u http://www.ftb.com.hr/  |y Food technology and biotechnology