Prevalence of Candida species in fresh fruit juices

Voćni su sokovi tekući ekstrakti voća dobiveni cijeđenjem zrelog voća te su vrlo važan čimbenik u svakodnevnoj prehrani ljudi. Najčešće zastupljeni mikroorganizmi u svježem voćnom soku su kvasci koji preživljavaju niske temperature skladištenja. Svrha ovog istraživanja bila je odrediti prisutnost i...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000733627/Details
Matična publikacija: Arhiv za higijenu rada i toksikologiju
60 (2009), 4 ; str. 443-447
Glavni autor: Uhitil, Sunčica (-)
Ostali autori: Hađina, Suzana (-), Granić, Kornelija, Jakšić, Slavica
Vrsta građe: Članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: Arhiv za higijenu rada i toksikologiju
LEADER 02479caa a2200349 ir4500
001 NSK01000733627
003 HR-ZaNSK
005 20230217170936.0
007 ta
008 100416s2009 ci ||| ||eng
035 |9 (HR-ZaNSK)736248 
035 |a (HR-ZaNSK)000733627 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b hrv 
042 |a croatica 
080 |a 631/635  |2 MRF 1998. 
080 |a 578/579  |2 MRF 1998. 
100 1 |a Uhitil, Sunčica 
245 1 0 |a Prevalence of Candida species in fresh fruit juices /  |c Sunčica Uhitil, Suzana Hađina, Kornelija Granić, Slavica Jakšić. 
300 |b Ilustr. 
500 |a 2. hrvatski znanstveni simpozij "Gljivice i mikotoksini - zdravstveni aspekti i prevencija", Zagreb, 5.12.2008 
504 |a Bibliografija: 12 jed. 
504 |a Sažetak 
520 |a Voćni su sokovi tekući ekstrakti voća dobiveni cijeđenjem zrelog voća te su vrlo važan čimbenik u svakodnevnoj prehrani ljudi. Najčešće zastupljeni mikroorganizmi u svježem voćnom soku su kvasci koji preživljavaju niske temperature skladištenja. Svrha ovog istraživanja bila je odrediti prisutnost i brojnost kvasaca u svježim voćnim sokovima uzorkovanim u supermarketima na području Republike Hrvatske, odnosno glavnom gradu Zagrebu. Ukupno su uzorkovana i pregledana 84 uzorka svježe iscijeđenih naranči, limuna, grejpfruta i jabuka. pH-vrijednost se kretala od 2.1 do 4.9. Uzorci su nacijepljivani direktno na Sabouraudov agar s 4 % glukoze (Merck, Njemačka) u skladu s propisanom normom HRN ISO 7954:2002. U sva 84 uzorka utvrđena je prisutnost kvasaca u broju od 0.005x103 do 23x103 CFU mL-1. Identifi kacija je provedena testom API 20 C AUX (bioMérieux, 20 210). Najčešće su izolirani sljedeći kvasci: Candida guillermondii, C. krusei, C. famata, C. spherica, C. colliculosa, C. albicans, Trichosporon mucoides, Kloeckera spp. i kvascu slična gljivica Cryptococcus neoformans. U svim uzorcima C. guillermondii bila je najčešće izolirani kvasac (55.95 %). 
653 0 |a Bezalkoholni napici  |a Voćni sokovi  |a Mikroorganizmi  |a Kvasci  |a Candida  |a Zdravstveni rizik 
700 1 |a Hađina, Suzana 
700 1 |a Granić, Kornelija 
700 1 |a Jakšić, Slavica 
773 0 |t Arhiv za higijenu rada i toksikologiju  |x 0004-1254  |g 60 (2009), 4 ; str. 443-447  |w nsk.(HR-ZaNSK)000000237 
981 |b B01/09  |p CRO 
998 |a dalo100416  |c đluo120709 
856 4 2 |u http://hrcak.srce.hr/aiht  |y Arhiv za higijenu rada i toksikologiju