Prevalence of Candida species in fresh fruit juices
Voćni su sokovi tekući ekstrakti voća dobiveni cijeđenjem zrelog voća te su vrlo važan čimbenik u svakodnevnoj prehrani ljudi. Najčešće zastupljeni mikroorganizmi u svježem voćnom soku su kvasci koji preživljavaju niske temperature skladištenja. Svrha ovog istraživanja bila je odrediti prisutnost i...
Permalink: | http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000733627/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 60 (2009), 4 ; str. 443-447 |
Glavni autor: | Uhitil, Sunčica (-) |
Ostali autori: | Hađina, Suzana (-), Granić, Kornelija, Jakšić, Slavica |
Vrsta građe: | Članak |
Jezik: | eng |
Predmet: | |
Online pristup: |
Arhiv za higijenu rada i toksikologiju |
LEADER | 02479caa a2200349 ir4500 | ||
---|---|---|---|
001 | NSK01000733627 | ||
003 | HR-ZaNSK | ||
005 | 20230217170936.0 | ||
007 | ta | ||
008 | 100416s2009 ci ||| ||eng | ||
035 | |9 (HR-ZaNSK)736248 | ||
035 | |a (HR-ZaNSK)000733627 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
041 | 0 | |a eng |b hrv | |
042 | |a croatica | ||
080 | |a 631/635 |2 MRF 1998. | ||
080 | |a 578/579 |2 MRF 1998. | ||
100 | 1 | |a Uhitil, Sunčica | |
245 | 1 | 0 | |a Prevalence of Candida species in fresh fruit juices / |c Sunčica Uhitil, Suzana Hađina, Kornelija Granić, Slavica Jakšić. |
300 | |b Ilustr. | ||
500 | |a 2. hrvatski znanstveni simpozij "Gljivice i mikotoksini - zdravstveni aspekti i prevencija", Zagreb, 5.12.2008 | ||
504 | |a Bibliografija: 12 jed. | ||
504 | |a Sažetak | ||
520 | |a Voćni su sokovi tekući ekstrakti voća dobiveni cijeđenjem zrelog voća te su vrlo važan čimbenik u svakodnevnoj prehrani ljudi. Najčešće zastupljeni mikroorganizmi u svježem voćnom soku su kvasci koji preživljavaju niske temperature skladištenja. Svrha ovog istraživanja bila je odrediti prisutnost i brojnost kvasaca u svježim voćnim sokovima uzorkovanim u supermarketima na području Republike Hrvatske, odnosno glavnom gradu Zagrebu. Ukupno su uzorkovana i pregledana 84 uzorka svježe iscijeđenih naranči, limuna, grejpfruta i jabuka. pH-vrijednost se kretala od 2.1 do 4.9. Uzorci su nacijepljivani direktno na Sabouraudov agar s 4 % glukoze (Merck, Njemačka) u skladu s propisanom normom HRN ISO 7954:2002. U sva 84 uzorka utvrđena je prisutnost kvasaca u broju od 0.005x103 do 23x103 CFU mL-1. Identifi kacija je provedena testom API 20 C AUX (bioMérieux, 20 210). Najčešće su izolirani sljedeći kvasci: Candida guillermondii, C. krusei, C. famata, C. spherica, C. colliculosa, C. albicans, Trichosporon mucoides, Kloeckera spp. i kvascu slična gljivica Cryptococcus neoformans. U svim uzorcima C. guillermondii bila je najčešće izolirani kvasac (55.95 %). | ||
653 | 0 | |a Bezalkoholni napici |a Voćni sokovi |a Mikroorganizmi |a Kvasci |a Candida |a Zdravstveni rizik | |
700 | 1 | |a Hađina, Suzana | |
700 | 1 | |a Granić, Kornelija | |
700 | 1 | |a Jakšić, Slavica | |
773 | 0 | |t Arhiv za higijenu rada i toksikologiju |x 0004-1254 |g 60 (2009), 4 ; str. 443-447 |w nsk.(HR-ZaNSK)000000237 | |
981 | |b B01/09 |p CRO | ||
998 | |a dalo100416 |c đluo120709 | ||
856 | 4 | 2 | |u http://hrcak.srce.hr/aiht |y Arhiv za higijenu rada i toksikologiju |