Utjecaj bakteriocina enterokoka na odabrane uzročnike bolesti prenosivih hranom

Enterokoki imaju važnu ulogu u fermentaciji hrane te često pokazuju probiotička svojstva. U ovom radu istražen je njihov antimikrobni učinak in vitro prema referentnim sojevima i sojevima izoliranih iz hrane bakterija Listeria monocytogenes, Listeria ivanovii, Listeria innocua, Yersinia enterocoliti...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001084167/Details
Matična publikacija: Veterinarska stanica (Online)
51 (2020), 2 ; str. 139-143
Glavni autori: Vukušić, Nina (Author), Zdolec, Nevijo
Vrsta građe: e-članak
Jezik: hrv
Predmet:
Online pristup: https://doi.org/10.46419/vs.51.2.4
Hrčak
LEADER 02894naa a22003734i 4500
001 NSK01001084167
003 HR-ZaNSK
005 20210114144146.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 201210s2020 ci a |o |0|| ||hrv
024 7 |2 doi  |a 10.46419/vs.51.2.4 
035 |a (HR-ZaNSK)001084167 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a hrv  |b eng  |b hrv 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 578/579  |2 2011 
080 1 |a 636/639  |2 2011 
100 1 |a Vukušić, Nina  |4 aut 
245 1 0 |a Utjecaj bakteriocina enterokoka na odabrane uzročnike bolesti prenosivih hranom  |h [Elektronička građa] /  |c Nina Vukušić, Nevijo Zdolec. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 16 jed. 
504 |a Sažetak ; Summary. 
520 |a Enterokoki imaju važnu ulogu u fermentaciji hrane te često pokazuju probiotička svojstva. U ovom radu istražen je njihov antimikrobni učinak in vitro prema referentnim sojevima i sojevima izoliranih iz hrane bakterija Listeria monocytogenes, Listeria ivanovii, Listeria innocua, Yersinia enterocolitica i Salmonella Typhimurium. Korištena je agar difuzijska metoda, a nadtalozi neutralizirani i tretirani proteazom. Enterococcus faecalis EF-101 je pokazao snažno inhibicijsko djelovanje prema svim sojevima bakterije roda Listeria, kao i soja Y. enterocolitica O:3. Karakterizacijom inhibitora ustvrđeno je da se radi o tvari proteinske strukture, moguće bakteriocina enterocina čija je aktivnost bila 1280 AU/mL. Potrebna su daljnja istraživanja radi potencijalne primjene enterocina kao prirodnog konzervansa u očuvanju održivosti i povećanja mikrobiološke sigurnosti hrane. 
520 |a Enterococci have an important role in food fermentation and often exhibit probiotic properties. In this paper, their antimicrobial effect was investigated in vitro against the following reference strains and strains isolated from food: Listeria monocytogenes, Listeria ivanovii, Listeria innocua, Yersinia enterocolitica and Salmonella Typhimurium. The agar diffusion method was used, and the supernatants were neutralized and treated with protease. Enterococcus faecalis EF-101 showed strong inhibitory activity against all strains of Listeria as well as the Y. enterocolitica O:3 strain. The activity of the proteinaceous inhibitor was 1280 AU/mL. Further research should be carried out to assess the potential use of enterocin as a natural preservation agent in food protection. 
653 0 |a Hrana životinjskog podrijetla  |a Enterocin  |a Enterokoki  |a Patogene bakterije 
700 1 |a Zdolec, Nevijo  |4 aut 
773 0 |t Veterinarska stanica (Online)  |x 1849-1170  |g 51 (2020), 2 ; str. 139-143  |w nsk.(HR-ZaNSK)000855872 
981 |b Be2020  |b B01/20 
998 |b dalo2101 
856 4 0 |u https://doi.org/10.46419/vs.51.2.4 
856 4 0 |u https://hrcak.srce.hr/236168  |y Hrčak 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr