Mineral elements in sheep cheese

The indigenous Travnik (Vlasic) cheese is produced in central Bosnia in the area of Mt. Vlasic. This cheese belongs to the group of white soft cheeses, ripened in brine under anaerobic conditions, and made from raw, thermally untreated sheep"s milk. The production technology is very simple and...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001145257/Details
Matična publikacija: Veterinarska stanica (Online)
52 (2021), 2 ; str. 185-192
Glavni autori: Hrković Porobija, Amina (Author), Hodžić, Aida, Ohran, Husein, Hadžimusić, Nejra, Batinić, Vinko, Tahirović, Dinaida, Softić, Almira, Velić, Lejla, Kustura, Aida
Vrsta građe: e-članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: https://doi.org/10.46419/vs.52.2.5
Hrčak
LEADER 03349naa a22004454i 4500
001 NSK01001145257
003 HR-ZaNSK
005 20221123143150.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 220803s2020 ci d |o |0|| ||eng
024 7 |2 doi  |a 10.46419/vs.52.2.5 
035 |a (HR-ZaNSK)001145257 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b hrv 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 636.09  |2 2011 
100 1 |a Hrković Porobija, Amina  |4 aut 
245 1 0 |a Mineral elements in sheep cheese  |h [Elektronička građa] /  |c Amina Hrković-Porobija, Aida Hodžić, Husein Ohran, Nejra Hadžimusić, Vinko Batinić, Dinaida Tahirović, Almira Softić, Lejla Velić, Aida Kustura. 
300 |b Graf. prikazi. 
504 |a Bibliografija: 22 jed. 
504 |a Summary ; Sažetak. 
520 |a The indigenous Travnik (Vlasic) cheese is produced in central Bosnia in the area of Mt. Vlasic. This cheese belongs to the group of white soft cheeses, ripened in brine under anaerobic conditions, and made from raw, thermally untreated sheep"s milk. The production technology is very simple and is adapted to mountainous conditions. Cheese is an important source of essential nutrients, in particular proteins, fat, vitamins and minerals. The aim of this study was to determine the concentration of macroelements (Ca, Na, K, Mg, P) and microelements (Zn, Fe, Cu) in 15 samples of Travnik sheep cheese using the atomic absorption spectrometry (AAS) and ultraviolet–visible spectrometry (UV-VIS) methods. A tendency of increasing Mg and K, Fe and Ca, Fe and Mg, and Fe and P was determined in the examined samples, but without statistical significance. 
520 |a Autohtoni travnički (vlašički) se sir proizvodi u planinskom području centralne Bosne na planini Vlašić. Ovaj sir pripada skupini bijelih mekih sireva koji zriju u salamuri u anaerobnim uvjetima, proizvedeni od sirovog, termički neobrađenog ovčjeg mlijeka. Tehnologija proizvodnje je vrlo jednostavna i odgovara uvjetima proizvodnje u planinskim područjima. Sir je bogat izvor esencijalnih hranjivih sastojaka, posebice proteina, masti, vitamina i minerala. Cilj ovog istraživanja je određivanje koncentracija makro elemenata (Ca, Na, K, Mg, P) i mikro elemenata (Zn, Fe, Cu) u 15 uzoraka autohtonog ovčjeg sira tehnikom atomsko apsorpcijskom spektrometrijom (engl. Atomic absorption spectrometry, AAS) i spektrometrijom ultraljubičastim zrakama (engl. Ultravioletvisible spectrometry, UV-VIS). Tendencija povećanja Mg i K, Fe i Ca, Fe i Mg te Fe i P ustvrđena je u uzorku ispitivanog sira, ali bez statističke značajnosti. 
653 0 |a Ovce  |a Sir  |a Makroelementi  |a Mikroelementi  |a UV-Vis spektrometrija 
700 1 |a Hodžić, Aida  |4 aut  |9 HR-ZaNSK 
700 1 |a Ohran, Husein  |4 aut  |9 HR-ZaNSK 
700 1 |a Hadžimusić, Nejra  |4 aut 
700 1 |a Batinić, Vinko  |4 aut 
700 1 |a Tahirović, Dinaida  |4 aut  |9 HR-ZaNSK 
700 1 |a Softić, Almira  |4 aut 
700 1 |a Velić, Lejla  |4 aut 
700 1 |a Kustura, Aida  |4 aut 
773 0 |t Veterinarska stanica (Online)  |x 1849-1170  |g 52 (2021), 2 ; str. 185-192  |w nsk.(HR-ZaNSK)000855872 
981 |b Be2020  |b B06/20 
998 |b tino2211 
856 4 0 |u https://doi.org/10.46419/vs.52.2.5 
856 4 0 |u http://hrcak.srce.hr/239472  |y Hrčak 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr