Production of antioxidant nutraceuticals by solid-state cultures of pomegranate (Punica granatum) peel and creosote bush (Larrea tridentata) leaves

Sažetak: U radu je istražena mogućnost primjene lišća grma Larrea tridentata i kore šipka (Punica granatum) kao sirovina za dodatak čvrstim podlogama te proizvodnju antioksidanasa. U središtu je istraživanja kinetička procjena fizikalno-kemijskih promjena tih taninima bogatih sirovina, ističući prom...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000716333/Details
Matična publikacija: Food technology and biotechnology
46 (2008), 2 ; str. 218-222
Glavni autor: Aguilar, Cristobal Noe (-)
Ostali autori: Aguilera-Carbo, Antonio (-), Robledo, Armando, Ventura, Janeth, Belmares, Ruth, Martinez, Diego, Rodriguez-Herrera, Raul, Contreras-Esquivel, Juan Carlos
Vrsta građe: Članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: Food technology and biotechnology
LEADER 02317caa a2200361 ir4500
001 NSK01000716333
003 HR-ZaNSK
005 20120907105957.0
007 ta
008 091016s2008 ci ||| ||eng
035 |9 (HR-ZaNSK)718901 
035 |a (HR-ZaNSK)000716333 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b hrv 
042 |a croatica 
080 |a 66  |2 MRF 1998. 
100 1 |a Aguilar, Cristobal Noe 
245 1 0 |a Production of antioxidant nutraceuticals by solid-state cultures of pomegranate (Punica granatum) peel and creosote bush (Larrea tridentata) leaves /  |c Cristóbal Noé Aguilar, Antonio Aguilera-Carbo, Armando Robledo, Janeth Ventura, Ruth Belmares, Diego Martinez, Raul Rodríguez-Herrera and Juan Contreras. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 36 jed 
520 8 |a Sažetak: U radu je istražena mogućnost primjene lišća grma Larrea tridentata i kore šipka (Punica granatum) kao sirovina za dodatak čvrstim podlogama te proizvodnju antioksidanasa. U središtu je istraživanja kinetička procjena fizikalno-kemijskih promjena tih taninima bogatih sirovina, ističući promjenu udjela polifenolnih spojeva tijekom procesa. Za proces je upotrijebljen soj plijesni Aspergillus niger GH1, koji je praćen tijekom 96 sati. Određ en je udio proteina, sirovih vlakana, lipida, te ukupnih i reducirajućih šećera standardnim AOAC metodama, a udio i sastav tanina ispitani su Folin-Ciocalteau metodom. Kinetički je praćena biodegradacija elagitanina, a nakupljanje galne i elagične kiseline utvrđeno je HPLC metodom. Dobiveni rezultati pokazali su da su kora šipka i lišće grma Larrea tridentata izvrsne sirovine za čvrste podloge i dobar izvor antioksidanasa 
653 0 |a Larrea tridentata  |a Punica granatum  |a Antioksidansi  |a Elagična kiselina  |a Tanini 
700 1 |a Aguilera-Carbo, Antonio 
700 1 |a Robledo, Armando 
700 1 |a Ventura, Janeth 
700 1 |a Belmares, Ruth 
700 1 |a Martinez, Diego 
700 1 |a Rodriguez-Herrera, Raul 
700 1 |a Contreras-Esquivel, Juan Carlos 
773 0 |t Food technology and biotechnology  |x 1330-9862  |g 46 (2008), 2 ; str. 218-222  |w nsk.(HR-ZaNSK)000174173 
981 |b B08/08  |p CRO 
998 |a luko091016  |c vol2o120907 
856 4 2 |u http://www.ftb.com.hr/  |y Food technology and biotechnology