Glucosinolate profiles, myrosinase and peroxidase activity in horseradish (Armoracia lapathifolia Gilib.) plantlets, tumour and teratoma tissues
Sažetak: Uspoređen je sastav glukozinolata iz in vitro uzgajanih biljčica, tumora i teratoma hrena (Armoracia lapathifolia Gilib.). Biljčice su sadržavale kudikamo više ukupnih glukozinolata nego tumor i teratom. Po količini je prevladavao alifatski glukozinolat. Biljčice su sadržavale još manju kol...
Permalink: | http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000716838/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Food technology and biotechnology 46 (2008), 3 ; str. 317-321 |
Glavni autor: | Radojčić Redovniković, Ivana (-) |
Ostali autori: | Peharec Štefanić, Petra (-), Krsnik-Rasol, Marijana, Delonga, Karmela, Brkić Bubola, Karolina, Vorkapić-Furač, Jasna |
Vrsta građe: | Članak |
Jezik: | eng |
Predmet: | |
Online pristup: |
Food technology and biotechnology |
LEADER | 02376caa a2200349 ir4500 | ||
---|---|---|---|
001 | NSK01000716838 | ||
003 | HR-ZaNSK | ||
005 | 20180508142200.0 | ||
007 | ta | ||
008 | 091021s2008 ci ||| ||eng | ||
035 | |9 (HR-ZaNSK)719409 | ||
035 | |a (HR-ZaNSK)000716838 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
041 | 0 | |a eng |b hrv | |
042 | |a croatica | ||
080 | |a 577 |2 MRF 1998. | ||
080 | |a 58 |2 MRF 1998. | ||
100 | 1 | |a Radojčić Redovniković, Ivana | |
245 | 1 | 0 | |a Glucosinolate profiles, myrosinase and peroxidase activity in horseradish (Armoracia lapathifolia Gilib.) plantlets, tumour and teratoma tissues / |c Ivana Radojčić Redovniković, Petra Peharec, Marijana Krsnik-Rasol, Karmela Delonga, Karolina Brkić and Jasna Vorkapić-Furač. |
300 | |b Ilustr. | ||
504 | |a Bibliografija: 30 jed. | ||
520 | 8 | |a Sažetak: Uspoređen je sastav glukozinolata iz in vitro uzgajanih biljčica, tumora i teratoma hrena (Armoracia lapathifolia Gilib.). Biljčice su sadržavale kudikamo više ukupnih glukozinolata nego tumor i teratom. Po količini je prevladavao alifatski glukozinolat. Biljčice su sadržavale još manju količinu aromatskog glukozinolata, glukonasturtina te indolske spojeve: glukobrasicin, 4-metilglukobrasicin i 4-hidroksiglukobrasicin. U tumorskom i teratomskom tkivu otkriveni su samo ti indolni glukozinolati. Aktivnost enzima mirozinaze (β-tioglukozidaza) bila je veća u biljčicama nego u teratomu, a u tumoru nije utvrđena. Ukupna peroksidazna aktivnost bila je 30-50 puta veća u tumoru i teratomu nego u biljčicama. Pretpostavka da će teratomsko tkivo koje sadrži izdanke biti sličnije biljčici nego neorganiziranom tumoru nije se potvrdila ni u profilu glukozinolata, niti peroksidaznoj aktivnosti, nego samo u mirozinaznoj aktivnosti | |
653 | 0 | |a Hren |a Armoracia lapathifolia Gilib. |a Glukozinolati |a Indol |a Tumori |a Teratomi |a Enzimska aktivnost |a Mirozinaza |a Peroksidaza | |
700 | 1 | |a Peharec Štefanić, Petra | |
700 | 1 | |a Krsnik-Rasol, Marijana | |
700 | 1 | |a Delonga, Karmela | |
700 | 1 | |a Brkić Bubola, Karolina | |
700 | 1 | |a Vorkapić-Furač, Jasna | |
773 | 0 | |t Food technology and biotechnology |x 1330-9862 |g 46 (2008), 3 ; str. 317-321 |w nsk.(HR-ZaNSK)000174173 | |
981 | |b B09/08 |p CRO | ||
998 | |a luko091021 |c vol2o120910 |b mili1805 | ||
856 | 4 | 2 | |u http://www.ftb.com.hr/ |y Food technology and biotechnology |