Phenotypic characteristics and heritability of m. longissimus dorsi chemical composition in Croatian Simmental bulls
sprostranjenija pasmina goveda u Republici Hrvatskoj te čini preko dvije trećine ukupne populacije goveda. Istraživali smo vrijednosti heritabiliteta za pokazatelje kemijskoga sastava (suhu tvar, vodu, bjelančevine, mast i pepeo) najdužega leđnoga mišića (m. longissimus dorsi, MLD) i njegove fenotip...
Permalink: | http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000748808/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Veterinarski arhiv (Tisak) 79 (2009), 4 ; str. 333-341 |
Glavni autor: | Štoković, Igor, veterinar (-) |
Ostali autori: | Karadjole, Ivo (-), Križanović, Dubravka, Božić, Pero, Ekert Kabalin, Anamaria |
Vrsta građe: | Članak |
Jezik: | eng |
Predmet: | |
Online pristup: |
Veterinarski arhiv (Tisak) |
LEADER | 02560caa a2200349 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | NSK01000748808 | ||
003 | HR-ZaNSK | ||
005 | 20170313113553.0 | ||
007 | ta | ||
008 | 101115s2009 ci ||| ||eng | ||
035 | |a (HR-ZaNSK)000748808 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
041 | 0 | |a eng |b hrv | |
042 | |a croatica | ||
044 | |a ci |c hr | ||
080 | |a 636/637 |2 MRF 1998. | ||
080 | |a 619 |2 MRF 1998. | ||
100 | 1 | |a Štoković, Igor, |c veterinar | |
245 | 1 | 0 | |a Phenotypic characteristics and heritability of m. longissimus dorsi chemical composition in Croatian Simmental bulls / |c Igor Štoković, Ivo Karadjole, Dubravka Križanović, Pero Božić and Anamaria Ekert Kabalin. |
300 | |b Ilustr. | ||
504 | |a Bibliografija: 20 jed | ||
504 | |a Sažetak | ||
520 | |a sprostranjenija pasmina goveda u Republici Hrvatskoj te čini preko dvije trećine ukupne populacije goveda. Istraživali smo vrijednosti heritabiliteta za pokazatelje kemijskoga sastava (suhu tvar, vodu, bjelančevine, mast i pepeo) najdužega leđnoga mišića (m. longissimus dorsi, MLD) i njegove fenotipske osobine. Istraživanje je provedeno na 698 junadi, sinova bikova za umjetno osjemenjivanje u razdoblju od 13 godina. Prosječan kemijski sastav MLD bio je sljedeći: suha tvar 24,87 ± 0,04%, voda 75,13 ± 0,04%, bjelančevine 20,63 ± 0,05%, mast (eterski ekstrakt) 3,14 ± 0,06% i pepeo 1,10 ± 0,002%. Statističke analize obavljene su u SAS 8.0 (Statistical Analysis System) i Statistica 7.1 programskim paketima. Fenotipske korelacije između suhe tvari i vode, bjelančevina, masti i pepela bile su -1,00, 0,20, 0,50 te -0,20. Korelacije između vode i bjelančevina, masti te pepela bile su -0,20, -0,50 i 0,20. Koefifi cijent korelacije između bjelančevina i masti bio je -0,75; bjelančevina i pepela -0,05 te između masti i pepela -0,10. Sve su korelacije bile statistički značajne (P<0,01), izuzev između bjelančevina i pepela. Vrijednosti heritabiliteta za istraživana svojstva bile su: završna težina u tovu 0,73; suha tvar 0,60; voda 0,60; bjelančevine 0,40; mast 0,30 i pepeo 0,36 | ||
653 | 0 | |a Simentalsko govedo |a Heritabilitet |a Fenotip |a Bjelančevine |a Masti |a Umjetno osjemenjivanje | |
700 | 1 | |a Karadjole, Ivo | |
700 | 1 | |a Križanović, Dubravka | |
700 | 1 | |a Božić, Pero | |
700 | 1 | |a Ekert Kabalin, Anamaria | |
773 | 0 | |t Veterinarski arhiv (Tisak) |x 0372-5480 |g 79 (2009), 4 ; str. 333-341 | |
981 | |b B10/09 |p CRO | ||
998 | |a rado101115 |c vol2o130222 | ||
856 | 4 | 2 | |u http://www.vef.hr/vetarhiv/ |y Veterinarski arhiv (Tisak) |