Phenotypic characteristics and heritability of m. longissimus dorsi chemical composition in Croatian Simmental bulls

sprostranjenija pasmina goveda u Republici Hrvatskoj te čini preko dvije trećine ukupne populacije goveda. Istraživali smo vrijednosti heritabiliteta za pokazatelje kemijskoga sastava (suhu tvar, vodu, bjelančevine, mast i pepeo) najdužega leđnoga mišića (m. longissimus dorsi, MLD) i njegove fenotip...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000748808/Details
Matična publikacija: Veterinarski arhiv (Tisak)
79 (2009), 4 ; str. 333-341
Glavni autor: Štoković, Igor, veterinar (-)
Ostali autori: Karadjole, Ivo (-), Križanović, Dubravka, Božić, Pero, Ekert Kabalin, Anamaria
Vrsta građe: Članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: Veterinarski arhiv (Tisak)
LEADER 02560caa a2200349 i 4500
001 NSK01000748808
003 HR-ZaNSK
005 20170313113553.0
007 ta
008 101115s2009 ci ||| ||eng
035 |a (HR-ZaNSK)000748808 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b hrv 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 |a 636/637  |2 MRF 1998. 
080 |a 619  |2 MRF 1998. 
100 1 |a Štoković, Igor,  |c veterinar 
245 1 0 |a Phenotypic characteristics and heritability of m. longissimus dorsi chemical composition in Croatian Simmental bulls /  |c Igor Štoković, Ivo Karadjole, Dubravka Križanović, Pero Božić and Anamaria Ekert Kabalin. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 20 jed 
504 |a Sažetak 
520 |a sprostranjenija pasmina goveda u Republici Hrvatskoj te čini preko dvije trećine ukupne populacije goveda. Istraživali smo vrijednosti heritabiliteta za pokazatelje kemijskoga sastava (suhu tvar, vodu, bjelančevine, mast i pepeo) najdužega leđnoga mišića (m. longissimus dorsi, MLD) i njegove fenotipske osobine. Istraživanje je provedeno na 698 junadi, sinova bikova za umjetno osjemenjivanje u razdoblju od 13 godina. Prosječan kemijski sastav MLD bio je sljedeći: suha tvar 24,87 ± 0,04%, voda 75,13 ± 0,04%, bjelančevine 20,63 ± 0,05%, mast (eterski ekstrakt) 3,14 ± 0,06% i pepeo 1,10 ± 0,002%. Statističke analize obavljene su u SAS 8.0 (Statistical Analysis System) i Statistica 7.1 programskim paketima. Fenotipske korelacije između suhe tvari i vode, bjelančevina, masti i pepela bile su -1,00, 0,20, 0,50 te -0,20. Korelacije između vode i bjelančevina, masti te pepela bile su -0,20, -0,50 i 0,20. Koefifi cijent korelacije između bjelančevina i masti bio je -0,75; bjelančevina i pepela -0,05 te između masti i pepela -0,10. Sve su korelacije bile statistički značajne (P<0,01), izuzev između bjelančevina i pepela. Vrijednosti heritabiliteta za istraživana svojstva bile su: završna težina u tovu 0,73; suha tvar 0,60; voda 0,60; bjelančevine 0,40; mast 0,30 i pepeo 0,36 
653 0 |a Simentalsko govedo  |a Heritabilitet  |a Fenotip  |a Bjelančevine  |a Masti  |a Umjetno osjemenjivanje 
700 1 |a Karadjole, Ivo 
700 1 |a Križanović, Dubravka 
700 1 |a Božić, Pero 
700 1 |a Ekert Kabalin, Anamaria 
773 0 |t Veterinarski arhiv (Tisak)  |x 0372-5480  |g 79 (2009), 4 ; str. 333-341 
981 |b B10/09  |p CRO 
998 |a rado101115  |c vol2o130222 
856 4 2 |u http://www.vef.hr/vetarhiv/  |y Veterinarski arhiv (Tisak)