The volatile compounds composition of the Polish Carpathian goat using HS-SPME-GC/MS - chemometric classification based on age
Radi utvrđivanja hlapljivih sastojaka u mesu poljske karpatske koze uzorci pečenog mišića noge u dvije skupine u dobi od 9 i 12 mjeseci podvrgnuti su plinskoj kromatografiji/masenoj spektrometriji (HS-SPM-GC/MS) mikroekstrakcije čvrste faze prostora glave. Obavljena je raznovrsna statistika uključuj...
Permalink: | http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001041828/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Krmiva (Online) 60 (2018), 1 ; str. 25-34 |
Glavni autori: | Gąsior, Robert (Author), Kawęcka, Aldona, Wojtycza, Krzysztof, Sikora, Jacek, Odrzywolska, Angelika |
Vrsta građe: | e-članak |
Jezik: | eng |
Predmet: | |
Online pristup: |
https://doi.org/10.33128/k.60.1.4 Hrčak |
LEADER | 03489naa a22004094i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | NSK01001041828 | ||
003 | HR-ZaNSK | ||
005 | 20201215135229.0 | ||
006 | m d | ||
007 | cr|||||||||||| | ||
008 | 190926s2018 ci a | |0|| ||eng | ||
024 | 7 | |2 doi |a 10.33128/k.60.1.4 | |
035 | |a (HR-ZaNSK)001041828 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
041 | 0 | |a eng |b eng |b hrv | |
042 | |a croatica | ||
044 | |a ci |c hr | ||
080 | 1 | |a 636/639 |2 2011 | |
100 | 1 | |a Gąsior, Robert |4 aut |9 HR-ZaNSK | |
245 | 1 | 4 | |a The volatile compounds composition of the Polish Carpathian goat using HS-SPME-GC/MS - chemometric classification based on age |h [Elektronička građa] / |c Robert Gąsior, Aldona Kawęcka, Krzysztof Wojtycza, Jacek Sikora, Angelika Odrzywolska. |
246 | 1 | 1 | |a Hlapljivi sastojci smjesa za poljske karpatske koze upotrebom HS-SPM-GC/MS – kemometričke klasifikacije na temelju dobi |
300 | |b Ilustr. | ||
504 | |a Bibliografija: 30 jed. | ||
504 | |a Sažetak ; Summary. | ||
520 | |a Radi utvrđivanja hlapljivih sastojaka u mesu poljske karpatske koze uzorci pečenog mišića noge u dvije skupine u dobi od 9 i 12 mjeseci podvrgnuti su plinskoj kromatografiji/masenoj spektrometriji (HS-SPM-GC/MS) mikroekstrakcije čvrste faze prostora glave. Obavljena je raznovrsna statistika uključujući metodu Fisherovog omjera za predselekciju varijabla i analiza glavnog sastojka zajedno s linearnom diskriminantnom analizom. Pronađena su 93 hlapljiva sastojka od kojih je 49 potvrđeno u dva stupca: nepolarni ZB-5MSi i polarni ZB-Wax, dok ih je 5 potvrđeno primjenom autentičnih standarda. HS-SPME-GC/MS analiza zajedno s kemometrijom čini se da je djelotvorno sredstvo za razlikovanje mesa karpatskih koza u dobi 12 i 9 mjeseci. Prva dva glavna sastojka iznosila su 88,8% ukupnog neslaganja. Te su vrijednosti za prva tri glavna sastojka bile 94,6%, a vrijednosti točnosti klasifikacije za obje skupine bile su 100%. | ||
520 | |a In order to identify the volatile compounds in Polish Carpathian goat meat, baked leg muscle samples from two groups aged 12 and 9 months were subjected to a headspace solid phase microextraction gas chromatography/mass spectrometry (HS–SPME–GC/MS). The multivariate statistics was done, which included the Fisher's ratio method for variables pre-selection, and principal component analysis together with linear discriminant analysis. 93 volatile compounds were found, out of which 49 were confirmed on two columns: non-polar ZB-5MSi and polar ZB-Wax, whereas 5 were verified by using of authentic standards. HS-SPME-GC/MS analysis together with chemometrics occurs to be the effective tool for the discrimination of the meat from the Carpathian goats aged 12 and 9 months. The first two principal components accounted for 88.8% of the total variance. These values for the first three principal components were 94.6% and the classification accuracy values for both groups were 100%. | ||
653 | 0 | |a Meso |a Karpatska koza |a Analiza mesa |a Hlapljivi sastojci | |
700 | 1 | |a Kawęcka, Aldona |4 aut |9 HR-ZaNSK | |
700 | 1 | |a Wojtycza, Krzysztof |4 aut |9 HR-ZaNSK | |
700 | 1 | |a Sikora, Jacek |4 aut |9 HR-ZaNSK | |
700 | 1 | |a Odrzywolska, Angelika |4 aut |9 HR-ZaNSK | |
773 | 0 | |t Krmiva (Online) |x 1848-901X |g 60 (2018), 1 ; str. 25-34 |w nsk.(HR-ZaNSK)000838442 | |
981 | |b Be2018 |b B02/18 | ||
998 | |b tino1910 | ||
856 | 4 | 0 | |u https://doi.org/10.33128/k.60.1.4 |
856 | 4 | 1 | |y Digitalna.nsk.hr |
856 | 4 | 0 | |u https://hrcak.srce.hr/209184 |y Hrčak |