The volatile compounds composition of the Polish Carpathian goat using HS-SPME-GC/MS - chemometric classification based on age

Radi utvrđivanja hlapljivih sastojaka u mesu poljske karpatske koze uzorci pečenog mišića noge u dvije skupine u dobi od 9 i 12 mjeseci podvrgnuti su plinskoj kromatografiji/masenoj spektrometriji (HS-SPM-GC/MS) mikroekstrakcije čvrste faze prostora glave. Obavljena je raznovrsna statistika uključuj...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001041828/Details
Matična publikacija: Krmiva (Online)
60 (2018), 1 ; str. 25-34
Glavni autori: Gąsior, Robert (Author), Kawęcka, Aldona, Wojtycza, Krzysztof, Sikora, Jacek, Odrzywolska, Angelika
Vrsta građe: e-članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: https://doi.org/10.33128/k.60.1.4
Hrčak
LEADER 03489naa a22004094i 4500
001 NSK01001041828
003 HR-ZaNSK
005 20201215135229.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 190926s2018 ci a | |0|| ||eng
024 7 |2 doi  |a 10.33128/k.60.1.4 
035 |a (HR-ZaNSK)001041828 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b eng  |b hrv 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 636/639  |2 2011 
100 1 |a Gąsior, Robert  |4 aut  |9 HR-ZaNSK 
245 1 4 |a The volatile compounds composition of the Polish Carpathian goat using HS-SPME-GC/MS - chemometric classification based on age  |h [Elektronička građa] /  |c Robert Gąsior, Aldona Kawęcka, Krzysztof Wojtycza, Jacek Sikora, Angelika Odrzywolska. 
246 1 1 |a Hlapljivi sastojci smjesa za poljske karpatske koze upotrebom HS-SPM-GC/MS – kemometričke klasifikacije na temelju dobi 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 30 jed. 
504 |a Sažetak ; Summary. 
520 |a Radi utvrđivanja hlapljivih sastojaka u mesu poljske karpatske koze uzorci pečenog mišića noge u dvije skupine u dobi od 9 i 12 mjeseci podvrgnuti su plinskoj kromatografiji/masenoj spektrometriji (HS-SPM-GC/MS) mikroekstrakcije čvrste faze prostora glave. Obavljena je raznovrsna statistika uključujući metodu Fisherovog omjera za predselekciju varijabla i analiza glavnog sastojka zajedno s linearnom diskriminantnom analizom. Pronađena su 93 hlapljiva sastojka od kojih je 49 potvrđeno u dva stupca: nepolarni ZB-5MSi i polarni ZB-Wax, dok ih je 5 potvrđeno primjenom autentičnih standarda. HS-SPME-GC/MS analiza zajedno s kemometrijom čini se da je djelotvorno sredstvo za razlikovanje mesa karpatskih koza u dobi 12 i 9 mjeseci. Prva dva glavna sastojka iznosila su 88,8% ukupnog neslaganja. Te su vrijednosti za prva tri glavna sastojka bile 94,6%, a vrijednosti točnosti klasifikacije za obje skupine bile su 100%. 
520 |a In order to identify the volatile compounds in Polish Carpathian goat meat, baked leg muscle samples from two groups aged 12 and 9 months were subjected to a headspace solid phase microextraction gas chromatography/mass spectrometry (HS–SPME–GC/MS). The multivariate statistics was done, which included the Fisher's ratio method for variables pre-selection, and principal component analysis together with linear discriminant analysis. 93 volatile compounds were found, out of which 49 were confirmed on two columns: non-polar ZB-5MSi and polar ZB-Wax, whereas 5 were verified by using of authentic standards. HS-SPME-GC/MS analysis together with chemometrics occurs to be the effective tool for the discrimination of the meat from the Carpathian goats aged 12 and 9 months. The first two principal components accounted for 88.8% of the total variance. These values for the first three principal components were 94.6% and the classification accuracy values for both groups were 100%. 
653 0 |a Meso  |a Karpatska koza  |a Analiza mesa  |a Hlapljivi sastojci 
700 1 |a Kawęcka, Aldona  |4 aut  |9 HR-ZaNSK 
700 1 |a Wojtycza, Krzysztof  |4 aut  |9 HR-ZaNSK 
700 1 |a Sikora, Jacek  |4 aut  |9 HR-ZaNSK 
700 1 |a Odrzywolska, Angelika  |4 aut  |9 HR-ZaNSK 
773 0 |t Krmiva (Online)  |x 1848-901X  |g 60 (2018), 1 ; str. 25-34  |w nsk.(HR-ZaNSK)000838442 
981 |b Be2018  |b B02/18 
998 |b tino1910 
856 4 0 |u https://doi.org/10.33128/k.60.1.4 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr 
856 4 0 |u https://hrcak.srce.hr/209184  |y Hrčak