Kemijska i senzorna karakterizacija vina 'Chardonnay'

Tijekom berbe 2017. proizvedena su četiri vina ´Chardonnay´ uz upotrebu različitih komercijalno dostupnih sojeva Saccharomyces cerevisiae i bayanus kvasaca te je uspoređen njihov aromatski profil. Primjenom ekstrakcije na čvrstoj fazi te vezanim sustavom plinska kromatografija- spektrometar masa, u...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001060338/Details
Matična publikacija: Glasnik zaštite bilja (Online)
42 (2019), 3 ; str. 96-100
Glavni autori: Jagatić Korenika, Ana-Marija (Author), Puhelek, Ivana, Tomaz, Ivana, agronomka, Jeromel, Ana
Vrsta građe: e-članak
Jezik: hrv
Predmet:
Online pristup: https://doi.org/10.31727/gzb.42.3.12
Hrčak
LEADER 03346naa a22003974i 4500
001 NSK01001060338
003 HR-ZaNSK
005 20200713074140.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 200407s2019 ci d |o |0|| ||hrv
024 7 |2 doi  |a 10.31727/gzb.42.3.12 
035 |a (HR-ZaNSK)001060338 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a hrv  |b eng  |b hrv 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 631/635  |2 2011 
100 1 |a Jagatić Korenika, Ana-Marija  |4 aut 
245 1 0 |a Kemijska i senzorna karakterizacija vina 'Chardonnay'  |h [Elektronička građa] /  |c Ana-Marija Jagatić Korenika, Ivana Puhelek, Ivana Tomaz, Ana Jeromel. 
300 |b Graf. prikazi. 
504 |a Bibliografija: 13 jed. 
504 |a Sažetak ; Abstract. 
520 |a Tijekom berbe 2017. proizvedena su četiri vina ´Chardonnay´ uz upotrebu različitih komercijalno dostupnih sojeva Saccharomyces cerevisiae i bayanus kvasaca te je uspoređen njihov aromatski profil. Primjenom ekstrakcije na čvrstoj fazi te vezanim sustavom plinska kromatografija- spektrometar masa, u vinima je identificirano oko 70 hlapljivih spojeva. Analizirani spojevi, podijeljeni u 7 kemijskih grupa, značajno su utjecali na senzorni profil vina i njihovu različitost. Rezultati su pokazali značajan i pozitivan utjecaj korištenih sojeva kvasaca na neke grupe spojeva koji doprinose kakvoći vina, poput etil-estera, izoamil i izobutil-acetata, nekih viših alkohola te monoterpena (linalol, citronelol i geraniol). Određena je i aktivna mirisna vrijednost (OAV) pojedinih aromatskih spojeva koji su prema sličnosti deskriptora grupirani u aromatske serije poput voćne, cvjetne, začinske i maslačne, što je omogućilo i opisno definiranje aromatskog profila svakog vina. 
520 |a During the vintage 2017 four wines obtained by fermenting Chardonnay musts with commercial starter cultures of Saccharomyces cerevisiae and bayanus yeast strains were compared in terms of their volatile aroma compounds composition. An easy handle methodology Solid Phase Extraction Gas Chromatography Mass Spectrometry-based enabled the identification of almost 70 volatile compounds. These aroma compounds, arranged in seven chemical groups strongly influenced the sensory profile of each wine allowing their differentiation. The results revealed marked influence and positive contribution of yeast strains that were used on several wine quality contributors such as ethyl esters, isoamyl and isobutyl acetate, some higher alcohols and monoterpenes like linalool, citronellol and geraniol. Odor activity value of aroma compounds (OAV) was determined and by grouping the once with similar descriptors into aromatic series such as fruity, floral, spicy and buttery a descriptive organoleptic profile of each wine was established. 
653 |a Chardonnay 
653 0 |a Vino  |a Senzorna svojstva  |a Aromatski spojevi  |a Kemijska svojstva 
700 1 |a Puhelek, Ivana  |4 aut 
700 1 |a Tomaz, Ivana,  |c agronomka  |4 aut 
700 1 |a Jeromel, Ana  |4 aut 
773 0 |t Glasnik zaštite bilja (Online)  |x 2584-3265  |g 42 (2019), 3 ; str. 96-100  |w nsk.(HR-ZaNSK)000965205 
981 |b Be2019  |b B02/19 
998 |b dalo2004 
856 4 0 |u https://doi.org/10.31727/gzb.42.3.12 
856 4 0 |u https://hrcak.srce.hr/220536  |y Hrčak 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr