Funkcionalna vrijednost i nutritivni potencijal proizvoda planike (Arbutus unedo L.)
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi fizikalno-kemijska svojstva, sadržaj bioaktivnih spojeva i nutritivni potencijal dvaju proizvoda planike: džema i vodene infuzije listova. Način pripreme džema varira postupkom pasiranja: nepasirani (NP1) i pasirani džem (P2). Džem tretmana NP1 imao je značajno...
Permalink: | http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001079549/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Pomologia Croatica (Online) 23 (2019), 3/4 ; str. 121-132 |
Glavni autori: | Šic Žlabur, Jana (Author), Skendrović Babojelić, Martina, Galić, Ante, agronom, Voća, Sandra |
Vrsta građe: | e-članak |
Jezik: | hrv |
Predmet: | |
Online pristup: |
https://doi.org/10.33128/pc.23.3-4.4 Hrčak |
LEADER | 04177naa a22003974i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | NSK01001079549 | ||
003 | HR-ZaNSK | ||
005 | 20201120152752.0 | ||
006 | m d | ||
007 | cr|||||||||||| | ||
008 | 201102s2020 ci d |o |0|| ||hrv | ||
024 | 7 | |2 doi |a 10.33128/pc.23.3-4.4 | |
035 | |a (HR-ZaNSK)001079549 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
041 | 0 | |a hrv |b hrv |b eng | |
042 | |a croatica | ||
044 | |a ci |c hr | ||
080 | 1 | |a 631/635 |2 2011 | |
100 | 1 | |a Šic Žlabur, Jana |4 aut | |
245 | 1 | 0 | |a Funkcionalna vrijednost i nutritivni potencijal proizvoda planike (Arbutus unedo L.) |h [Elektronička građa] = |b Functional value and nutritional potential of plantain products (Arbutus unedo L.) / |c Jana Šic Žlabur, Martina Skendrović Babojelić, Ante Galić, Sandra Voća. |
246 | 3 | 1 | |a Functional value and nutritional potential of plantain products (Arbutus unedo L.) |
300 | |b Graf. prikazi. | ||
504 | |a Bibliografija: str. 129-132. | ||
504 | |a Sažetak ; Abstract. | ||
520 | |a Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi fizikalno-kemijska svojstva, sadržaj bioaktivnih spojeva i nutritivni potencijal dvaju proizvoda planike: džema i vodene infuzije listova. Način pripreme džema varira postupkom pasiranja: nepasirani (NP1) i pasirani džem (P2). Džem tretmana NP1 imao je značajno viši sadržaj ukupne i topljive suhe tvari te višu pH- vrijednost u usporedbi s P2. Također, tretman pasiranja utjecao je i na promjenu boje gotovog proizvoda prilikom čega je za džem P2 utvrđeno svjetlije crveno, a džem NP1 tamnije crveno obojenje. Postupak pasiranja pridonio je povećanju sadržaja pojedinih bioaktivnih spojeva u P 2, p rilikom č ega j e u d žemu t retmana P 2 utvrđen 17% viši sadržaj vitamina C, značajno viši sadržaj polifenolnih spojeva kao i viši antioksidacijski kapacitet u usporedbi s NP1. No, oko 3 puta viši sadržaj β-karotena utvrđen je u NP1 džemu. Također, iz analize vodene infuzije listova vidljiv je visok sadržaj bioaktivnih spojeva, a posebice ukupnih fenola (715,79 mg GAE/100 g svježe tvari). Temeljem svega, može se zaključiti kako oba proizvoda obične planike pokazuju visok nutritivni potencijal i značajnu funkcionalnu vrijednost, a time predstavljaju zdravstveno vrijedne proizvode široke mogućnosti upotrebe. | ||
520 | |a The aim of this research was to determine the physical and chemical parameters, content of bioactive compounds and nutritional potential of two strawberry tree products: jam and leaves water infusion. The method of jam preparation was varied by straining/mashing: non-strained (NP1) and strained (P2) jam samples. Jam prepared by NP1 treatment had a significantly higher total dry matter content, total soluble solids and pH-value compared to the P2 jam. Also, straining/mashing treatment affected the color change of final product, which in brighter red color was determined for P2 jam, while darker red coloration described NP1 jam. Straining treatment contributed to the increase of the bioactive compounds content in P2, where a 17% higher vitamin C content was determined as well as a higher total polyphenol content and a higher antioxidant capacity compared to the NP1 jam. However, a three-fold higher β-carotene content was determined in NP1 jam. From chemical analysis of leaves water infusion, a high content of bioactive compounds, especially total phenols (715,79 mg GAE/100 g fresh weight), is noticeable. Based on all above-mentioned, it can be concluded that both strawberry tree products show a high nutritional potential and a significant functional value, thus representing health-valuable products with a wide range of uses. | ||
653 | 0 | |a Džem |a Vitamin C |a Fenoli |a Beta-karoten |a Antioksidacijski kapacitet | |
700 | 1 | |a Skendrović Babojelić, Martina |4 aut | |
700 | 1 | |a Galić, Ante, |c agronom |4 aut | |
700 | 1 | |a Voća, Sandra |4 aut | |
773 | 0 | |t Pomologia Croatica (Online) |x 1848-9028 |g 23 (2019), 3/4 ; str. 121-132 |w nsk.(HR-ZaNSK)000838434 | |
981 | |b Be2020 |b B01/20 | ||
998 | |b tino2011 | ||
856 | 4 | 0 | |u https://doi.org/10.33128/pc.23.3-4.4 |
856 | 4 | 0 | |u https://hrcak.srce.hr/243568 |y Hrčak |
856 | 4 | 1 | |y Digitalna.nsk.hr |